In Milaan werden eind april de nieuwe meubels van het jaar voorgesteld. Waaronder ook Belgisch ‘nieuws’. Architect Vincent Van Duysen beleeft een mooi jaar met nieuwe producten bij twee heel verschillende fabrikanten : Pastoe en B&B Italia. Xavier Lust blijft veel gevraagd, onder meer bij Flat Design, Tacchini en Mgx by Materialise. Sylvain Willenz zet zijn mooie samenwerking met Established & Sons verder met de Print, een hanglamp die de individuele, doorgaans losse componenten verzamelt in één bol van geblazen glas. Alain Berteau toonde nieuwigheden voor Feld en Atoma, in één ruimte samen met de jongeren die geselecteerd werden door 101 % Designed in Brussels. Marina Bautier heeft bij het Zweedse Swedese de sierlijke easy chair, Cruiser, uitgebracht . Michel Boucquillon presenteert erg strakke loungers voor luxejachten bij Serralunga en een reeks badkameraccessoires voor Antonio Lupi. Het deels Belgische Big Game verlengt de Boldcollectie met kapstokken voor Moustache.

Studio Job (zie ook p. 28) toont een kroonluchter voor Venini in een authentiek interieur met Milanese grandeur (ridderharnassen inbegrepen) en een reeks Ali Baba-eske voorwerpen in samenwerking met de Nederlandse Pieke Bergmans. Sofie Lachaert en Luc D’Hanis zijn te zien bij Droog Design met een dubbele stoel en bij Nodus met enkele tapijten. Het jonge, driekoppige, nieuwe creatieve team van Mgx by Materialise brengt, naast een lamp van Xavier Lust, ook een ligstoel van de New Yorkse architectuur & designstudio Kol/Mac. Hij is gemaakt met de rapid prototyping-techniek, maar gevuld met traagschuim, wat voor een realistische stevigheid zorgt.

In de hallen van de Salone del Mobile zelf waren Quinze & Milan, Tribù, Casalis, Extremis en Indera de Belgische vertegenwoordigers in het internationale designlandschap.

Noteren we ten slotte nog de aanwezigheid van Z33, de enige Belgische organisatie die op internationaal niveau iets zinnigs te vertellen heeft over design. De Limburgers brachten een pop-upversie mee van de tentoonstelling Design by Performance (nog in Hasselt tot 30 mei). Bezoekers konden in de zona Lambrate (de nieuwe plek voor designtrendies) aan een virtuele pottenbakdraaitafel met hun handen in het luchtledige hun eigen vaasjes vormen, die dan door de keramiekprinter in porselein werden uitgeprint.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content