COLUMN
De Engelse bisschoppen willen tegen Pasen aan zieltjes proberen te winnen met grote affiches die zinspelen op de emotie die door het land waarde in de dagen na de dood van prinses Diana. Twee journalisten van Time Magazine, van oudsher toch een blad met een serieuze reputatie, schreven de jongste ophefmakende bestseller over de overleden dame. Bulkend van de veronderstellingen en gissingen. Was ze zwanger? Ging ze trouwen met Dodi Fayed? Was het een aanslag in plaats van een ongeluk? Had ze gered kunnen worden? Geen idee, alleen wat suggesties. Maar die doen het boek verdomd goed verkopen.
Dat moet Charles Spencer, de broer van Lady Di, genoegen doen. Het smeert immers allemaal de radertjes van de commerciële Diana-machine die hij in gang heeft gezet. Alle middelen zijn goed om de herinnering levend te houden en ze vooral te laten renderen. De zeer gefortuneerde Lord Spencer heeft voor de zomermaanden immers al 152.500 entreekaartjes, tegen een kleine 1000 frank per stuk, voor zijn domein verkocht. En de Diana-trust vraagt zich al een tijd bezorgd af hoe veel of hoe weinig ze van het beloofde geld zullen zien. Allemaal mensen die het nestGreat Brington, waar het landgoed Althorp van de familie Spencer ligt, zien als de ideale bestemming voor een familie-uitstapje in het groene Engeland.
De 220 inwoners van Great Brington zijn in paniek, en ze kregen het nog benauwder toen ze vernamen dat hun landlord in juni op zijn domein een popconcert ter ere van zijn overleden en aanbeden zus had gepland. Allicht met huilebalk Elton John als top of the bill.
Meneer Spencer, die op de begrafenisshow vurig applaus oogste met zijn melodramatische dreigementen in de richting van de Britse koninklijke familie, onderscheidt zich dezer dagen alweer door het etaleren van een bijzonder grote fijngevoeligheid. Hij wil al die Diana-bedevaarders natuurlijk niet in de kou laten staan. Daarom plant hij een parkeerterrein voor vijfhonderd wagens, een café en een Diana-giftshop. En als het enigszins kan, wil hij tegen deze zomer ook een deel van zijn domeinen proberen aan te bieden ter verkaveling voor bewoning. Hij rekent op zo’n 1500 gezinnen. Als straks meer dan 150.000 bezoekers langskomen in de heerlijke Engelse zomermaanden, is dat natuurlijk het ideale moment om ze ook een lapje exclusieve bouwgrond te presenteren. De voortdurende nabijheid van de stoffelijke resten van hun idool kan de prijs per vierkante meter alleen maar doen stijgen. Dianaland is in de maak, en lord Spencer zelf zal er enkel de pecuniaire voordelen van plukken, hij zit zelf immers hoog en droog in Zuid-Afrika. Last van de drukte krijgt hij daar niet. Dit maar om aan te tonen dat het altijd beter is een beetje wantrouwen aan de dag te leggen in dagen van grote emotie.
Het zal voor Queen Elisabeth allicht een troostende gedachte zijn dat het Engelse publiek in een recente enquête, door het koningshuis gelanceerd uit bekommernis om zijn imago, vooral zijn waardering toonde voor haar dochter Anne. Een bescheiden dame zonder sterallures die al jaren op de bres staat voor kinderen overal ter wereld, eentje ook die haar persoonlijk leed niet in de krantenkolommen liet uitsmeren.
Als de grote tranenstromen zijn opgedroogd en de schijnwerpers zijn gedoofd, blijken in koningsdrama’s de karakterrollen altijd belangrijker te zijn geweest dan de starlets en de hofnarren.
Tessa Vermeiren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier