Om rondingen weg te krijgen, worden in afslankcentra nog rondere sommen neergeteld. Body wraps, algenpakken, manuele massages, ozonbaden en weinig calorieën : het relaas van een bezoek aan vier afslankinstituten.

LINDA RAATS FOTO : TONY STONE

De eerste zonnestralen kondigen niet alleen de lente aan, maar ook de gouden tijd voor de afslankinstituten met ronkende namen als Body Styling, New Perfect Line, Fysical Line en Future Shape. Daarmee spelen ze in op een bekommernis van veel vrouwen : hun lijn en een teveel aan centimeters op buik, billen en heupen.

Met dat overschot aan centimeters valt geld te verdienen. Het hoeft niet te verbazen dat afslankinstituten als paddestoelen uit de grond schieten. In ons land bestaat er geen wettelijke norm. Iedereen kan zich afslankspecialist noemen. Het is dan ook de vraag of de behandelingen gebeuren door mensen die weten waar ze mee bezig zijn. De oefeningen bijvoorbeeld : worden die gegeven door kinesisten ? En krijgt de klant bij het opgelegde dieet deskundig advies van een diëtiste ?

Het klinkt indrukwekkend, maar word je echt slank van mentholgels, algenpackingen, passieve gymnastiek, body wraps, vacu-press-systemen, manuele massages en ozonbaden ? Of verdwijnen de kilo’s vooral door het dieet dat er steeds bijhoort ?

We bezochten anoniem vier afslankinstituten die elk een andere methode toepassen. Een overzicht.

New Perfect Line

?Een 100 procent natuurlijke methode gebaseerd op koude bandages, massages en een voedingsplan dat rekening houdt met smaak en persoonlijkheid.” Daar staat dit centrum naar eigen zeggen voor. De eerste raadpleging is, net als elders, gratis, en steeds is de eerste vraag hoe we het centrum hebben leren kennen. Dan volgen wat algemene vragen. De reden van de komst ? Zes kilo minder en een stevige huid ? Daar zijn volgens de berekeningen 30 rolmassages (twee per week), 20 koude wikkels en uiteraard een voedingsplan voor nodig. Met de hulp van een rekenmachine wordt de som snel gemaakt : zowat 60.000 frank, maar snelle beslissers en contante betalers krijgen korting. Voor 48.500 frank willen ze ons helpen. Bij de inschrijving worden een fiche en een contract opgesteld. Dan volgt het meten en het wegen.

De koude wikkels, gedrenkt in een geurige oplossing, worden na 10 minuten ijskoud, we klappertanden zowaar. Ze moeten ervoor zorgen dat de verbranding van de vetten plaatselijk gestimuleerd wordt en dat er per dag 1000 calorieën extra verbranden. Het dieet bestaat uit vaste menu’s, is streng, en verbiedt elk sociaal leven. De kilo’s zijn we kwijt, maar wat de stevige huid betreft, is de methode minder succesvol.

New Perfect Line, Louisalaan 244 in Elsene, tel. (02) 644.27.26.

Body Styling

Body Styling bestaat in België tien jaar. De firma heeft 26 bijhuizen, verspreid over heel Vlaanderen. Ze hanteert een Zwitserse methode. Volgens die methode is een onevenwichtige energiebalans de oorzaak van overgewicht. Dat kan enkel verholpen worden met een dieetplan en aangepaste oefeningen.

Het dieet voorziet in ongeveer 1500 calorieën per dag, en dat is haalbaar. De oefeningen gebeuren twee keer per week, gedurende 25 tot 45 minuten, in een warmtecabine met een temperatuur van 37 en met gewichtjes van 1,5 kilo. De oefeningen pakken de spieren van benen, buik, bips, armen en borst aan. Nadien volgt een behandeling in een ozoncabine om de doorbloeding te activeren en de huid te verstevigen.

We worden bijzonder vriendelijk ontvangen door een jonge, slanke consulente die de methode haarfijn uitlegt en de maten neemt : om het gewenste resultaat te bereiken, zo’n tien kilo slanker, zijn er volgens de berekeningen 60 beurten nodig. Per oefenbeurt betaal je 500 frank, een ozonbad kost 300 frank, dus 2 keer 800 frank per week of 6000 frank per maand en dat gedurende 8 maanden. Kostprijs : 48.000 frank. Wie contant betaalt, krijgt 10 procent reductie. Het is ook mogelijk om twintig beurten te nemen (het minimum), de oefeningen en de ozonbehandelingen kunnen dan voor 14.400 frank, cash te betalen. Een verlies van een minimum aantal centimeters wordt gegarandeerd, maar de meetplaatsen zijn talrijk, zodat het doel al bij een verlies van enkele kilo’s gehaald kan worden.

Body Styling Antwerpen, Van Breestraat 14 in 2000 Antwerpen, tel. (03) 227.11.81.

Future-Shape

De figuuranalyse bij Future-Shape leert ons dat we, hoera, meer vet hebben dan cellulitis. Dat weet de juffrouw omdat ze een buigzame plaat op onze billen legde, waarbij verkleuringen verklappen wat er onder de huid zit. Hoeveel we kwijtwillen ? Ruim tien kilo ? Daar zijn volgens de berekeningen 50 beurten voor nodig, 12 visites in de stabilisatieperiode en 6 visites voor controle, in totaal 68 beurten. De behandeling houdt meten en wegen in, en een streng 1000- tot 1200-calorieëndieet, waarbij alles wat we eten zeer precies in een voedingsboekje moet worden genoteerd. Best haalbaar volgens de juffrouw in kwestie, hongeren volgens een klant. Bij elke beurt worden bips, buik en billen ingesmeerd met een gel die de temperatuur van de huid doet dalen, wat de vetverbranding moet stimuleren, want het duurt volgens de juffrouw wel twee uur eer de huid weer haar normale temperatuur heeft. Prijskaartje : 46.800 frank, op voorhand te betalen, want dat werkt extra motiverend (voor beide partijen). Ook hier een korting van 10 procent. Op eigen houtje wat bewegen wordt aangeraden. Maar om zeker te zijn dat we iets aan de spieren doen, biedt Future-Shape EMS aan, een soort passieve gymnastiek met elektroden die de spieren ritmisch laten samentrekken. EMS is te combineren met de kuur, een keer per week, 25 weken lang, maar dan moet je nog een slordige 21.000 frank meer neertellen.

Future-Shape, Frankrijklei 65 in 2000 Antwerpen, tel. (03) 226.20.25. Of Ch. de Kerchovelaan 9 in 9000 Gent, tel. (09) 225.50.50.

Fysical Line

Fysical Line wil de zaken grondig aanpakken, dat blijkt al uit de figuuranalyse waarbij niet minder dan een uur op ons wordt ingepraat. Wonderen belooft de zaakvoerder niet, hij garandeert wel dat de massages en oefeningen door kinesisten worden gegeven, het voedingsplan (geen dieet) door een diëtiste wordt gevolgd, en een schoonheidsspecialiste zich met de esthetische kant bezighoudt. De gratis test met een body-analyser, een semi-medisch toestel dat de verhouding vet/vocht en massa van het lichaam meet, was zeer interessant. Rekening houdend met de resultaten van het toestel, geslacht en leeftijd, wordt besloten dat tien kilo minder voor ons ideaal is. Dertig beurten zijn daarvoor nodig en men gaat er tegenaan met een voedingscorrectie, een individuele oefentherapie met lichte gewichten, tien massages of lymfedrainages, tien behandelingen om de huid te verstevigen. De mogelijkheden van Fysical Line zijn ruim : vacu-press, elektrotherapie, lymfedrainages, kneedmassages, rolmassages, modderpackingen, algenpakken, zuurstoftherapie… Een standaardpakket bestaat niet. Een extra : wie dat wil, kan bij een psychologe of bij de adviserende arts terecht.

Prijskaartje : 54.500 frank, met de korting van 20 procent wordt dat 43.500 frank. Het kan in eerste instantie ook voor minder. Tien oefenbeurten, gecombineerd met voedingsadvies, kosten 10.000 frank.

Fysical Line, Apostelhuizen 26 in 9000 Gent, tel. (09) 23.38.310.

Het mag duidelijk zijn dat afslanken in afslankinstituten veel geld kost. Tot 7000 frank per kilo. Wie echt wil afslanken, stapt best eerst naar een dokter en een diëtiste of een gewichtsbegeleidingsgroep, en zorgt ervoor dat hij of zij meer (begeleide) beweging krijgt. Op eigen houtje diëten blijkt in de praktijk enkel weggelegd voor wie veel wilskracht heeft.

Cellulitis is een moeilijk geval. Een drietal kilo afvallen, kan een begin zijn. Rolmassages helpen, zelf masseren van de enkels naar de billen toe ook, al dan niet met een afslankproduct om de huid te verstevigen en te hydrateren. Alle toestellen die de doorbloeding van de weefsels stimuleren kunnen nuttig zijn, maar cellulitis raken we nooit volledig kwijt. Is er echt sprake van plaatselijke vetophopingen, dan is lipo-aspiratie met ultrasonen door een esthetisch chirurg de oplossing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content