Begijnhof 23, 8500 Kortrijk, 056 22 83 74 of 0486 23 02 50, website users.belgacom. net/begijnhofkortrijk,

e-mail a.vanhauwere@belgacom.net

A nnemie Vanhauwere houdt niet van stilzitten, maar wel van begijnhoven en van mensen ontvangen. Met de kinderen thuis bleek de kloof tussen droom en werkelijkheid echter lange tijd te diep. Toen de jongste zeventien werd, besloot ze, na een half leven in de administratie, de koe bij de hoorns te vatten en diepte ze een oude droom weer op. Bij het OCMW, dat eigenaar is van het Kortrijkse begijnhof, waar 21 van de 41 huisjes verhuurd worden aan veertigplussers en een wachtlijst bestaat voor de overige twintig, diende ze een aanvraag in voor een b&b. De vraag was origineel en werd positief beantwoord, op voorwaarde dat het geheel kleinschalig zou blijven en er geen avondeten zou worden geserveerd. De rest van het verhaal laat zich raden : Annemie kreeg twee jaar geleden het huisje nummer 23, dat eigenlijk uit twee kleine panden bestond, in bruikleen, en begon er een nieuw leven.

“Het huisje uit 1622 werd keurig gerestaureerd afgeleverd en van een verflaagje voorzien. Beneden werden een zitkamer en een ontbijtzaaltje ingericht, terwijl boven twee kamers werden gecreëerd die de namen van de laatste twee begijnen dragen : Marcella, die elf jaar geleden stierf en bij leven geen mannen binnen de begijnhofmuren duldde, en Laura, die nog flink en wel is en geen veto’s stelt.”

Zelf slapen we bij Laura, waar wit de boventoon voert, afgelijnd met wat blauw en waar een nieuwerwets dubbelledikant met zo’n ronde koepel en een bruidssluier staat. Ook de kast is nieuw, de prettig uitziende spiegel is art deco. Er wacht een stel om zelf koffie en thee te maken, de badkamer ligt vlakbij op de gang. In de andere kamer staan een dubbelbed en een stapelbed, zodat er vier gasten terechtkunnen. De badkamer maakt er deel uit van het geheel.

Van zodra de avond valt, is het in het begijnhof heerlijk rustig, en met reden. Om negen uur wordt de grote begijnhofpoort onherroepelijk voor bezoek gesloten, maar niet voor bewoners en gasten, die met een eigen sleutel via een klein zijpoortje binnen- of buitenglippen. Die gasten komen van heinde en verre, zijn van alle leeftijden en zoeken naar een sfeer van vervlogen tijden en een omgeving waar het ’s nachts donker en stil is, zoals het hoort. Wie daaraan maar moeilijk went, kan voor het slapengaan nog even de markt op, die vlakbij ligt, waar oudere heren op de terrassen over hun uitstappen met hun Harley-Davidsons vertellen en waar de burgemeester zomaar gewoon op de fiets voorbijkomt.

Het Begijnhof 23 telt twee kamers die in de week aan 62 euro worden verhuurd, inclusief ontbijt. Op vrijdag- en zaterdagavond wordt dat 70 euro, tenzij men twee nachten blijft en dan de doordeweekse 62 euro per nacht betaalt.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content