Het huis in neoklassieke stijl dateert van 1861 en was lange tijd in handen van een bekende aannemersfamilie, tot het enkele tientallen jaren onbewoond bleef en in verval geraakte. “Het was niet veel meer dan een krot”, herinnert Bieke zich, die er samen met haar man Gaston acht jaar geleden neerstreek nadat ze vruchteloos aan de kust iets hadden gezocht. Hij had met zijn familie in een Roeselaars hotel het vak geleerd en beiden waren boordevol energie om voor zichzelf een nieuwe uitdaging aan te gaan. “We waren jong en enthousiast en omdat de overnameprijzen zo hoog uitvielen, kozen we voor een pand dat we zelf tot hotel konden verbouwen. Dat betekende dan wel dat we veel zelf hebben gedaan”, zegt de gastvrouw.

Bijna drie jaar hadden ze nodig om het pand uit zijn puin te doen herrijzen. Maar wie de oude foto’s bekijkt, kan zich enkel verbazen over de snelheid en de grondigheid waarmee de klus werd geklaard. Toch was het voortdurend balanceren tussen de eisen van Monumentenzorg en de brandweer, een klassiek gegeven in de West-Vlaamse hoofdstad. Doordat heel weinig aan de structuur mocht worden veranderd, bleef de indrukwekkende traphal behouden, één van de verrassingen van dit unieke hotel.

De kamers bestaan in verschillende groottes en klassen maar alle hebben ze een paar elementen gemeen: ze zijn buitengewoon ruim, ogen sober en beschikken allemaal over een complete badkamer. De senior suite heeft de omvang van een heus appartement, maar ons bevielen de standaardkamers, op de derde verdieping onder de balken van het dak, eigenlijk evenzeer. Voor het ontbijt kunnen de gasten terecht in een zaal die uitkijkt over de tuin en het koetshuis, waar nog eens drie kamers zijn ondergebracht. ’s Morgens wacht een buffet met broodjes en croissants, kaas en vlees, vers fruitsap. Op vrijdag- en zaterdagavond leeft Gaston zich uit in de keuken en kunnen de gasten in het restaurant aanschuiven, waar seizoensgebonden menu’s aan 40 of 75 euro worden aangeboden. Uiteraard kan er ook à la carte worden gegeten.

Hotel Walburg telt dertien kamers, in prijs variërend tussen 150, 175, 200 en 250 euro per kamer, ontbijt inbegrepen. Op vrijdag- en zaterdagavond bestaat de mogelijkheid om te dineren. In het weekend wordt voor minimum twee nachten gereserveerd. Hotel Walburg, Boomgaardstraat 13-15, 8000 Brugge, tel. 050-34 94 14, fax: 050-33 68 84, www.hotels-brugge.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content