CHATEAU SIMPLE
EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (350), WIJN VOOR BEGINNERS, DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.
Het succes van de grote bordeauxwijnen, de zogenaamde premiers, is oogverblindend. Toch zijn er aanwijzingen dat de speculatiegolf op de prijzen aan het afzwakken is. De grootste wijnimporteur in China, Aussino World Wines, heeft afgehaakt van de medocwijnen, meer bepaald van de crus classés. Voorzitter Robert Shum cancelde een groot promotie-evenement – een galadiner met Mouton en Yquem in de glazen – bij de Union des Grands Crus. Hij promoveert nog alleen wijnen van de rechter Gironde-oever : Pomerol en Saint-Emilion. Zijn commentaar : “De Chinese consument begint meer en meer van wijn te kennen en geeft zich rekenschap van de onmogelijk hoge prijzen en het speculatieve karakter ervan. Hij zou kunnen afhaken…”
Ook de Amerikaanse wijngoeroe Robert Parker vreest dat de galopperende prijzen kopers in zijn land zullen afschrikken. Temeer daar deze wijnen niet echt zeldzaam zijn. Als we alleen rekening houden met de grands vins, en de seconds vins even buiten beschouwing laten, komen we tot volgende gemiddelde cijfers : Haut-Brion produceert jaarlijks 10.000 kisten van 12 flessen, Lafite 20.000, Latour 16.000, Margaux 13.000 en Mouton 18.000. Een kist van het recente jaar 2009 gaat gemakkelijk voor 9000 euro (Lafite zelfs voor 18.000 euro) over de toonbank en de primeurprijzen voor het jaar 2010 werden rond 1000 euro per fles afgevlagd! De premiers, en in hun zog maar op grote afstand, de andere crus classés, vergaren dezer dagen dus fabelachtige rijkdom.
Maar het is niet wegens de speculatieve prijsdruk bij de supergroten dat we het hele millésime 2010 moeten afschrijven. Het blijft, samen met 2009, een van de betere grote jaren in Bordeaux. Gedurende de hele vegetatieve cyclus van de wijnstok was het klimaatprofiel perfect. Maar tussen druif en wijnglas staat de wijnmaker met zijn opties ! En ook hier is ’trop te veel’. Zij die koste wat het kost, door te werken met overrijp-heid en overextractie, supergrote wijn wilden maken, kwamen uit bij geconcentreerde alcoholmonsters waarbij fruit, charme en elegantie volkomen zijn weggedrukt. Dergelijke wijnen passen niet meer aan tafel, gaan vlug vervelen en stijgen naar het hoofd.
Vandaag proeven we de eerste bordeauxs 2010.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier