Gezelligheid en gastvrijheid

HOTEL ALIZEE TELT TIEN KAMERS DIE VOOR 120 OF 140 EURO WORDEN VERHUURD, INCLUSIEF ONTBIJTEN. ER IS OOK EEN FAMILIESUITE VOOR170 EURO.Wie van een rustig nachtje aan zee droomt in een romantisch kader, kunnen we met de hand op het hart het hotel Alizee aanraden. Dat komt niet alleen door het kleinschalige thuisgevoel in deze typische villa, of door de schitterend ingerichte zitkamer met houten vloer en lambrisering, open haard en leesvoer. Het komt ook en vooral door de aanwezigheid van Chantal en Alban, die nog tijd weten te maken voor hun klanten. In een vorig leven runden ze een groot hotel, dat ze uiteindelijk ontvluchtten omdat er geen tijd overbleef voor enig menselijk contact. Dat is er hier nog wel en het hele jaar rond, want het hotel is veel meer dan een zomers optrekje. Ook in de herfst en de winter is het er heerlijk toeven, als de haard wordt aangemaakt en bezoekers er na een lange wandeling met opgezette kragen terugkeren.

Hotel Alizee telt tien kamers, waarvan die op de eerste verdieping over een balkon beschikken. Er is veel wit, en hier en daar staan oude stukjes meubilair die door de gastvrouw in de loop der jaren bijeengebracht werden. Maar boven alles hangt er een sfeer van gezelligheid, die men ook terugvindt in de veranda met uitzicht op tuin en zwembad. ’s Morgens wachten de gasten daar vers fruitsap, verse fruitsalade, broodjes, kaas en confituren. En een aantal kranten.

Het aangename buitenzwembad, dat tot eind oktober open blijft, en de kleine tuin errond liggen beschut en verhogen de charme van het geheel. Kortom, hotel Alizee combineert ouderwetse gezelligheid met moderne accenten en een zeldzaam geworden vorm van gastvrijheid.

Hotel Alizee, Tollaan 1, 8420 De Haan, 050 23 24 75, www.hotelalizee.be.

Betaalbare Provence

LA BASTIDE DU PIN TELT VIJFKAMERS DIE VOOR 85 à 120 EURO WORDEN VERHUURD, INCLUSIEF ONTBIJTEN.

Wie dacht dat betaalbare gastvrijheid in de Provence een vrome wens was, moeten we tegenspreken. Aan de rand van het schilderachtige Lorgues, in de Haut-Var, bevindt zich aan het eind van een oprijlaan met honderdjarige cipressen een imposant huis uit 1860. In april nam een Parijse advocaat de B&B over, en kreeg daarbij zijn sympathieke nicht Edith aan zijn zijde. De gevel oogt een beetje groezelig, en de eetkamer waar ’s winters wordt ontbeten ziet er verre van perfect uit, maar andere kwaliteiten maken veel goed.

Er zijn acht kamers, verdeeld over twee verdiepingen. De kamer Félicie, op de tweede verdieping, is erg ruim met achter een gordijn in de hoek een ligbad op poten. Er zijn ook nog een aparte douche en een apart toilet. Met vier ramen is er bijzonder veel licht, en de gasten kijken er uit over de tuin en het massief des Maures.

Achter het huis bevindt zich een overdekt terras waar ’s morgens de kranten klaarliggen. De gasten ontbijten onder een patio die door de uitbaters met wat goede wil als Toscaans omschreven wordt. Bij dat ontbijt kwamen vers fruitsap, fruitsla, brood en croissants en kaas op tafel. Het zwembad van elf bij vijf meter ligt enkele meters lager, omringd door een gazon. Er staan ligzetels en parasols, maar niet voor elkeen als ook de bewoners van de drie gîtes ervan willen genieten.

“We wilden geen viersterrenhotel”, weet Pierre, die in zijn nieuwe baan het contact met zijn klanten veel positiever vindt dan tijdens zijn loopbaan als advocaat. We verwachtten geen luxe maar betreurden dat de gasten pas na 17 uur worden verwacht en voor 10 uur moeten uitchecken.

