Sofie Albrecht
Sofie Albrecht Sofie Albrecht is beautyjournaliste en mede-oprichtster van de blog Café Cosmétique

Cosmeticamerken maken zich op om het einde van dit millennium met glans te vieren. Met goud en zilver, maar ook veel warme, poederachtige tinten die de behaaglijke sensatie van zachte, luxueuze materialen oproepen. Grijs en paars in al hun schakeringen lijken de hits van deze herfst te worden.

Spacetrip bij Chanel: Look of the Show

“De herfst van 1000-en-1 lichtjes”, noemen Dominique Moncourtois en Heidi Morawetz het komende seizoen. Inspiratie zochten ze voornamelijk in het planetenstelsel.

* Ogen: op de ogen brengt Chanel deze herfst bruinroze tinten aan, met een gouden fond ( Les 4 Ombres N°99 Stellaires: 1560 fr.), hier op een achtergrond van paarszwarte mascara ( Violine Noir: 800 fr.).

* Nagels: heel apart is de roze nagellak N°51 Opalin (690 fr.) die, alleen gebruikt, een blauwige glans heeft. Ook mooi als topcoat over een nagellak, liefst een donkere kleur zoals N°54 Spirale.

* Lippen: die zullen stralen dit najaar. En dat kunnen ze met Eclats Cosmiques (1040 fr.), een gloss voor lippen en wangen of Quatuor Lèvres Reflets (1475 fr.), 4 metaaltinten lipgloss in 1 doosje.

Puur natuur bij Dior: Ton sur Ton

Zoals de naam van de collectie doet vermoeden, hebben huidskleuren en ijspastels dit najaar het overwicht bij Dior.

* Ogen: het palet 5 Couleurs 030 Nude (1515 fr.) maakt een natuurlijke oogmake-up mogelijk. Voor wie meer glans wil, zijn er de ijstinten van Effets de Perle 303 Frosted Greys (1515 fr.).

* Lippen: de lippenstift 315 Beige Nu (685 fr.) is een mooie illustratie van de sobere look. Goud en zilver blijven bewaard voor de speciale millenniumcollectie die tegen het eindejaar op de markt komt.

* Nagels: de origineelste lak van dit seizoen vind je bij Dior: de matte nagellak 013 Pêche Mat (600 fr.) geeft fluwelen nagels. De transparante topcoat Vernis Matifiant (425 fr.) maakt iedere kleur mat.

Multifunctionaliteit bij Isabella Rossellini: Manifesto

Nieuwkomer Isabella Rossellini doet zich opmerken met een praktische make-uplijn: spiegeltjes op de achterkant, crèmes en poeders voor zowel de oogleden als lippen en wangen, doosjes die je opeenschroeft en die klein genoeg zijn om overal mee naartoe te nemen.

* Teint: onze absolute favoriet is de 1-dosis foundation capsule (30 x 1 ml: 1195 fr.): die bevat de juiste hoeveelheid voor één opmaakbeurt. De foundation bevat hydraterende bestanddelen en lichtweerkaatsende partikeltjes voor een lumineus maar natuurlijk effect. Verkrijgbaar in 5 tinten.

* Ogen en wangen: de originele kleuren van de oogschaduw & blush-in-één (775 fr.) nodigen uit tot experimenteren: 18 verschillende tinten die zowel droog (voor een subtiel resultaat) als nat (meer dramatisch) gebruikt kunnen worden.

* Ogen-lippen-wangen: de eye-lip-cheek color (650 fr.) bestaat in 32 tinten: om highlights aan te brengen, afzonderlijk te gebruiken of te mengen.

Kleurig grijs bij Lancôme: Pas Sage

Volgens Fred Farrugia ontstaat kleur uit grijs, en omgekeerd. Mengen is ook het sleutelwoord om verrassende resultaten te bekomen, zowel transparante als kleurrijke.

* Ogen: de 3 trio’s oogschaduw ( Les Incertains: 1090 fr.) hebben betongrijs als basis. Dat wordt gemengd met violet, fuchsia of geel om een semi-transparante oogmake-up te verkrijgen. Elk trio bevat 2 tinten in poedertextuur en 1 in gloss. Couleur Glacée (670 fr.) is een verfrissende oogschaduw met een vochtrijke textuur, die geleidelijk verdampt en een fijn kleurlaagje op het ooglid legt. Verkrijgbaar in 6 tinten.

* Lippen: ook bij de Palette Lèvres (1100 fr.) zitten in elk doosje 3 tinten en 2 texturen. Door de 2 gesatineerde tinten te mengen, ontstaat een glossy kleurtje. Je kan elke tint afzonderlijk dragen of effecten creëren door met de verschillende texturen te werken en bovenop elkaar aan te brengen.

In de lippenstiften voeren paars, fuchsia en bruin de boventoon (van links naar rechts: rouge absolu 291 (690 fr.), rouge idole 66 (790 fr.), rouge magnetic 248 (750 fr.), rouge absolu 290, rouge magnetic 346, rouge idole 67, rouge absolu 292, rouge magnetic 347).

Spirituele schoonheid van Rochas: L’aura

William Falkner ontwierp voor Rochas een bijna etherische wintercollectie: “Deze make-up doet uw persoonlijke aura tot uitdrukking komen”, meldt het persdossier. En die aura ziet er dit seizoen zeer doorzichtig uit, met veel paarlemoer, metaalkleur, zilver- en goudglans. Allemaal subtiel, nooit gratuit.

* Ogen: om de ogen letterlijk te doen stralen, is er de zilveren strassmascara (680 fr.), die nog beter uitkomt bovenop een laagje zwarte mascara. De eye gloss (850 fr.) is een crème-gel in een hygiënische pompflacon, met de vingers aan te brengen.

* Lippen: een vleugje roze ( Rouge Hollywood 68 Rose Organique: 700 fr.) en subtiel goud ( Rouge Cosmique 67 Or Subtil: 700 fr.). Met het strasspotlood Mine d’Eclat (550 fr.) kan je er nog goud-of zilveraccenten op aanbrengen.

* Teint: de Illuminateur de Teint (1100 fr.), een transparante fluide, geeft een stralende, lichtgeïriseerde glans aan de huid. Kan over de foundation of alleen gebruikt worden, om het gezicht wat op te lichten. Accenten op ogen, lippen en wangen breng je aan met de Reflets d’Aura 819 (1100 fr.).

De toekomst volgens Clarins: Aux Sources du Futur

Thibault Fabre zoekt het hogerop voor Clarins: de sterren in het heelal inspireerden hem tot een overwegend paarsroze make-up met gouden of paarlemoeren glansaccenten.

* Ogen: Les Perséides Yeux (1550 fr.) is een oogschaduw die in 3 kleurnuances (groen, paars, bruin) bestaat. Een satijnglad rood doosje herbergt een kleurkern op een paarlemoeren achtergrond. De speciale formule beschermt tegen uitdroging, UV-stralen en vervuiling.

* Lippen: Rouge Laque (525 fr.) is een niet-transparante gloss in diepe, rijke kleuren zoals Rosée de Soleil en Violine Céleste.

* Nagels: dezelfde kleuren zijn erin terug te vinden.

Luxe bij Guerlain: New Luxe

Guerlain verkoopt deze winter geen make-up, maar pure luxe. New Luxe is geen gamma om slaafs te volgen, maar één waarmee elke vrouw zelf haar kleuren en look bepaalt.

* Ogen: met de oogpotloden (495 fr.) kan je alle kanten uit: 3 zwart- en 3 wittinten tonen een zweempje kleur, naar gelang van de lichtinval. Zes oogschaduwkleuren ( Mozaïs: 550 fr. per vulling) geven diverse mogelijkheden: van natuurlijk tot gesofisticeerd.

* Lippen: roze, rood of brons, telkens met een gouden ondertoon ( KissKiss Douceur: 750 fr.).

Patina-effecten bij Yves Saint Laurent: Superposition

Terry, de artistiek directeur van Yves Saint Laurent, speelt met licht, kleur en materie. Dat resulteert in glazuureffecten, die kleur getransformeren in gesatineerde glans.

* Ogen: de satijnzachte textuur van het oogschaduwduo ( N°69: 1050 fr.) geeft vooral glans, dankzij minuscule goudpartikeltjes. De kleuren lijken donkerder dan ze zijn: bij het opbrengen krijg je veeleer een fluwelig effect dan een kleur. Mascara (825 fr.) en eyeliner (795 fr.) bestaan in dezelfde moiré-kleuren: bronsgroen ( Reflets Bronze) en donkerpaars ( Reflets Mauve). Ook hier zijn microscopische paarlemoerdeeltjes verantwoordelijk voor een changeant-effect.

* Lippen: Rouge Pur (695 fr.) bedekt de lippen met een gesatineerd laagje goudbruin ( N°53), bruinmauve ( N°55) of koperroze ( N°54). Voor een fluwelig effect kies je de Rouge Pur Mat (795 fr.).

De zachte winter van Estée Lauder: Beach Winter

De aanblik van Liz Hurley maakt het meteen duidelijk: zachte, luxueuze materialen als kasjmier, chenille en mohair in alle schakeringen tussen grijs en paars zijn de inspiratiebron van Lauder. Gadget van dit seizoen is een set waskrijtjes ( Winter Sunrise Pastel Crayons: 1000 fr.) die je op lippen, wangen en ogen kan gebruiken.

* Ogen: subtiele poederkleuren (van links naar rechts: Eggshell, Tearose, Greenland, Silver Ice: 530 fr.) maken de ogen discreet op.

* Lippen: alle aandacht gaat naar de lippen, met de mooiste paarstinten van dit seizoen (van links naar rechts: Velvet Lilac, Racy Mauve, Plum Ice, Glacier Berry, Chocolate Plum, Nordic purple: 690 en 750 fr.).

* Nagels: in de nieuwe glazen verpakking komen de seizoenskleuren helemaal tot hun recht. Het is moeilijk kiezen uit parelachtig bijna-wit ( White Beige: 580 fr.), metaalpurper ( Frozen Plum) en iriserend steengrijs ( Ice Storm).

Stormachtige make-up van Givenchy: Luxe Cosmique

Dreigend onweer is het thema van de oogmake-up: veel grijs en zwart dus, waarbij glanzende rode of bruine lippen uitstekend passen.

* Ogen: alle kleuren die een winterhemel kan hebben, zie je in de oogschaduwdoosjes (835 fr.) van Givenchy. Een bliksemschicht witte paarlemoer geeft geïriseerde accenten.

* Lippen: het lippenduo (680 fr.) bestaat uit een matte, felle kleur (bruin of rood) en een nacré gloss met een crèmetextuur. Wanneer de kleuren gemegd worden, ontstaat een derde kleur. Een zacht bruinroze lipliner ( N°1) definieert de lippen.

* Nagels: brons ( N°55: 425 fr.) en paars ( N°56) vullen het geheel perfect aan.

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content