De ware chic

In het mondaine skidorp Megève kiezen gefortuneerde wintertoeristen voor een terugkeer naar echte waarden. In hotel Le Chalet Zannier genieten ze van ‘ontmantelde luxe’ en de smakelijke terroir-keuken van chef Julien Burlat.

Het leven zit vol verrassingen. Het was op een feestje bij jeugdvriend Arnaud Zannier, in het Franse Saint-Etienne waar ze opgroeiden, dat Julien Burlat zijn toekomstige Vlaamse vrouw Sophie Verbeke ontmoette. Zij was namelijk goed bevriend met de jonge vrouw met wie Arnaud later zou trouwen. Sophie was op dat moment de rechterhand van modeontwerper Dries Van Noten. Julien was ook niet de eerste de beste. Hij werd culinair opgevoed door Franse goden als Pierre Gagnaire, Alain Ducasse en Bernard Pacaud. Hij kwam voor Sophie naar België en samen openden ze in Antwerpen het koepelrestaurant Dôme. In het door architect Jos Bascourt in 1893 getekende gebouw presenteren Julien en Sophie een persoonlijke versie van de keuken van de waarheid. In 2003 kreeg hij de Gouden Garde voor ‘Jong Talent’ in de Knack Restaurantgids, later volgde Michelin met een ster. Het duo opende in 2004, schuin tegenover Dôme, de schaal- en schelpdierenbistro Dôme sur Mer en wat later, in de Steenbokstraat, de bakkerij en kruidenier Domestic. Sinds vorig jaar is Julien ook executive chef van Le Chalet Zannier in Megève. Het is een project van zijn jeugdvriend Arnaud. Juliens smakelijke terroir-gerechten en het hotel met zijn ontmantelde luxe zijn voor elkaar gemaakt. Veel woorden hadden de vroegere buurjongens, die elkaar sinds hun elfde jaar kennen, niet nodig. Hun uitgangspunten passen in dezelfde filosofie en dat maakt het een stuk gemakkelijker.

ART DE VIVRE

Arnaud Zannier heeft de Franse nationaliteit en woont in België. Hij trad in de voetsporen van zijn succesvolle vader, Roger Zannier, de selfmade zakenman achter de Franse modegroep Zannier, die een twintigtal merken in eigen beheer of onder licentie exploiteert via een zestienhonderdtal winkels wereldwijd (IKKS, Absorba, One Step, Chipie Women, Kenzo Kids enz.). Zoon Arnaud runde vanuit Londen het Kickerslabel maar zocht naar een eigen bedrijf om het op zijn manier verder te doen. Daarom begon hij in 2001, hij was toen achtentwintig, samen met ontwerper Enrique Corbi, met een exclusieve, vintage geïnspireerde herenschoenencollectie, die de naam n.d.c. (Nom de Code) made by hand kreeg. Gedreven door het succes is er nu ook een n.d.c.-dameslijn met lederwaren en reisaccessoires. Het zijn allemaal mooie, persoonlijke spulletjes in dezelfde nostalgisch-authentieke sfeer, die te koop zijn in multimerkenzaken wereldwijd.

Tijdens zijn vele zakenreizen heeft Arnaud de beste hotels van de planeet bezocht. Overal waar hij neerstreek, miste hij levenskunst met een ziel, een art de vivre die aansluit bij zijn gevoelens. Concreet betekent dat : een doorleefd sober decor, personeel dat dicht bij de klant staat, zich op de achtergrond houdt maar naar voren schiet wanneer dat nodig is en… eerlijke gastronomie of smakelijke terroir-gerechten, die zonder smuk op het bord verschijnen.

Om gestalte te geven aan zijn ideeën kocht Arnaud in het Franse skidorp Megève de chalets waarin het vroegere driesterrenrestaurant La Ferme de Mon Père van Marc Veyrat was ondergebracht. Arnaud liet een nieuw chalet bijbouwen en de drie gebouwen werden heringericht tot een sober maar exclusief chalethotel met restaurant. De opzet was een gastenhuis te creëren waar de focus ligt op ‘echte waarden’. Er zijn slechts achtentwintig bedden en om het de gefortuneerde gasten naar de zin te maken staan er zesenveertig personeelsleden tot hun beschikking. Om te bekomen van het shoppen in de chique winkels van Megève is er een eenvoudige maar gestileerde, in de grond gebouwde spa met sauna en hamam. De hoge kwaliteit en dezelfde made by hand-uitstralingvan de n.d.c.-collectie tref je ook in Le Chalet Zannier : alles is sober en authentiek maar tegelijk gerieflijk en exclusief. De lijn is doorgetrokken. Omdat het allemaal juist en coherent moest zijn, heeft Zannier de inrichting zelf ontworpen en is hij zelf op zoek gegaan naar decoratieve objecten. De tafels van doorleefd hout, de dikke linnen stoffen in warme, natuurlijke tinten en de alom gebruikte natuursteen creëren een sfeer van ‘eenvoudige luxe’.

Arnaud heeft na de voltooiing van zijn project in Megève de smaak te pakken en is bezig met gelijkaardige initiatieven in het zuiden van Frankrijk, Cambodja en Birma. Ook daar wordt gemikt op een internationaal, kapitaalkrachtig publiek, wiens koopkracht niet aangetast is door de crisis.

ZONDER SHOW

In het restaurant van Le Chalet dragen de gerechten de signatuur van Julien Burlat. Hij stelde de spijskaart op en installeerde het personeel. Als hij er niet is, krijgt souschef Gerd Govaerts de leiding over de keukenbrigade. De bereidingen zijn simpel en toch kwalitatief hoogstaand door het gebruik van eersteklasproducten die bewerkt zijn met de grootste discipline. Er wordt gekookt met respect voor de geschiedenis, in harmonie met de omgeving en zonder show. Voorbeelden zijn : de dikke roomsoep van topinamboer met chips van aardpeer en truffel, pastei in korst, in boter gebakken kikkerbillen met parfum van zoethout, witloof met bergham en oude comtékaas, riddervis van Evian met beurre noisette en kappers, ham van het huis met ambachtelijke bloedworst en zoetigheden, bereid door de Vlaamse banketbakker Sebastien Lambrechts, zoals Siskawafel, Savoiegebak of licht chocoladegebak met brosse koffiekorst.

Le Chalet Zannier, hotel, restaurant & spa : route de Crêt 367, 74120 Megève, Frankrijk, +33 4 50 21 01 01. www.lechaletzannier.com. Er zijn 8 kamers en 12 suites, de prijzen variëren van 450 tot 3900 euro per nacht. Een ‘koopje’ voor het geboden comfort en de privacy, toch in vergelijking met de luxehotels in Courchevel (op 50 km) .

In de bistro betaal je 85 euro voor een Menu Partage met acht signatuurgerechten om te delen. Een picknickmand met lokale producten voor in de bergen kost 130 euro voor twee. Op aanvraag is er een formule ‘Ski Extrême’, met Lacroix-skimateriaal, vervoer per helikopter en afdaling met olympisch kampioen Jean-Luc Crétier.

Wij vlogen naar Genève met Brussels Airlines.

DOOR PIETER VAN DOVEREN & FOTO’S DIANE HENDRIKX

Verfijnde eenvoud is het kenmerk van de nieuwe luxe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content