La Bastide du Pin, 1017 Route de Salernes, F-83510 Lorgues, Frankrijk, www.bastidedupin.com, +33 494 73 90 38

Ontvangst met de glimlach

HUYZE BLADELIN TELT VIER KAMERS DIE TEGEN 75 EURO WORDEN VERHUURD, INCLUSIEF DE ONTBIJTEN. WIE SLECHTS ééN NACHT BLIJFT, BETAALT 10 EURO EXTRA PER KAMER.Liefhebbers van de zee die aan het eind van de dag voor de rust kiezen die daar zo vaak ontbreekt, kunnen we naar Belgisch Middelburg sturen. De kleine, landelijke gemeente met een rijk verleden, wordt omringd door groene landschappen en ruimte, terwijl de weg van Maldegem naar Knokke toch maar op een steenworp van het dorpscentrum verwijderd ligt.

In dat dorpscentrum bevindt zich een laag boerderijtje met een witte gevel en grijze ramen, dat door Rita Coppejans en haar man enkele jaren geleden werd gerestaureerd. De gastvrouw had een druk leven in de mode achter zich gelaten, maar vond zichzelf te jong om op haar lauweren te gaan rusten. Het huisje ziet er bijna nieuw uit, maar achter de gevel bevinden zich nog oude elementen. Achteraan werd een resoluut modern blok aangebouwd, dat perfect bij het oude gedeelte aansluit. Er werden vier sobere, hedendaagse kamers gecreëerd, elk met een eigen terrasje, die alle op de grote tuin uitkijken.

De kamers zijn rustgevend door hun soberheid en hebben allemaal een klein, ouderwets accentje dat verwijst naar de hobby van de gastheer, die stad en land afschuimt naar aardige, oude spullen. Geen grote antieke schatten, maar veelzeggende, kleine heerlijkheden, schilderijtjes of etsen, die hier door hun plaats weer volledig tot hun recht komen.

Het ontbijt wordt in het oudere gedeelte van het huis geserveerd en getuigt van de gastvrijheid van Rita, die met de glimlach vers fruitsap, een eitje naar keuze, kaas, charcuterie en zelfgemaakt brood en confituur op tafel brengt.

Huyze Bladelin, Kasteelstraat 2, 9992 Middelburg, 050 39 74 26 en 0475 57 70 50, www.huyzebladelin.com.

Tuinbad onder de sterrenhemel

BED & BUBBLES TELT ééN KAMER DIE VOOR 135 (BUBBLE LIGHT) OF 155 EURO (BUBBLE DE LUXE) WORDT VERHUURD. IN HET TWEEDE GEVAL IS ER CHAMPAGNE EN EXTRA LUXE.In de groene gordel rond Hasselt openden een dynamische jonge Limburger en zijn vrouw enkele maanden geleden een kleinschalige B&B met één kamer. Die ligt aan de achterzijde van het huis, en kijkt uit over het houten terras en de door groen omgeven tuin met zonnebedden. Achterin bevindt zich een fuchsia hot tub, waarvan het water met een houtkacheltje wordt verwarmd en waarin koppels graag vertoeven. Onder de nachtelijke sterrenhemel bijvoorbeeld, omringd door kaarslicht en enkele lichtgevende eendjes.

De ouders van Pascal Dewulf hielden in Hasselt een restaurant waar hij vanaf zijn twaalfde in de potten roerde, en dat enthousiasme om anderen te verwennen ligt aan de basis van zijn nieuwe keuze. Het moet gezegd dat hij oog heeft voor detail en zijn gasten weet te verwennen. Met een glas cava of champagne bij aankomst. En daarna met de ouderwetse service.

De kamer is ruim en luchtig, met een voorkeur voor wit in combinatie met felle kleuren. Gasten vinden er een minibar, eigentijds meubilair, een flatscreen en wifi. Naast twee paarse fauteuils en een moderne barokke tafel. De badkamer met douche is kraaknet, bed en beddengoed getuigen van kwaliteit.

’s Avonds kunnen de gasten kiezen uit de menukaart voor het ontbijt, met zowel zout (gerookte zalm, eieren, tomaat mozzarella) als zoet (yoghurt, pannenkoeken, fruitsla). Dat ontbijt wordt op het terras, in de kamer of in de ontbijtruimte geserveerd. We kozen voor het terras en genoten er van een perfect spiegelei in de zon. Voor een meer dan verzorgd diner vonden we aan de poorten van Bokrijk het restaurant ’t Poorthuys.

Bed & Bubbles, Brugstraat 38, 3500 Hasselt, 011 72 76 10, 0479 94 00 37, www.bedandbubbles.be.

Door Pierre Darge – Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content