De keuze van de president
Gerenommeerd om zijn fijn ivoorkleurig porselein, werd Lenox vanaf 1918 officieel leverancier van het Witte Huis. Niet gering. Toch bleef de Amerikaanse porseleingigant in Europa vrij onbekend. Tot voor kort.
Sabine Lamiroy
Voor het verbouwereerde oog van zijn bezoekers keilde Walter Scott Lenox geregeld een reeks borden tegen de grond als hij ook maar het geringste foutje ontdekte.? Richard Sears, huidig president van de Amerikaanse Lenox-groep, zegt het met onverholen bewondering voor de stichter. ?Nu, na meer dan 100 jaar, hanteren we nog steeds zijn normen.? In het kleine museum verbonden aan de fabriek in Pomona New Jersey, waar vandaag het typische ivoorkleurige porselein wordt gemaakt, laat hij de meesterwerkjes zien die in de loop van de tijd door Lenox werden gerealiseerd : ragfijne vazen van KateSears gemaakt rond de eeuwwisseling, serviesgoed met sprookjesachtige dierenafbeeldingen van de Engelse schilder William Morley uit de jaren ’30, Dandy?, Ballerina en andere klassiek geworden figuurtjes van Patricia Jean Eakin…
Het verhaal begint in 1889 wanneer de jonge, ambitieuze kunstschilder en pottenbakker Walter Scott Lenox zijn eigen onderneming opricht. ?Hij droomde ervan om een Amerikaans porselein te maken dat de fijnste Europese makelij zou overtreffen. Al experimenterend ontwikkelde hij een unieke ivoorpasta nog steeds een goed bewaard geheim die het waarmerk werd van het huis. De samenstelling is zo fijn dat het porselein een bijzondere licht-doorlaatbaarheid krijgt en een glasachtige glans.?
Aanvankelijk maakte Walter Scott alleen vazen en sierstukken, maar algauw begint hij te experimenteren met serviesgoed. In 1903 verschijnt een eerste collectie van 18 borden in opdracht van de gouverneur van Newark. Ze zijn stuk voor stuk met de hand beschilderd door de Oostenrijker Bruno Geyer en stellen elk een andere vrouwenfiguur voor. Van meet af trouwens trekt Lenox voor zijn ontwerpen gerenommeerde kunstenaars aan, onder wie Frank Holmes, schepper van het fameuze Autumn-servies na 75 jaar nog steeds een topper in de collectie. Het is gedecoreerd met een bloemenboeket en kleurige fruitmanden en op elk bord worden ook vandaag nog 432 (!) emailparels met de hand aangebracht.
De kroon op het werk volgt in 1918, wanneer president Woodrow Wilson bij Lenox een met kobaltblauw en goud versierd tafelservies bestelt. Sindsdien eten alle gasten in het Witte Huis nog uitsluitend uit Lenox-porselein. Later volgden nog bestellingen door de presidenten Truman, Roosevelt en Reagan, die niet minder dan 4500 stuks liet maken, versierd met een schitterend rood, de moeilijkste kleur om op porselein aan te brengen. Inmiddels is het bedrijf, nu gevestigd in de bosrijke omgeving van Pomona New Jersey, uiteraard gemoderniseerd. Dessins worden met de computer ontworpen, de klassiekers uit de collectie worden aangevuld met nieuwe, moderne ontwerpen, maar nog steeds worden Walter Scotts principes gehandhaafd. Alle versieringen, goud, zilver en email, worden met de hand aangebracht en de kwaliteitscontrole is extreem. (Elk bord moet bijvoorbeeld 500 wasbeurten in de vaatwasser doorstaan voor het wordt goedgekeurd.)
Niettegenstaande Lenox tot op vandaag de grootste en meest prestigieuze Amerikaanse porseleinfabrikant is, bleef het merk in Europa al eeuwen verwend met het fijnste tafelgoed vrij onbekend. Kort geleden introduceerde Lenox op de Beneluxmarkt echter 15 van zijn mooiste serviezen. Het zijn alle varianten op de vijf basisvormen, waaronder : de Mansfield en de beroemde Autumn (bord, 2450 fr.) in de Presidential-vorm (zoals de serviezen van het Witte Huis), de eenvoudige maar mooie Courtyard (bord, 1270 fr.) in de Début-reeks met wit plantenmotief in reliëf en versierd met 24 karaat goud, of nog, het exotisch versierde Tosca (2450 fr.) in de rechte vorm Grand Tier. Er zijn ook taartschotels en vazen, zoals de ajour bewerkte Westbury met plantenmotief in reliëf en gouden bies.
Voor meer info : Lenox, tel. (02) 333.00.86.
Links : het in opdracht van Reagan gemaakte servies. Rechts : Autumn, in 1919 ontworpen door Frank Holmes en nog steeds een topper.
Mansfield-servies met gouden bies, uit de presidential-reeks.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier