Best of Sonoma
In Bordeaux zijn de Médocains de lords en de Libournais de ‘boeren’. In Californië is het met respectievelijk Napa en Sonoma precies zo. De Sonoma-wijnbedrijven zijn in de regel kleine familiale ondernemingen, die een sterke binding hebben met hun roots, het terroir dus. Ook hier moeten de boeren niet meer onderdoen voor de lords ! Dat was de conclusie van een week lang proeven tijdens de Sonoma County Showcase of Wine & Food. We gingen op zoek naar de meest getypeerde wijnen uit de belangrijkste AVA’s in Sonoma County. AVA staat voor American Viticultural Area, het equivalent voor de Franse appellation contrôlée. Onze favorieten van het moment :
Benziger Sauvignon Blanc ‘Paradiso de Maria’ 2004 : een biodynamisch gemaakte ode aan de wijnkunst. De beste Sonoma Mountain sauvignon blanc-druiven van de puurste soort worden zonder houtrijping naar de fles begeleid met een absoluut respect voor de druivensmaak. Aan deze leeftijd nog gesloten, maar een absolute grootheid voor de toekomst. Bijna tintelende mineraliteit met citrus en grasachtige aroma’s, gevolgd door wit krokant fruit en verse vijg in de neus. Een slanke textuur met krokante zuren en een perfect ingewerkte alcohol gaan een bijna eindeloze afdronk vooraf. Een gedroomde partner voor rauwe visbereidingen en halfgegaarde zeevruchten, begeleid door een exotische marinade. Komt nu pas op de markt. 9/10
Bij Penen bvba, 2018 Antwerpen, 03 2188425, marc.penen@belgacom.net
Pedroncelli Frank Johnson Chardonnay 2003 : deze héél rijpe, maar weelderig voluptueuze wijn bulkt van het fruit. Slechts 15 procent van de druiven wordt op eik gegist om een extra toast en romige smaak mee te geven. Voor de rest wordt vooral het rijp zoet wit fruit geaccentueerd. Een vlezige en gebalde wijn met een fris exotische kant, goed gebouwd met een lange afdronk. Een klassieker bij witte visgerechten in romige saus of gegratineerd. 7,5/10
Bij Carrefour, 1140 Brussel, 02 729 26 99, andre.gigantelli@gb.be
Cointerpoint 2002 : de pure gentleman cabernet sauvignon. Intens gekleurd met een minerale aanzet, veel loepzuiver zwart fruit, complex in de smaak met slanke zuren en een volumineus mondgevoel. Heerlijk aan 16°C bij roze gebakken lamsvlees. 8/10
Laurel Glen 2002 : een kunstwerk van wijnmakerij in een sublieme jaargang. Patrick Campbell en Ray Kaufman gaan zichzelf te buiten met deze puur cabernet sauvignon en komen met deze versie zonder twijfel op het toppunt van hun kunnen. Een wijn die getuigt van absolute perfectie aan wijngaard- én wijnmaakcapaciteit, te voelen in de sublieme textuur en gelijklopend evenwicht, nu al in deze prille wijn. Nog even te vergeten of gulzig te genieten na een dag of zo verluchten. Geniaal bij sappige rosbief met enkele champignons en wat truffelschaafsel. 9,5/10
Laurel Glen 2001 : de iets oudere broer van de voorgaande en grote broer van Cointerpoint. Evenzeer een grote wijn, maar de oogst was rijper, waardoor de wijn ook een eucalyptustint meekrijgt en wat robuuster overkomt, met overdadig veel van alles. Voor Parker-freaks een verrukking. Een aanrader bij donker rood wild met geconcentreerde saus. 8,5/10
De drie laatste wijnen bij Wijnagentuur Vincent, 3401 Walshoutem, 011 83 15 38, wijnagentuur.vincent@skynet.be
St. Francis Reserve Cabernet Sauvignon 2002 : gemaakt van druiven, afkomstig van de hooggelegen rotsachtige Mayacamas Mountain-terrassen van Nuns Canyon. Een aardse wijn met massief fruit en een vlezige textuur. Hij steunt op droge tannines en een warme alcohol die het fruit in de afdronk nog accentueert. Een klassieker die nu enkele uren karaf of een vijftal jaar kelder vraagt. De rijping op Frans en Amerikaans hout geeft een kruidige toets mee. Schitterend met pluimwild of stoofschotels. 7,5/10
Bij Lens Wijnen, 2970 Schilde, 03 355 35 00, lens.wijnen@skynet.be
Kenwood Jack London Zinfandel 2002 : een spicy wijn die vraagt om gelijkgestemde gerechten. Kenwood produceert een resem wijnen uit diverse druivenrassen. Maar deze klassieke zin is een van hun raspaarden. Gekweekt op vulkanische grond op een koele locatie in Sonoma Mountain rijpt hij in een jaar als dit traag, maar volkomen rijp. Om de textuur extra te steunen wordt drie procent petite sirah toegevoegd. Een moderne yuppiewijn die de moderne, gelakte vleesgerechten perfect begeleidt. Dikke zwarte kersen en pruimen, vermengd met zwarte peper ‘kruiden’ het boeket en de lange afdronk. 8/10
Vinam, 9040 Gent, 09 219 00 34, info@vinam.be
Ravenswood Zinfandel Barrica, Single Vineyard Designate 2002 : wordt de ‘beleefde’ wijn van het huis genoemd. Naast de zin wordt nog een tiende petite sirah, carignan en alicante bouchet toegevoegd om het evenwicht te steunen en te verrijken. Respectievelijk zorgen ze voor extra fruit, karakter en kleur. Een voluptueuze wijn met een sterk karakter en uitgesproken expressie van zijn herkomst. Geen wijn voor ‘doetjes’. Rasecht, complex én een tikje gek. Bij moderne, gegrilde, sappig bereide vlees en haarwildschotels. 8/10
Vinicom Select Wines, 2970 ’s Gravenwezel, 03 383 39 27, sales@vinicomwines.be
Landmark Grand Detour Pinot Noir 2002 : een meesterlijke blend van alleen maar pinot noir, maar afkomstig uit verschillende wijngaarden in Sonoma Coast en Sonoma Mountain. Aards, puur en verfrissend elegant komt hij in het glas, geurend naar sassafras, kleine rode besjes en zelfs rode biet. De smaak is van een Bourgondische elegantie, met fijne zuren en slanke tannines. Een pareltje van waartoe modern Sonoma in staat is. Heerlijk bij subtiel lamsvlees of een natuurlijk bereid écht wild patrijsje. 9/10
Portovino NV, 9991 Maldegem, 050 71 87 57, portovino@yahoo.com
Deze wijnen zijn op zich van de duurdere soort, tussen 25 en 50 euro per fles. Maar indien blind vergeleken met dezelfde kwaliteit uit andere plaatsen in de wereld, worden ze plots een koopje…
Andere opvallende kwalitatieve wijnen uit Sonom
Iron Horse LD Brut 1996 : is de elitecru van deze specialist in schuimwijnen op topniveau. Met de vrije jus uit chardonnay en pinot noir wordt een sublieme blend gemaakt. LD staat voor late disgorged en wil zeggen dat hij na de tweede gisting op fles nog minstens zes jaar op de fijne gistmoer blijft. Het resultaat is een romig verfijnde schuimwijn op champagneniveau. Minuscule belletjes transporteren het verfissende aroma van groene vruchten en een amandelachtige toastneus. De mousse in de mond is zo fijn dat hij zowel als aperitief en als digestief een prima functie invult. 8,5/10
Simi Landslide 2002 : rijpe open wijn met weelderig complexe neus van bloemen en loepzuiver vers rijp fruit. Slanke en discreet fijne textuur met een prachtige houtkeuze als ondersteuning. Fijne, elegante cabernet sauvignon met een gracieuze afdronk. Moet heerlijk zijn bij een patrijsje in eigen jus, met flinterdunne schijfjes truffel onder het vel… 9/10
Matanzas Creek 2002 : elegantie boven in deze slanke cabernet sauvignon-wijn met de fijne zuren van een koel klimaat. Het net rijpe fruit ondersteunt de sappige textuur, met netjes ingepakte alcohol en gedistingeerde tannines. Klassevolle gentlemanwijn als begeleider van stijlvol bereid sappig rood vlees. 8,5/10
Kendall-Jackson Grand Reserve 2002 (blend van Napa, Mendocino en Sonoma regio’s) : een complexe cabernet sauvignon met een typisch aardse aanzet terwijl het fruit aanvankelijk achterop blijft. De smaak is droog, steunt op sappige zuren en stevige tannines, maar eindigt harmonisch in de lange afdronk. Een bij uitstek stevige bewaarwijn die de typiciteit van de North Coast duidelijk etaleert. Indien nu genoten, graag een dag vooraf in karaf en schenken bij kruidig en/of gegrild rood vlees in gebraad vorm. 8/10
De wijnen op deze pagina hebben helaas geen agent in België.
In Napa rijden de wijnmakers met de Range Rover, in Sonoma met de pick-up. Dat typeert het hele verschil.
De koude golfstroom langs de kust zorgt voor het curieuze fenomeen dat het noorden van Sonoma heter is dan het zuiden, want verder van de oceaan.
Veel wineries worden nog gerund door kleine wijnboeren, die in de eerste plaats landbouwers zijn en werken vanuit de overtuiging dat de kwaliteit van de wijnen begint in de wijngaard.
Heel wat wijnboeren werken er al volgens de regels van duurzame landbouw, die een evenwicht beoogt tussen wat goed is voor mens en milieu en de economische haalbaarheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier