De keuze van Bacchus

Herwig Van Hove

Elk jaar proeven kenners de wijnen uit de Roussillon en bekronen de allerbeste met een Bacchus-onderscheiding. Ook buiten hun zuiderse context maken deze hun reputatie waar.

Herwig Van Hove

De Saint-Bacchus is een regionaal concours voor wijnen uit de Roussillon, praktisch beperkt tot het departement Pyrénées Orientales. Het is een ?zacht? concours waarbij dit jaar 380 verschillende wijnen in een eerste fase geproefd werden door een lokale jury die zichzelf wat ijdel Maîtres Tasteurs du Roussillon noemt. Ze proeven anoniem en hanteren de norm ?normaal?. Van deze 380 wijnen werden er blind 170 ?normale? uitgekozen voor de volgende ronde. De uitgelezen wijnen, verspreid over meer dan 9 AOC-categorieën, vertegenwoordigen het beste van de regio en worden samen gepresenteerd in een handig boekje : Sélection des Vins du Roussillon 1997. In een tweede ronde krijgt een internationale jury (Amerikanen, Engelsen, Belgen, e.a.) de opdracht om in elke categorie een geprefereerde wijn te selecteren. Deze krijgt dan een onderscheiding die men Bacchus noemt.

Het Weekend Knack-panel, samengesteld uit Jef Bessemans (J.B.), Jim Bruyndonx (J. Br.), Dieter Bohrmann (D.B.), Antoon Segaert (A.S.) en Herwig Van Hove (H.V.H.) proefde van de Bacchus-wijnen 1997. Uit de proeverij bleek dat deze excellenties, ook ver weg van hun bakermat, van de zuiderse ambiance en van de vriendelijke wijnbouwers, sterk overeind blijven.

IN HET GLAS

Domaine Sarda-Malet, Mas Saint-Michel, Perpignan. Côtes du Rousillon Villages rouge, Réserve 1994.

Gemaakt van 40 procent syrah, 40 procent mourvèdre en 20 procent grenache noir. Met 20 dagen macération en 12 maanden hout, waarvan een kwart jaarlijks vernieuwd wordt. (48 FF ex kelder. Invoer : Tricot in Jumet.)

Beoordeling : viermaal positief. ?Intense jonge kleur en een neus van donker fruit. Goed vlezige, lichtstroeve smaak. Wijn met inhoud en structuur.? (J. Br.)

Domaine Piquemal, Espira de l’Agly.Côtes du Roussillon Villages, 1995.

Gemaakt van 50 procent mourvèdre, 15 procent syrah en 20 procent grenache met 15 procent carignan (de twee laatste in koolzuurgisting). Met 12 maanden hout. (45 FF ex kelder. Invoer : Amfora in De Panne en De Wijnkrans in Antwerpen.)

Beoordeling : driemaal positief. ?Donkere, kersrode kleur en een florale, puntige neus met een toets vers hout. Soepele, vlotte, goed getannifieerde wijn.? (J.B.)

Domaine Piétri-Géraud, Collioure.Collioure rouge, 1995.

Gemaakt van 70 procent grenache noir en 30 procent syrah en mourvèdre samen. Met 10 maanden cuve. (39 FF ex kelder. Geen invoerder.)

Beoordeling : driemaal positief. ?Typisch wat houterige neus van grenache noir en syrah met diep fruit van zwarte kersen. Smaakt zoals een droge Banyuls. Geen spoor van cuit en goede structuurtannines.? (H.V.H.)

Domaine Piquemal, Espira de l’Agly. Vin de Pays des Côtes Catalanes, cuvée Justin Piquemal, 1996.

Gemaakt van 75 procent merlot en de rest in cabernet sauvignon. (25 FF ex kelder. Invoer : Amfora in De Panne en De Wijnkrans in Antwerpen.)

Beoordeling : viermaal neutraal, eenmaal positief. ?Intense kleur maar een wat egale discrete neus. De smaak is wat dun, vlak en eenvoudig.? (A.S.)

Domaine Rozès, Espira de l’Agly, Muscat de Rivesaltes, 1996.

Gemaakt van 70 procent alexandrie en 30 procent petits grains. Een kwart werd vergist met schilcontact en daarna werd alles 1 maand op de fijne gistrest (lies fines) gehouden. (50 FF ex kelder. Invoer : Wine Partners in Oostende.)

Beoordeling : specifiek product, met een specifieke smaak die wat aan beoordeling ontsnapt. ?Volgele kleur met wat groene schijn, neus van muscatdruiven. Vlezige smaak met structuurzuur en wat amandelbitter. Mist wat krokante finesse.? (D.B.)

Le Cellier de la Barnède, Bages. Rivesaltes 1994.

Gemaakt van 100 procent grenache noir met drie weken macération en zes maanden cuve. (30 FF ex kelder. Geen invoerder.)

Beoordeling : enthousiast en unaniem positief. ?Heel intense, jonge kleur. Krachtige neus van framboos, cassis en kers, geen spoor van cuit. Sprekende, frisse smaak met chocoladebitter en levendige zuurheid. Prima evenwicht.? (J. Br.)

Domaine de la Pleiade, Perpignan. Maury, 1994.

Gemaakt van 90 procent grenache noir en 10 procent carignan met 20 dagen maceratie en 18 maanden cuve. (60 FF ex kelder. Invoer : Les Vins Brunin in Gaurin, de wijn is ten vroegste beschikbaar over 6 maanden.)

Beoordeling : enthousiast en unaniem positief. ?Goede kleur en een neus van peperkoek, rozijnen en warme broodpudding. Stevige, kruidige smaak, geen spoor van zuiderse vermoeidheid en een goedgeknoopte lengte.? (H.V.H.)

L’Etoile, coopérative de Banyuls. Banyuls, 1988.

Gemaakt van 80 procent grenache noir, 10 procent grenache gris en 10 procent carignan, met 15 dagen maceratie en 8 jaar lagering op oude fusten. (78 FF ex kelder. Invoer : Deconinck in Waterloo.)

Beoordeling : unaniem positief. ?Transparante, prachtige tawny-kleur. Zeer zuivere neus van tabak, rozijnen en nootjes. Pittige, zuurzoete evenwichtige smaak.? (J.B.)

Domaine Cazes, Rivesaltes. Rivesaltes ambré, 1988.

Gemaakt van 100 procent grenache blanc. Zes jaar op grote foudres. (46 FF ex kelder. Invoer : De wingerd in Sint-Gillis-Waas, Carpe Uvam in Huizingen en Young Charly in Merksem.)

Beoordeling : viermaal neutraal en zelfs eenmaal negatief. ?Oranje kleur en een neus van flauwe peperkoek, eenvoudige, zoete banale smaak.? (A.S.)

Een 100-tal exemplaren van het boekje ?Sélection des Vins du Roussillon 1997? (56 blz.) is, via aanvraag met een gele briefkaart, gratis verkrijgbaar op de redactie van Weekend Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content