ANTIEK
CHINEES
Graag wat meer informatie over dit schilderij op zijde (100 x 45 cm).
Kunsthistorica Nicole De Bisscop nam dit werk onder de loep en stelt vast dat het gaat om Chinese kunst gemaakt voor toeristen. Het is enkel geïnspireerd op de oude Chinese schilderkunst. Volgens haar is het een eklektisch werkje, want de schilder heeft elementen van verschillende stijlen door elkaar gehaspeld. Bijgevolg heeft het geen antikwarische, maar een louter dekoratieve waarde.
KLOK
Ik ontdekte een gelijkaardige klok bij een Luikse antiquair. De wijzerplaat was bijna identiek. Er staat geen naam op, maar wel het getal 64 en de letters “PAKA”.
Deze klok ziet er achttiende-eeuws uit en de stijl van het snijwerk verwijst inderdaad naar Luik. Maar hij kan best ergens anders gemaakt zijn. Deze stijl was immers ook buiten het prinsbisdom en vogue. Van een klok uit Luik zou de wijzerplaat normaal de signatuur dragen van de maker. Je kan echter moeilijk op de wijzerplaat afgaan om een uurwerk thuis te wijzen : ze zagen er overal ongeveer hetzelfde uit. De plaat zelf is van messing en de wijzerring is verzilverd : een mengsel van chloorzilver en wijnsteenzuur werd met een doekje op het koper gewreven. In de hoeken van de plaat zitten vier spandrels. Deze gegoten hoekornamenten bleven lang in zwang. Het gaat om fraaie rocailles. Dit uurwerk kan zowel in ons land als in Nederlands Limburg zijn vervaardigd. Het is niet zo mooi afgewerkt. Luikse klokken zijn over het algemeen van een hoger niveau.
Spijtig genoeg vergeet u de hoogte van de klok te vermelden. Dat is erg belangrijk. Grote klokken zijn moeilijk te verkopen en een stuk minder waardevol. We schatten de waarde van deze klok op 85.000 fr.
HANGOOR
Ik ben student kunstgeschiedenis en maak mijn eindverhandeling over rustieke beschilderde meubels van net voor en na 1800. Weet u iets meer over deze stoel ?
Dit antieke stoeltje is gracieus van lijn. Het gebruik van kersehout en de simpele vorm wijzen erop dat de stoel zo’n anderhalve eeuw oud is. De beschildering is typisch voor de Biedermeiertijd. Toch werden tot 1900 in Mechelen en Culemborg stoelen gemaakt met een zogenaamde hangoorkap. De bovenlat van de rug heeft inderdaad hangende oortjes. Daarom noemden onze noorderburen zo’n stoel kortweg een hangoor. Sommige handelaren spreken van een Napoleonstoeltje, vanwege de gelijkenis met de hoed van deze veldheer. We kunnen niet uitmaken waar de stoel werd gemaakt en schatten de waarde op 3000 Ã 4000 fr. Maakt hij deel uit van een stel van zes, dan ligt de waarde iets hoger.
KOPIE
Dit bord komt uit Nederland en is oud. Op de onderkant van de vaas staat de letter K met een krulletje. Hoeveel zijn ze waard ?
We moeten u teleurstellen, want beide stukken zijn kopieën en hooguit honderd jaar oud. De schotel is een zwakke nabootsing van een bord met pauweveren uit de achttiende eeuw. De vaas imiteert een stuk uit de late zeventiende eeuw. Op de buik wordt een optocht van Chinezen getoond. Het gaat hier om Chinese versieringen die “verhollandst” werden. Op de schouders en de voet zien we de zogenaamde Franse punt, vermoedelijk afgeleid van het Chinese Ju-i, of wolkenmotief.
PIET SWIMBERGHE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier