De shampooshock

Shampoo was oorspronkelijk bedoeld om haar en hoofdhuid te wassen, maar verbruikers verwachten nu heel wat meer. Maak de juiste keuze.

De shampoos van onze grootmoeders hadden een basis van zeep en maakten het haar stug. Tegenwoordig verwacht een verbruiker heel wat meer van een shampoo. Die moet niet alleen aangepast zijn aan probleempjes zoals vet haar en schilfertjes, maar moet het haar ook soepel en glanzend maken en makkelijk te ontwarren. Hij mag niet irriteren en moet het kappen vergemakkelijken… een heel programma dus.

Michel Moriaux, Junior Product Manager van Nivea Hair Care: “De shampoomarkt is erg stabiel, maar de jongste tijd zijn er nogal wat nieuwkomers. De nadruk ligt nu op specifieke shampoos die wassen en daarbij ook nog ongemakken aanpakken. De shampoos zijn nu veel minder agressief dan vroeger en er worden steeds meer verzorgende elementen aan toegevoegd, zoals bijvoorbeeld vitaminen, en dat niet alleen in de twee-in-een-formules. Nivea doet dat al langer, maar tegenwoordig wordt de reclame hierop toegespitst.”

De twee-in-een-shampoos die de haren wassen en het ontwarren vergemakkelijken, bestaan al geruime tijd, maar dankzij een uitgekiende campagne worden zij nu wel extra onder de aandacht gebracht. Bij sommige kappers heeft dit type shampoo een kwalijke reputatie. Kapster Christine Xantippe uit Brugge waarschuwt haar klanten met een affiche in de wasruimte: “Wij hebben al meermaals problemen ondervonden bij het kleuren of permanenten van het haar van klanten die bepaalde shampoos op basis van siliconen gebruiken. Dergelijke producten leggen een laagje op de haren zodat de permanentvloeistof en de kleurpigmenten niet kunnen doordringen en wij kappers daarom geen optimaal resultaat kunnen garanderen.”

Saskia Van Esser, shampoodeskundige van Procter & Gamble: “Wij horen dit verwijt vaak en hebben dan ook een hele studie aan het fenomeen gewijd. Samen met tal van experten en onafhankelijke kappers werd in Scandinavië uitgebreid onderzoek gedaan. Hieruit bleek duidelijk dat er geen grond van waarheid in de zaak zit. De verklaring voor deze bewering is wellicht dat zowel permanenten als kleuren technisch geen eenvoudige ingrepen zijn en hierbij wel een en ander mis kan lopen, en dan is het gemakkelijk de shampoo met de vinger te wijzen. Ook zogenaamde kappersshampoos bevatten siliconen, en siliconen zitten ook in tal van andere haarverzorgingsproducten.”

Kapper Dirk Vanhaverbeke van kapsalon Argenteuil in Roeselare: “Wij verbruiken met zijn allen ontelbare flacons shampoo per jaar, en daarbij vragen wij ons zelden af of we wel de juiste keuze maken. Een shampoo moet met zorg worden gekozen, dat wil zeggen dat hij moet overeenkomen met de natuur van het haar. Dat een shampoo ‘slecht’ is, is te wijten aan een verkeerde diagnose van de toestand of de structuur van het haar.”

Zelfs haar in uitstekende conditie heeft altijd enkele zwakke plekken. Hoe meer het beschadigd is, des te meer negatief geladen plekken er zijn. Om het evenwicht te herstellen, heeft het een positieve lading nodig en die krijgt het van kationische stoffen. Het geheim van een goede shampoo zit in de subtiele dosering van verschillende oppervlakte-actieve stoffen. Naargelang het geval worden aan de shampoo bepaalde additieven toegevoegd. Sommige bestanddelen werken in op de hoofdhuid, zoals bijvoorbeeld zinkderivaten tegen schilfertjes, zwavelderivaten tegen vet haar, verzorgende stoffen tegen droog haar en volumegevende polymeren tegen fijn haar. Alle shampoos bevatten bovendien bewaarmiddelen die zorgen voor het bacteriologisch evenwicht, en verdikkingsmiddelen maken dat de shampoo minder vloeibaar wordt. Vette amiden worden toegevoegd om het schuim vaster te maken. Eigenlijk geldt bij de keuze van een shampoo maar één gouden regel: test een aantal shampoos uit en let op hoe uw haar reageert. Valt het slap neer, dan is de gebruikte shampoo wellicht te zwaar, is het haar na het wassen springerig, dan bevat uw shampoo voor uw haar wellicht te veel kationische stoffen. Jeukt de hoofdhuid na de wasbeurt, dan bent u wellicht gevoelig voor een van de stoffen die in de shampoo werden verwerkt.”

Laurent Dubois, General Manager Laboratoires Garnier België: “De verkoopcijfers van Fructis, een shampoo met fruitzuren, vruchtenconcentraat, vitaminen B3 en B6, glucose en fructose, overtreffen ver onze verwachtingen, maar eigenlijk was het toch voorspelbaar. Dit product valt door zijn felgroene kleur enorm op in de rekken en de kwaliteit is uitstekend. De formule doet wat zij belooft en dat vertaalt zich in een tevredenheid van 90% van de verbruikers. Bovendien werd 70 miljoen geïnvesteerd in reclame.”

Willy Prinsen, pr-man van Procter & Gamble: “In de shampoomarkt zit weinig groei. Bijna iedereen gebruikt immers shampoo, zodat wij de consument moeten winnen met kwaliteitsproducten. De Pantene-shampoos met vitamine B6 zijn het typevoorbeeld van een moderne kwaliteitsshampoo die het haar niet alleen wast maar ook verzorgt en laat glanzen.”

Peter Rouchet, kapper bij kapsalon Kapkaai in Antwerpen: “Haar moet je wassen als het vuil is, zo eenvoudig ligt dat. Vroeger werd vaak gezegd dat te dikwijls wassen slecht is, maar met de moderne shampoos is dat beslist niet meer het geval. Bovendien was je samen met je haar ook je hoofdhuid, en dat is belangrijk want op een warm en beschut plekje als een behaarde huid gedijen bacteriën het best. Het begin van een gezonde, glanzende haardos is een vriendelijke wasbeurt. Vaak wordt haarwassen gezien als een stevige schrobbeurt waar bergen schuim aan te pas moeten komen. Er wordt doorgaans veel te veel shampoo gebruikt en die wordt met te weinig water uitgespoeld. Met de fles conditioner springen we ook te kwistig om. Die krijgt ruim de kans om goed in te trekken, om daarna weer met te weinig water te worden verwijderd. Ten slotte wordt het haar woest met de handdoek drooggewreven. Zo hoort het niet.”

We krijgen dikwijls te horen dat wasplezier niet mogelijk is zonder schuim en dat het haar minstens twee keer na elkaar moet worden gewassen omdat het dan pas lekker gaat schuimen. Maar het zijn precies de meest agressieve tensiden (wasbasissen) die een overvloedig schuim geven, de hoofdhuid agressief ontvetten en de keratine aantasten. Bij het wassen van de huid worden de afgestorven huidcellen meegenomen, maar bij het wassen van het haar gebeurt er iets helemaal anders. Keratineschubben herstellen zich niet vanzelf, enkel nieuw gevormd haar is onbeschadigd, en precies daarom moet haar altijd heel zacht worden behandeld.

Linda Raats

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content