In de rubriek overnachten bundelen we maandelijks vier adressen per thema. Deze week: buitenbeentjes.

Zuiders juweeltje

Château Beaupré telt drie kamers die vanaf 85 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten. Er zijn ook appartementen voor 4 personen.Het kasteel van Beaupré Deleuze ligt op een steenworp van Châteauneuf-du-Pape en is een klein juweeltje, met een veertiende-eeuwse toren en een prachtige binnenkoer, omringd door een gaanderij op de eerste verdieping, die in de achttiende eeuw werd toegevoegd. Zoals het hoort, rijdt het bezoek er via een met bomen omzoomde weg naartoe. Achter het kasteel bevindt zich een immens gazon met enkele buxussen en een zwembad, vanwaar men uitzicht heeft op de torens van het kasteel van Saint-Laurent-des-Arbres.

In vroeger tijden was het een wijndomein, maar sinds vijf jaar heeft de nieuwe eigenares, een specialiste in Aziatische kunst, het als gastenverblijf opengesteld en zorgt Elisabeth, die in tophotels heeft gewerkt en twaalf jaar op de oceanen zeilde, ervoor dat de gasten er niets te kort komen. Ze doet dat met stijl en delicatesse, ontvangt bij aankomst in het prachtige salon met een reusachtige haard, oude Chinese meubels, opgezette, kleine alligators, een taboeret met drie bokkenpoten en meer van dat fraais. Een schatkamer voor wie van geschiedenis houdt.

Wij verbleven er in een eigentijdse, zeer sobere kamer op de eerste verdieping van de voormalige boerderij met uitzicht op de velden. Achter een stenen wand aan het hoofdeinde van het bed bevinden zich een wastafel, een douche en een toilet. Alle kleren en rommel verdwijnen in muurkasten.

Bij het ontbijt in het salon horen vers fruit, brood en croissants, yoghurt en diverse soorten confituur, zodat het kasteel zich nog het best laat omschrijven als een rustige plek uit vervlogen tijden. Met modern comfort.

Château Beaupré, Chemin de la Bégude, F-30126 Saint-Laurent-des-Arbres, Frankrijk, 0033 624 10 43 19, www.chateau-beaupre.com

Ronduit hip

Hotel Bloom telt 305 kamers die vanaf 59 euro worden verhuurd. Voor een ontbijt wordt 25 euro per persoon aangerekend.

Omdat de omschrijving hip doorgaans weinig zinvols dekt, laten we zogenaamd hippe hotels meestal links liggen. Net zoals hotels met veel kamers. Maar hotel Bloom in Brussel is anders, omdat het een verfrissende sfeer uitstraalt met veel licht en ruimte. Kamers zijn er in liefst negen categorieën en ze zijn erg betaalbaar. Zelf kwamen we in nummer 725 terecht, op de zevende verdieping. Ze bleek heel ruim en voorzien van een fresco in zwart op wit van de hand van Elena Stennicova, een Luxemburgse artieste met Russische en andere roots. Als het licht gedoofd wordt, zindert de herinnering aan de tekening nog na omdat die met fosforescerende verf op de muur werd gezet.

De kamer beschikt ook over een grote flatscreen en gratis wifi en kijkt uit over de hoofdstad. In de badkamer, keurig, netjes en modern, troffen we een heus ligbad aan. En omdat het hotel zijn gasten graag verwent, is er op de gelijkvloerse verdieping de ruimte smoods, een unieke living room (we citeren de folder) die alles met vrijheid en muziek te maken heeft. Al vonden we de muziek in de wat barokke ruimte toch wel heel erg luid. Cool, zoals ze tegenwoordig zeggen.

Over het ontbijt alleen maar lof : in een aangenaam luchtige ruimte staat ’s morgens een buffet klaar met vers fruit en verse groeten, kaas en vlees en brood allerhande. Kortom, hotel Bloom is een aanrader, ook al is hier van de traditionele gastvrijheid die we in deze rubriek gewoon zijn natuurlijk geen sprake, zijn de prijzen onvoorspelbaar en is Nederlands niet gebruikelijk aan de receptie.

