Avant-garde tegen de klok

Volgende week krijgen de kandidaten van ‘De designers’ een belangrijke uitdaging voorgeschoteld : avant-garde. Wie is er dan geschikter als gastjurylid dan Sonja Noël, eigenares van de vooruitstrevende Brusselse modeboetiek Stijl.

Wat vindt u ervan om in de jury te zetelen ?

Sonja Noël : “Een hele eer, dat zeker. En waarschijnlijk ben ik er ook wel de geschikte persoon voor : ik zie veel defilés en collecties in Londen, Parijs en Milaan. Zoeken naar nieuw talent is een belangrijk deel van mijn job.”

Hebt u hoge verwachtingen ?

“Dat wil ik relativeren. Een avant-gardecollectie maken in zo’n korte tijd is eigenlijk onmogelijk, want het houdt in dat je iets moet bedenken en maken dat nooit eerder gezien is, zowel op het gebied van vorm, stoffen, kleurkeuze en stijl. Daarvoor heeft een echte ontwerper tien jaar nodig, plus veel research, uitstekende materialen en fabrikanten, en, niet te vergeten : zeer veel bagage. Terwijl de kandidaten toch veeleer op een amateuristische manier met mode bezig zijn. Ze zullen moeten bewijzen dat ze vernieuwende en interessante mode kunnen maken, die tegelijkertijd ook werkt op een lichaam. Ik ben altijd op zoek naar nieuwigheden, maar mode is voor mij niet abstract, het moet draagbaar zijn.”

Hoe ziet u de mode evolueren in de komende vijftig jaar ?

“Die vraag kan ik onmogelijk beantwoorden, want in mode gaat alles zéér snel. Ontwerpers zijn individuen, creatieve geesten, kunstenaars met een eigen visie. Dat is nodig, anders zouden ze nooit een eigen stijl kunnen ontwikkelen. Als we terugkijken naar de afgelopen vijftig jaar, dan is er zoveel gebeurd, en is ook gebleken dat mode mensen totaal kan veranderen. Schoonheidsidealen wisselen continu en modeontwerpers spelen daarin een cruciale rol. De nieuwe vormen en stijlen die zij lanceren, veranderen lichaam en vorm totaal.”

Wie zijn volgens u de avant-gardistische ontwerpers van vandaag ?

“Wat België betreft, zijn dat nog steeds Martin Margiela, Raf Simons, Dries Van Noten en Ann Demeulemeester. En voor het buitenland denk ik spontaan aan Rick Owens, een Amerikaan die presenteert in Parijs, en wiens collecties gemaakt worden in Italië. Ik werk met mensen die zich internationaal richten, en die al lang bezig zijn. In tegenstelling dus tot de kandidaten van De designers, die in één maand moeten tonen wat ze waard zijn. Ze hebben wel degelijk een visie, maar je kunt nooit dezelfde resultaten verwachten. Al vind ik het wel een heel mooie oefening. En ik ben ervan overtuigd dat enkele kandidaten effectief in de mode aan de slag zullen gaan. Waarmee ik niet durf te beweren dat zij de stijl van de toekomst gaan bepalen, daar is meer tijd voor nodig.”

De designers, elke dinsdag om 20.35 uur op Vtm.

Afvaller van de week

Natalie Lox : “Durven en experimenteren : dat heb ik vooral geleerd. Want elke opdracht was een grote uitdaging. Ik twijfelde soms nog wat aan mezelf. Maar na mijn zwangerschaps-verlof start ik als zelfstandig ontwerpster in bijberoep.”

Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content