In de schoonheidssalons wordt aan vernieuwing gewerkt. Met nieuwe metodes en geleidelijk ook een multidisciplinaire aanpak.

LINDA RAATS

De multidisciplinaire aanpak van schoonheidsproblemen staat in België nog in de kinderschoenen. Centra waarbij de schoonheidsspecialiste samenwerkt met een dermatoloog, estetisch chirurg, kinesist en diëtist zijn vrij nieuw. Maar ze bieden veel perspektieven, op voorwaarde dat men zich de discipline kan opleggen om objektief te advizeren. Ook schoonheidsspecialiste Sissi Poorteman, vindt het dringend tijd dat esteticiennes over de grenzen van hun beroep heen kijken. “Met schoonheidsbehandelingen en massages kan je veel oplossen. Toch moet een esteticienne weten hoe ze de klanten gericht kan advizeren. ” Poorteman geeft een aantal voorbeelden van situaties waarin de schoonheidsspecialiste moet doorverwijzen. “Wanneer de klassieke anti-rimpelbehandelingen niet echt meer helpen, moet een goede schoonheidssspecialiste aanraden om collageeninspuitingen te laten uitvoeren. Ze moet weten hoe een dermatologische peeling werkt en waar de klant daarvoor terechtkan. Wanneer ze zelf een probleem als cellulitis niet ziet zitten, dan zijn er alternatieven als liposuctie en elektrolipolyse. Bij liposucties wordt doorverwezen naar een estetisch chirurg, maar voor de post-operatieve massages zijn esteticiennes opgeleid. Elektrolipolyse het aanpakken van cellulitis door het onderhuids inbrengen van naalden waar zwakstroom wordt doorgestuurd om elektrische velden op te wekken is een zaak voor de dokter, maar kan perfekt worden ingebouwd in een schoonheidsinstituut. Een schoonheidsspecialiste mag zich trouwens niet beperken tot het behandelen van een probleem, ze moet ook het nodige advies kunnen geven. “

Een multidisciplinaire aanpak van schoonheidsproblemen is één trend, maar ook binnen de schoonheidssalons wordt aan vernieuwing gewerkt. Zo brengt Babor met de Thermo Modelage Face een masker op basis van minerale bestanddelen. Meteen nadat het masker op de huid wordt aangebracht, warmt het op tot ongeveer 42 om dan geleidelijk terug naar de normale huidtemperatuur te zakken. Door het warmte-effekt zetten de poriën uit en wordt de bloeddoorstroming geaktiveerd. Het resultaat is een natuurlijke zuivering van de huid en een superfijne huidkorrel.

Een andere nieuwigheid is kleurenterapie. Oranje laat rimpels verdwijnen, paars bestrijdt cellulitis en rood helpt tegen acne. Kleurenterapie is een oud geheim in de geneeskunde wordt het al langer gebruikt dat opnieuw werd ontdekt en verfijnd met high-techapparatuur. Gekleurd licht bevordert de aanmaak van collageen en dat is positief voor de stevigheid van het bindweefsel. Bij lichtterapie worden alleen zuivere kleuren toegepast en voor de bestraling van kleine oppervlakten wordt een soort potlood op het acupunctuurpunt gericht. Bij de kleurenterapie wordt een in Duitsland ontwikkeld apparaat gebruikt. Vooral bij couperose, eerste rimpels, cellulitis en acne zijn de resultaten goed.

Nieuw zijn ook de metodes waarbij voor rimpelbehandelingen met elektrische stroom wordt gewerkt. Dat doen de Ridustar-toestellen.

Dit type apparaten voert elektrische stroom, onder een bepaalde intensiteit, tot onder de rimpel. Daarbij gebruikt men wegwerpnaalden die oppervlakkig in de huid worden aangebracht en waarbij de gezichtsspieren gestimuleerd worden en ook nieuwe vezels als collageen worden aangemaakt. De behandeling is pijnloos en kent geen nevenverschijnselen. Vaak is er een onmiddellijk resultaat, maar dat heeft te maken met een oedeem dat zich onder de rimpel vormt en uiteraard ook snel verdwijnt. De resultaten op lange termijn zijn positief, vooral op kleinere rimpels zoals lijntjes rond de bovenlip en de mondhoeken. Maar voor diepere groeven biedt deze metode geen alternatief voor collageeninjekties.

Viacure, Sissi Poorteman, Prins Albertstraat 41 in 9100 St.-Niklaas. Tel. (03) 774.08.60. Babor : (087) 55.57.33. Ridustar Physical Hi-Tech : (055) 20.91.61.

Thermo Modelage Face van Babor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content