Hotel Bloom, Koningsstraat 250, 1210 Brussel, 02 220 66 11, www.hotelbloom.com

Chocolade en zo

Brussels at Heart telt drie kamers die voor 120 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Carmelo had vijftien jaar voor een reisagentschap gewerkt toen hij het welletjes vond. De stress nam toe en de kwaliteit van zijn leven ging erop achteruit. Vijf jaar geleden probeerde hij thuis een appartement op B&B-basis te verhuren maar dat zorgde voor nieuwe frustraties : hij kreeg veel meer aanvragen dan hij kon verwerken. De volgende stap lag voor de hand. Hij kocht een huis in dezelfde buurt, zorgde voor een grondige renovatie en begon in augustus 2007 met Brussels at Heart.

Het hoekhuis, in een straat waar ’s avonds vrouwen hun diensten aanbieden, telt drie verdiepingen en de chocoladekleur overheerst overal.

We slapen op de eerste verdieping in de Manon-kamer die behoorlijk ruim is en aan een tussenkamer paalt waar een werktafel staat, een zitbank, een koelkast, een magnetron en een kleine keuken met twee kookplaten. De kamer met houten vloer is keurig maar wat eclectisch bemeubeld. Naast een kleerkast uit oma’s tijd, vind je er een moderne flatscreen en Ikea-meubilair. De badkamer met ligbad en douche kan een opknapbeurt gebruiken.

Wie ’s nachts niet meteen de slaap kan vatten, kan luisteren naar een gevarieerd repertoire van Arabische muziek en dreunende bassen op straat. De buurt stikt van de kijkgrage automobilisten, al bestaat er hoop dat de straat in de toekomst verkeersvrij wordt.

’s Morgens wordt op de gelijkvloerse verdieping in een apart zaaltje een gevarieerd ontbijt opgediend met fruitsla, diverse soorten brood, croissants, confituur, choco en kaas.

Brussels at Heart, Koopliedenstraat 32, 1000 Brussel, 0486 68 16 55, www.brussels-at-heart.be

Met volle overgave

In Between telt twee kamers die voor 105 (week) en 115 euro (weekend) worden verhuurd, inclusief ontbijten. Vanaf drie nachten is er 10 euro korting.

Op een steenworp van de schattige dorpskern van Sint-Agatha-Rode kozen Anja en haar man voor een resoluut minimalistische aanpak bij de bouw van hun nieuwe woning. Dat had vooral met de ontdekking van het werk van architect Koen Heijse te maken. “We hadden nooit aan bouwen gedacht, maar zagen opeens de mogelijkheden toen we verslingerd raakten aan het groen en de heuvels in het Leuvense”, zegt Anja. “Bovendien had de architect een luisterend oor en mijn vraag om veel licht werd volledig ingevuld.”

De gastvrouw, die na het faillissement van Sabena haar aandacht op haar twee kinderen richtte, geniet ervan anderen te zien genieten en vond in een B&B het perfecte begin van haar tweede leven. Met twee kamers is ze in staat alles zelf te beredderen. “Zo’n negentig procent van het werk betreft wassen, strijken en schoonmaken, maar de resterende tien procent bestaat uit contact met de gasten en dat geeft zoveel voldoening.”

De witte gastenkamers liggen op de eerste verdieping. Ze kregen een houten vloer en kijken uit op het terras en het groen. Aan de muur hangt slechts één prachtige foto op doek, en een bescheiden flatscreen. Douche en toilet zitten in twee glazen cellen (matglas voor het toilet) die aansluiten bij de slaapkamer en in het zwart werden gezet, zodat een deugddoende functionaliteit overheerst.

Het superontbijt (vers fruitsap en lauwe pompelmoes, zalm, kaas, charcuterie, croissants, brood, yoghurt en nog zoveel meer) wordt in een langwerpige ruimte geserveerd, waarin zich een kleine bar bevindt. Aan het andere uiteinde is er een sauna waar de gasten gratis (één beurt per dag) gebruik van kunnen maken.

In Between, Onderbosstraat 7, 3040 Sint-Agatha-Rode, 016 89 70 69, bnbinbetween.be

Door Pierre Darge – Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content