“We hebben de woning gestript en vervolgens opgefrist”, resumeren de architecten die deze woning een nieuw leven gaven. Omdat wijn en voedsel hier zo belangrijk zijn, maakten ze van de keuken het kloppende hart.

Maria Jané en Wim Vanleuven beschouwen hun woning als een degustatieatelier. Hij voert Spaanse wijn in (La Buena Terra) en zij fijne voedingswaren (La Buena Vida). Ze houden van een mooie woning, maar hebben weinig tijd en ontvangen toch veel gasten. Daarom vroegen ze de architecten van het bureau A2D, Bruno Delva, Stefan De Lausnay en Roos Blower, om hun woning in Laken op te vatten als een woon- en kooklaboratorium.

De basisstructuur is een klassiek herenhuis, met een gang naast drie achter elkaar gelegen salons. Het gebouw stamt van net voor de Eerste Wereldoorlog en heeft een classicistische decoratie, met veel stucwerk, marmeren schouwen en mooie paneeldeuren. Dit decor werd eind jaren veertig wat herkneed. Roos Blower : “De klant vroeg ons om zoveel mogelijk details te behouden. Zelfs de koperen lichtkronen in de salon werden hersteld en teruggehangen. Maar we moesten wel een nieuwe en frisse uitstraling geven aan de woning.”

Het bureau A2D specialiseert zich in verbouwingen van oude panden tot kantoor of woning. “Daarvoor hebben we een vaste aanpak”, legt architect Stefan De Lausnay uit. “Eerst wordt het gebouw gestript. Let op, het wordt niet helemaal ontkleed, alleen wat overbodig is, verdwijnt. Mooie decoratieve elementen blijven uiteraard bewaard. Daarna brengen we het huis constructief en structureel helemaal in orde en worden er nieuwe, hedendaagse elementen aan toegevoegd.”

Kooklaboratorium

Van dit huis werd de vervallen wintertuin, die tegen de achtergevel aanleunde, afgebroken en vervangen door een hedendaags volume met hoge vensters. “Om zoveel mogelijk licht binnen te halen”, verduidelijkt De Lausnay. “Bij dergelijke herenhuizen is de middenkamer doorgaans duister. Hier wilden we licht naar binnen trekken, dus via hoge ramen en veel witte verf. Die is hier en daar zelfs glanzend, om het licht te laten weerkaatsen.” Ook de gietvloer van kunsthars is in het achtergebouw licht van kleur, omwille van de lichtweerkaatsing. Dat is meteen ook het hart van de woning. De bewoners koken graag en nodigen ook wijnproevers en koks in hun keuken uit. De keuken met de grote eettafel vormen eigenlijk dé woonruimte van het gebouw. Die keuken is strak en handig, met een werkblad van corian en een achterwand beschilderd met bordverf : ideaal voor notities en recepten.”

“De eetkamer en keuken zijn dan ook hedendaagser van stijl dan de zitkamer met de marmeren schouw. Omwille van de stijleenheid werden bepaalde elementen doorgetrokken, zoals de moderne kroonluchter van Jurgen Bey (Moooi), als tegenhanger voor de oude luchters in de salon. Ook de kelder is ingericht als een kooklab met een degustatiebar voor Spaanse ham. Daar is de stijl echter iets minder strak.”

Boven werd een van de vroegere slaapkamers omgebouwd tot badkamer. Alle tussenwanden zijn er bekleed met mozaïek. Voor de afscheiding van de douchecel viel de keuze op gekleurd glas (Vanceva), dat voor extra sfeer zorgt. Al die ingrepen zijn eenvoudig en respecteren de basisstructuur van het gebouw. Ook boven bleven het stucwerk en de deuren bewaard, om oud en nieuw op een harmonieuze wijze met elkaar te laten dialogeren.

Voor meer informatie : www.A2D.be en www.labuenavida.be

Door Piet Swimberghe I Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content