HOE OBJECTEN TOT STAND KOMEN ? NA URENLANGE HANDENARBEID OF NA URENLANG DENKWERK ? ZOWEL DENKERS ALS DOENERS STAAN CENTRAAL IN ENKELE VEELBELOVENDE EXPO’S OVER DESIGN IN SEPTEMBER.

DENKERS

DE VYLDER VINCK TAILLIEU EN SERGE VANDENHOVE

De bedenking : “Hoe kun je als architect omgaan met andermans ontwerp, andermans ontwerptechnologie, de techniek van het kopiëren ?”

Het resultaat : tien tafels, qua hoogte en vorm nagemaakt van bestaande tafels in hun zelf gebouwde huizen. Ze gebruiken de techniek van hun allereerste tafel : artisanaal gedraaide poten uit multiplex. Verder omgebouwde archiefrekken als ode aan legendarische kasten : van Maarten Van Severen, Ray en Charles Eames en René Heyvaert.

‘Jij’s, inutilities’ van architectenbureau de vylder vinck taillieu & Serge Vandenhove : van 8 september tot 15 oktober bij Valerie Traan in Antwerpen, www.valerietraan.be.

Een overzicht van recent architecturaal werk van hetzelfde architectenbureau : van 23 september tot 8 januari 2012 in deSingel, ook in Antwerpen.

DESIGN DIRECTORS

De bedenking : “De traditionele rol van de ontwerper, de enige verantwoordelijke voor een eindproduct, is niet meer echt van toepassing. Er is meer behoefte aan inhoudelijke verdieping en uitbreiding van de verantwoordelijkheid op sociaal, cultureel en maatschappelijk vlak.”

Het resultaat : Christiane Hoegner toont haar LoFi studio, die onvolmaaktheden en foutjes verwelkomt, Thomas Lommée legt zijn Open Structures-ontwerpidee uit via posters en onderdelen, Caro Van den hole presenteert haar interpretatie van de porseleincollectie van Piet Stockmans, Annelies Vaneycken toont hoe ze als graficus te werk ging in Brazilië en Dries Verbruggen en Claire Warnier van Unfold brengen hun virtuele draaischijf en hun daaraan verbonden keramiekprinter mee.

Design Directors, van 9 september tot 6 november in de galerie van Design Vlaanderen, www.designvlaanderen.be ; www.designseptember.be

DOENERS

RAW EDGES

De techniek : tyvek vouwen, fineer opblazen, vilt rondwinden, papier stapelen.

Het resultaat : From flat to full is een overzicht van recent werk van Yael Mer en Shay Alkalay, Israëlische ontwerpers uit Londen. Zij blaast twee dimensies graag op tot drie, hij onderzoekt beweging, reactie en functie. In gelimiteerde oplages maken ze meubelen en decoratie : krukjes uit vilt, machinale, maar unieke zitjes met fineer, ronddraaiende lampen uit vellen papier.

Raw Edges, From flat to full,

van 8 tot 25 september bij Hunting and Collecting naar aanleiding van design September in Brussel,

www.designseptember.be ;

www.huntingandcollecting.com

BALLONKOMMEN

De techniek : Maarten de Ceulaer giet gips in een ballon, propt een tweede ballon in de eerste ballon en blaast die op. En wacht vervolgens.

Het resultaat : ballonkommen in verschillende kleuren

Miscellanous, van 8 tot 30 september in het Atomium,

www.designseptember.be,

een filmpje vindt u op

www.victor-hunt.com

DE MACHT VAN DE MAKERS

De techniek : zoveel mogelijk technieken.

Het resultaat : het Victoria & Albertmuseum en de Britse Crafts Council brengen meer dan honderd objecten samen : van stoelen, schoenen, kleding tot cakedecoratie of bio-implantaten zijn te zien, net als massa’s video’s hoe ze gemaakt zijn.

Power of Making, van 6 september tot 2 januari in het Victoria & Albertmuseum in Londen, www.vam.ac.uk

Samenstelling Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content