Keuken : 6,5 i Decor : 7 i Comfort : 6 i service : 7 i Prijs/kwaliteit : 7

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Als een Vlaamse Brusselaar gaat eten, dan gaat hij ‘bikken’. Dat kan hij sinds oktober 2006 in Bar Bik, een eetgelegenheid met cafésfeer, gelegen naast de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). De naam staat niet alleen voor ‘bikken’ (eten) maar ook voor Brussels International Kitchen. Belangrijker is dat in Bar Bik alles gebeurt zonder stijfheid. De obers ontvangen je alsof ze je al jaren kennen en jong en oud, arm en rijk zijn welkom, zowel voor een hapje als voor een driegangenmaaltijd. Bar Bik is opgevat als ‘stameethuis’ en is er dus niet uitsluitend voor KVS-bezoekers die na de voorstelling iets komen drinken. Ook stadsbewoners, ambtenaren en reclamejongens dwarrelen binnen om bijvoorbeeld een krantje te lezen en ondertussen wat te eten.

Bar Bik werd zonder grote middelen op een originele en aantrekkelijke manier ingericht. Op de vloer ligt in de massa bruin gekleurde, gepolierde beton. De grijsgroene verf op de muren is gesponsord door Levis. Banken en tafels zijn van ecologisch verantwoorde Noorse berk. De stoelen hebben nog op Wimbledon en in het BBC-gebouw gestaan. Ook de verlichting komt van een brocanteur. De enige decoratie is een cactusplant.

Wij kwamen ’s avonds en voelden ons snel thuis in Bar Bik. Er klonk jazz en Afrikaanse muziek en het brood werd bezorgd in een broodzak. Het personeel maakte plezier in en rond de keuken.

Wij bestelden twee voorgerechten : sint-jakobsschelpen, Canadees van oorsprong – flauw en uit blik – werden opgediend met een frisgekleurd slaatje van groene asperges, raketsla en courgette, en waren op smaak gebracht met parmezaankaas (14 euro) ; aan de andere kant verscheen een zomerse laagjestaart van met serranoham omwikkelde geitenkaas, geroosterde paprika en aubergine (10 euro). Wij namen ook twee verschillende hoofdgerechten : een royale steak archiduc met champignons in roomsaus en weinig krokante allumettes-frieten (13 euro), en de succesbereiding van het huis, big eye-tonijn uit Senegal, kort gebakken op de plaat en opgediend met deegwaren, krokante groenten en rougail (20 euro), wat in dit geval een soort chutney is van mango, rode ui, chili, knoflook, rodekerriepasta en kokosmelk. Bij deze chutney had rijst beter gepast !

Het nagerechtenrepertoire was zo voorspelbaar (chocolademousse en crème brûlée), dat wij er de voorkeur aan gaven om nog even rustig te genieten van het restje Nero d’Avola, Planeta, La Segreta 2005 (27,50 euro).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

TWEE GLOBE-TROTTERS Bar Bik is een idee van Maarten Bollen en David Schulpen. De twee globetrotters volgden beiden beroepsschool en klusten in de horeca in binnen- en buitenland. Maarten staat in de eetzaal en omdat hij zo op zijn gemak is, zijn de klanten dat ook. David is chef in de open keuken. Wat hij te bieden heeft, staat vermeld op een groot leien bord. De bedoeling is om lekker eten te serveren tegen verteerbare prijzen. Dagelijks zijn er drie dagschotels, die nooit meer dan 13 euro kosten. Verder vermeldt het leien bord marktgebonden gerechten, vaak met Aziatische invloeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content