De laatste hoogtechnologische verzorgingsproducten worden als serums gelanceerd. Die texturen lenen zich goed voor actieve ingrediënten met verschillende functies. Vooral tegen huidveroudering lijkt men successen te boeken.

Een van de opvallendste lanceringen in verzorging de afgelopen tijd was ongetwijfeld Lancômes Génifique. Een product dat beweert de stamcellen te beschermen en in zeven dagen tijd de huid zichtbaar te verjongen. De technologie werd verwerkt in een serum, waar ondertussen al een volledige lijn rond is gebouwd. Ook Helena Rubinsteins Power Prodigy kwam begin dit jaar eerst uit als een serum en krijgt nu het gezelschap van een dag- en oogcrème. Vanwaar die voorkeur voor een serum ? We vroegen het aan Laurent Nogueira, wetenschappelijk directeur van Givenchy. “Serums hebben texturen die snel indringen en hoge concentraties aan actieve ingrediënten kunnen bevatten.” Technisch gezien is het volgens Nogueira gemakkelijker om nieuwe technologieën in een serumtextuur te integreren dan in een crème. Die laatste trekt minder snel in de huid en bevat verschillende stoffen die bedoeld zijn om een aangename textuur te verkrijgen maar die niet altijd even compatibel zijn met bepaalde actieve ingrediënten. Een serum en een crème vullen elkaar dan ook eerder aan dan dat ze elkaar overbodig maken. “Een serum geeft door zijn lichte textuur doorgaans niet voldoende comfort”, licht Nogueira toe. “Je gebruikt het dus best op korte termijn, als een kuur.” Het kan snel meer vocht in de huid brengen en werkt ook sneller opspannend. Crèmes daarentegen zijn beter in staat om vocht vast te houden, dankzij de vetstoffen die een film op de huid leggen.

Huidvaccin

Serums zijn van alle markten thuis. Ze kunnen hydrateren, beschermen, (tijdelijk) de huid opspannen, laten stralen, rimpels vervagen enzovoorts. Het zijn producten die ontworpen zijn om een probleem op te lossen of de huid te beschermen tegen schadelijke factoren. Givenchy bekeek het van een andere kant en liet zich inspireren door de hormesis-theorie (Grieks voor ‘prikkeling’). Deze stelt dat zaken die in een hoge dosis schadelijk zijn in lage dosis een positief effect kunnen hebben. Een bekende toepassing van dit principe is het vaccin, waarbij een kleine dosis ziekte-verwekkers wordt ingespoten om het lichaam te stimuleren om antistoffen aan te maken en zich te verweren zodat we niet ziek worden.

Professor Suresh Rattan legt het hormesis-principe graag uit met het voorbeeld van het positieve effect van sport : “Door je lichaam tijdelijk licht te stresseren, kweek je conditie en energie en maak je het weerbaarder en sterker.” Deze biogerontoloog onderzoekt al twintig jaar veroudering aan de afdeling moleculaire biologie van de universiteit in het Deense Aarhus. “Er zijn drie factoren die veroudering en levensduur van de cellen beïnvloeden : 25 procent wordt bepaald door de genen, 75 procent door de omgeving, en dan is er nog de kleine factor geluk.” Hij licht toe : “Een kind kan geboren worden met goede genen, maar als het herhaaldelijk getraumatiseerd wordt en opgroeit in een ongunstige omgeving, loopt het eerder snel fout af.”

Verouderen is dus grotendeels bepaald door de omgeving, door factoren waar je een invloed op hebt. “Verouderen is geen ziekte die je volledig kunt genezen”, zegt Rattan. “Het is een onomkeerbaar biologisch proces, dat je hooguit wat kunt afremmen.” En daar komt de hormesis-theorie op de proppen : “Regelmatige blootstelling aan milde stress helpt cellen weerbaarder te maken, wat een positief effect heeft op hun levensduur.” Die stressfactoren, zoals uv-stralen, pollutie, temperatuurwisselingen, kruiden en andere stimuli, noemt Rattan hormetines. Hij onderzocht de verschillende hormetines en hun effecten. Eén in het bijzonder trok zijn aandacht : de HSP70 ( heat shock protein 70), een proteïne die een sleutelrol speelt in de beschermings- en herstelmechanismen van de cellen. Door de cellen aan hogere temperaturen bloot te stellen, verhoogde de beschermende activiteit.

Dat wekte de interesse van Givenchy : “Volgens de theorie van professor Rattan en volgens onze testen op de huid is microstress goed om de huid aan te moedigen zich beter voor te bereiden tegen veroudering”, legt Nogueira uit. “Microstress wekt de heat shock proteins op.” Givenchy ontwikkelde een serum met ingrediënten die de productie van HSP70 aanzwengelen, en doopten het product heel toepasselijk Vax’in.

Volgens de Britse Daily Mail kijken wetenschappers gefascineerd toe : “Dit is een nieuwe benadering van huidveroudering”, vertelt Dr. Chris Flowers van de Cosmetic Toiletry and Perfumery Association. “De ideeën zijn degelijk, maar momenteel is het moeilijk om te zeggen of de wetenschap wordt vertaald in het product en of de effecten langdurig en uitgebreid zijn.”

Rimpels

Clinique Repairwear Laser Focus Wrinkle & UV Damage Corrector (30 ml : 61,50 euro) is een verjongend serum om lijntjes & rimpels aan te pakken en uv-schade te herstellen en te voorkomen met behulp van antioxidanten.

Herstellend

– Guerlain Abeille Royale Serum Jeunesse Lift Fermeté Correction Rides (30 ml : 114,78 euro) bevat koninginnenbrij dat het herstel van beschadigd weefsel (rimpels) zou bevorderen. Concreet belooft dit serum een gladdere, elastische huid die van binnenuit lijkt opgevuld.

– Lancaster 365 Cellular Elixir Intense Youth Renewal (30 ml : 70 euro, vanaf 2011) is een update van het herstellende 365 Cellular Elixir dat beschadigd DNA zou herstellen, beschermen en de huid hydrateert.

Eclat

Vichy Liftactiv CxP (30 ml : 32 euro) is een verstevigend antirimpelserum dat een stralende teint geeft dankzij vitamine C, paarlemoerpigmenten die optisch corrigeren en ingre-diënten die zacht peelend werken voor een gladdere huid die het licht beter weerspiegelt.

Beschermend

– Yves Rocher Cure Solutions Elixir 7.9 (15 ml : 29 euro) bevat zeven plantenextracten die de celvernieuwing stimuleren en beschermen tegen vrije radicalen. Het beloofde resultaat : gladgestreken rimpels, een fijnere huid-structuur, een stevigere huid en stralende teint.

– Giorgio Armani Crema Nera Extrema High Recovery Elixir (30 ml : 150 euro) bevat mineralen die de huid versterken en beschermen tegen uitwendige irriterende factoren. Bevat ook depigmen-terende bestanddelen.

– Chanel Sublimage Concentrate (30 ml : 353,90 euro) werkt ontgiftend en antioxidatief.

Stevigheid

– Sisleya Serum Global Fermeté (30 ml : 317 euro) belooft de huid steviger, gladder en strakker te maken. Geschikt vanaf 40 jaar.

– Avène Sérénage (30 ml : 31,90 euro) is een voedend serum voor zestigplussers dat comfort geeft, beweert de huid sterker en strakker te maken en te laten stralen.

– Eucerin Dermodensifyer Concentraat (6 x 5 ml : 32 euro) belooft de gevolgen van hormonale wijzigingen op te vangen zoals een drogere, slappere huid met rimpels.

Hydratatie

– Environ Ionzyme Focus Hydrating Serum (30 ml : 59 euro) heeft een ongeparfumeer-de lichte geltextuur voor de zonbeschadigde of droge huid met fijne lijntjes. De formule is redelijk eenvoudig en bevat voornamelijk hydraterende stoffen, waaronder hyaluron-zuur dat vocht vasthoudt, wat de huid licht doet opzwellen zodat rimpels minder diep lijken. Het serum voelt wat plakkerig aan en vraagt om het bijkomende comfort van een crème.

Stimulerend

– Givenchy Vax’in (30 ml : 85 euro) zou rimpels voorkomen, de huid elastisch houden, een heldere, gelijkmatige teint geven en beschermen.

– Diadermine Dr. Caspari Novagen Intense Age Repair Elixir (30 ml : 12,99 euro) bevat de stamcellen van de Utwiler Spätlauber-appel, die erg lang vers blijft. Ze zouden de omgeving van de huidstamcellen verbeteren en beschermen, zodat hun activiteit toeneemt en huidvernieuwing op natuurlijke wijze versneld wordt. Concrete beloften : minder lijntjes, meer eclat en herstel van uv-schade.

Door Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content