CHATEAU SIMPLE
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Chateau Simple (302), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt.
Deze week middenklassebordeaux
In het lagere prijssegment, tot een flinke 5 euro, is het relatief eenvoudig om een fles bordeaux te evalueren. De wijn kan slecht zijn – in onze groothandel en in onze gespecialiseerde wijnhuizen eerder zeldzaam – of hij kan van het eenvoudige, aangename fruittype zijn. In het middenprijssegment, rond tien euro per fles, is de kwaliteitsspreiding veel groter en heeft de wijnmaker veel meer opties. Zo kan hij onder meer werken naar diepte, naar terroir-expressie, concentratie, karakter of kracht… Dit is ook het prijssegment van de faux grands : wijnen die pretenderen groot te zijn maar waarbij al na de tweede slok het oppervlakkige masker afvalt en alcohol, restsuiker of overconcentratie bloot komen te staan. De wijnmaker en de wijnboeren willen in dat geval de rendementen van de kleintjes maar niet de prijsvork ervan.
Van de 300.000 hectoliter bordeaux die jaarlijks in België wordt ingevoerd, is niet alles grand cru classé, wel integendeel. Het merendeel is van het nederige type ‘Bordeaux’ of ‘Bordeaux Supérieur’, of hoogstens van een gemeentelijke appellation zoals Saint-Emilion of Margaux. De vraag is : welk accent van onevenwicht mag men bij deze kleinere wijnen van de middenklasse accepteren ? Het antwoord wordt mee bepaald door het gebruik dat van de wijn wordt gemaakt. Een bitter accent brengt hem onherroepelijk in de buurt van geroosterd rood vlees, een zoet alcoholisch accent opent de poort naar edel wild en een zuur accent doet verlangen naar passende, frisse zomergerechten.
Maar sowieso moet men bij bordeaux aanvaarden dat hij wat tegenwringt : door de brede smaakbasis van de drie druivensoorten waarvan hij wordt gemaakt, vraagt hij om gedronken te worden met bedachtzaamheid. En vaak met een gevoel voor onderliggende finesse of finesse die nog moet komen. Het samengaan van stevigheid en finesse is de essentie van bordeaux.
Om de finesse ten volle te laten spreken, moet men kunnen wachten. Op fles wordt die finesse gegenereerd door de initiële rijpheid van de druiven. De grote wijnjaren zijn dan ook deze die een ‘juiste’ rijpe oogst hebben opgeleverd. Alleen flessen van dergelijke jaren moet men bewaren. Het kan, ook in de middenprijsklasse, de moeite lonen om er een vijftal jaar op te wachten.
Alle wijnen van vandaag passen bij het type ‘stevig rood vlees’.
Sensation de Château
Grand Bourdieu
Graves 2005
Goede kleur met wat spanning van de vatlagering. Goede, fijne, klassieke bordeauxneus. Stevig door het hout gestructureerde wijn, die toch onmiddellijk smakelijk is (65 % merlot). Erg goede wijn. (Delhaize : 11,90 euro).
Château Sirène
Saint-Julien 2005
Goede kleurconcentratie met een accent van stevig rood. Neus van fijn fruit, met tegelijk een zekere stevigheid in de onderbouw (door de 70 % cabernet). De smaak is fijn, rond en stevig tegelijk, met goede geknoopte lengte. Erg goede wijn.
(GB/Carrefour : 13,59 euro).
Château Lestage
Listrac-Médoc 2004
Goede kleur met een rode nuance en een aangename fruitneus zonder meer. Charmante en smakelijke instapwijn van het goede,
eenvoudige type. (Colruyt : 11,50 euro).
Château Gauthier
Médoc 2004
Mooie, zachtrode kleur met goede concentratie. Neus met goed fruit maar wat ruw bij opschudden. De smaak is ook vrij ruw, met onvol-doende versmolten tannines. (GB/Carrefour : 7,89 euro).
Château Camino Salva
Haut-Médoc 2005
Heel goed geconcentreerde kleur, met sombere en donkere nuances. Neus van getemd fruit met veel diepte na opschudden en grote eenheid. Smaak van klassieke bordeaux met grote eenheid en lengte. Erg goede wijn. (Colruyt : 9,85 euro).
Château La GravièreGrand PoujeauxMoulis 2006
Mooie, zachtrode kleur maar wat licht van concentratie. Fijne, door hout gestruc-tureerde neus. Smakelijke wijn met goede lengte. Van het eenvoudige type.
(Delhaize : 10,50 euro).
Door Herwig Van Hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier