ANTIEK

Piet Swimberghe

DUBRUNFAUT

Kunt u wat uitleg geven over de kunstenaar die dit tableau gemaakt heeft ?

Dit is een werk van Edmond-Jules Dubrunfaut (Denain, 1920), aldus konservator Norbert Hostyn van het Museum voor Schone Kunsten van Oostende. Dubrunfaut was een leerling van de akademie van Tournai en La Cambre in Brussel. Hij maakte vooral monumentaal werk, zoals muurschilderingen en wandtapijten, waarin hij een sociaal bewogen realisme hanteert. Ook dit gezicht van een heilige verraadt die hang naar monumentaliteit. De konservator schat de waarde op ongeveer 20.000 frank.

TABAKSDOOS

We zijn uitermate nieuwsgierig naar de betekenis van al die namen en symbolen op deze doos.

De doos is geen kostbaarheid, maar een boeiend curiosum dat dateert van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het was een zoethoudertje voor de Britse soldaten. Blijkbaar kon dat er nog vanaf in het begin van de strijd. De doos werd hen op Kerstmis 1914 geschonken. In die beginfaze waren nog maar een beperkt aantal landen betrokken bij de oorlog. Vermoedelijk wordt de Britse koningin, gemalin van koning George V, afgebeeld in het midden. Boven haar staat : “Imperium Britannicum”, hoofd van de geallieerden. Voorts worden ook Frankrijk, Montenegro, Japan, Servië en België vermeld. Al deze landen trokken in de loop van juli en augustus 1914 ten strijde tegen Oostenrijk-Hongarije, Duitsland, Turkije en Bulgarije. Italië, Roemenië, Cuba en de Verenigde Staten werden pas later bij de strijd betrokken. Dit krijgshaftige relikwie toont ook de wapens waarmee gestreden werd. Deze tabaksdozen komen veel voor bij ons. Niet verwonderlijk, gezien het grote aantal Britse slachtoffers op “Flanders Fields”. Het is geen kunstwerkje, want het is van goedkope makelij. De versiering werd er gewoon ingedrukt. Toch is het een fascinerend objekt uit een van de meest triestige periodes van onze vaderlandse geschiedenis.

HORLOGE

We ontvingen dit horloge van een tante uit Engeland. Graag een estimatie.

Dit zilveren zakhorloge is ongeveer 130 jaar oud en komt uit een Brits atelier. De zilveren kas werd door een zilversmid uit Chester vervaardigd. Dit leiden we af uit de merktekens aan de binnenkant van het deksel. Het is een ouderwets model, want het mekanisme wordt met een sleuteltje opgewonden. Eind vorige eeuw verdwenen die sleuteltjes en verschenen zakhorloges op de markt die men bovenaan met een knopje opwindt. Eenvoudige zilveren of gouden zakhorloges zonder merk zijn niet zo waardevol. Men koopt ze bij brocanteurs voor nauwelijks 10.000 frank. Is het werk ingewikkeld wordt bijvoorbeeld ook de stand van de maan aangeduid en gemerkt, dan loopt de waarde veel hoger op.

KOFFIEKAN

Deze koffiekan komt uit de nalatenschap van mijn grootmoeder. Samen met nog wat ander serviesgoed hoorde de kan ooit thuis in het kasteel waar zij werkte. Op de bodem staat een merkteken dat we niet kunnen ontcijferen.

Na wat zoekwerk konden we het merkteken toch thuisbrengen. De kan komt uit de porseleinmanufaktuur van Rauenstein in Thüringen. Ginds werd in 1789 door de plaatselijke graaf een porseleinfabriek opgericht. Niet uitzonderlijk, want dat deden vrijwel alle Duitse graven. Daarom waren er ook zoveel fabriekjes bij onze oosterburen. De fabriek werkte tot 1870. De kan is van rond 1850. Het is geen topstuk. Ook destijds was het gewoon serviesgoed. Op het kasteel waar uw grootmoeder werkte, kregen de gefortuneerde gasten wellicht kostbaarder porselein voorgeschoteld. Toch is het een leuke kan, waarvan de waarde tussen 2000 en 3000 frank ligt.

PIET SWIMBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content