Zeker, het kasteel is groots en de pastéis zijn onweerstaanbaar. Maar Lissabon is meer dan een handvol toeristische attracties. Eens de must sees bezocht, maak dan tijd voor de Moorse steegjes, hippe pakhuizen en verscholen patio’s. Verslag van 48 uur in het Lissabon van de locals.

DAG 1 9.30 UUR DE ACHTERBUURT VAN ALFAMA

Elke dag trekken honderden bezoekers naar het bekende kasteel van São Jorge, maar weinigen nemen de tijd om de achterbuurt te ontdekken. Alfama en zijn buren, Graça en Castelo, omvatten een wirwar van kasseisteegjes met minicafé-tjes, wapperende witte was en steile trappen. Begin de dag met een koffie op een van de vele uitkijkplaatsen, zoals de Miradouro de Santa Luzia, Largo das Portas do Sol of Miradouro Sophia de Mello. Parkeer je onder de pijnbomen waar je een ansichtkaartjesuitzicht hebt over de stad, het kasteel en de rivier Taag.

11.30 UUR PLEIN INTENDENTE

Wandel een kwartier verder en je arriveert op Largo do Intendente. Vlak bij metrohalte Intendente ligt een plein dat jarenlang ingepalmd werd door drugsgebruikers, prostitués en andere figuren van de nacht. Buurtbewoners vermeden de plek en taxichauffeurs zullen je nog altijd aanraden om er voorzichtig te zijn. Maar vier jaar geleden werd het plein grondig opgekuist toen de toenmalige burgemeester van Lissabon naar deze buurt verhuisde. Midden op het plein staat een ijzeren structuur met een klein tuintje in, een kunstwerk van artieste Joana Vasconcelos, en in de gerenoveerde gebouwen zitten nieuwe bewoners en creatieve projecten. Blikvanger is een van de mooiste betegelde gevels van de stad, een oude tegelfabriek, waarin nu de prachtige winkel A Vida Portuguesa huist. De perfecte stop voor originele cadeaus.

13 UUR LUNCH OP DE BINNENKOER

Aan de overkant van het plein, verscholen achter huisnummer 45, zit Casa Independente, een cultuurhuis dat gerund wordt door Patrícia en Inêz. Het opende de deuren in 2012 en was toen een van de eerste nieuwe projecten op het heraangelegde plein. Vandaag worden er concerten, tentoonstellingen, workshops en filmvertoningen georganiseerd. Op de eerste verdieping vind je een patio, aangekleed met planten en tweedehandsmeubelen. Dagelijks op het menu : huisgemaakte limonade, koud bier en eenvoudige, smaakvolle gerechten.

14.30 UUR SARDINES IN BLIK

Overal in Lissabon vind je kleine winkels waar ze vis in blik verkopen. Maar geen enkele shop heeft het aanbod dat je bij Conserveira de Lisboa vindt, in Rua dos Bacalhoeiros in het centrum van de stad. De rekken liggen vol met mooi gedecoreerde blikken doosjes, maar wat de shop uniek maakt, is uitbaatster Regina. Elk blik draait ze zorgvuldig in een bruin papiertje en met haar gelakte nagels legt ze in elk pakje een strik van keukentouw. Een populair adres onder verzamelaars van mooie blikken doosjes.

15.30 UUR LANGS DE LIFT

Iets verderop ligt de bekende Santa Justalift, waarmee je het 47 meter hoger gelegen Carmoplein bereikt. De lift dateert uit 1902 en werd ontworpen door Raul Mesnier de Ponsard. De constructie, gemaakt van ijzer en versierd met neogotische figuren, is vandaag vooral een toeristische attractie met lange wachtrijen. Die kun je vermijden door te voet naar boven te klimmen, boven op het platform is het uitzicht even spectaculair.

17 UUR COCKTAILS OP HET DAK

Wandel door Bairro Alto en stop in de straat Calcada do Combro bij wat op het eerste gezicht gewoon een drukke stadparking lijkt. Neem de binnentrappen tot op de zesde verdieping, die werd omgetoverd tot een hippe daktuin. Hier heb je een uitzicht van 180 graden over de stad, de Taag en de bekende 25 Aprilbrug. Na de werkuren komen de locals hier aperitieven en is het lang aanschuiven aan de bar en de keuken, maar de zonsondergang loont de moeite en nadien trekken dj’s de nacht op gang.

19.30 UUR DOWNTOWN DINER

Pal in het centrum, in Rua das Flores, zit het gezellige restaurant Taberna da Rua das Flores. Niet meer dan twintig stoelen zijn er en de menukaart, op krijtbord, wordt zorgvuldig aan tafel uitgelegd. De keuken houdt het midden tussen Portugees en Aziatisch en voor twee personen bestel je drie, vier bordjes om te delen. Aanraders zijn de tartaar van makreel, schelpdieren in witte wijnsaus met chorizo, en lauw gebakken, huisgemaakte geitenkaas. Dit is een kleine en erg populaire plek, dus kom eerder vroeg, of wees bereid om te wachten. Een avondwandeling langs de Taag is de obligate afsluiter van deze dag.

DAG 2 10 UUR OCHTEND IN HET PARK

Er zijn verscheidene redenen om de dag te beginnen met een uitstap naar het museum Calouste Gulbenkian, in het noorden van de stad. Niet alleen is de kunstcollectie de indrukwekkende privéverzameling van één man, oliemagnaat Calouste Sarkis Gulbenkian, een van de rijkste mannen van de twintigste eeuw. Al even apart (en misschien nog een grotere aanrader) is de prachtige tuin die het museum omringt. Geen mooier begin van de dag dan een ochtendwandeling door de dichte natuur, langs betonnen wandelpaadjes en verscholen vijvers, waarachter telkens opnieuw, de ene verrassing na de andere, een betonnen gebouw oprijst dat onderdeel vormt van het museum. Naast Egyptische, Griekse en Romeinse kunst vind je hier werken van onder meer Turner, Rubens, Rembrandt en Manet.

12 UUR SLENTEREN IN PRÍNCIPE REAL

Neem de taxi – die in Lissabon nog zeer goedkoop is – naar Praça do Príncipe Real, een gezellig bohemien plein in de stad, gelegen tussen Bairro Alto en Rato. Dit is het ideale vertrekpunt voor een luie middag, kuierend door de heuvelachtige straten, met hippe boetieks en antiekhandelaars. Doe zoals de Portugezen en drink je koffie aan een van de kiosken in het park, onder de schaduw van een eeuwenoude cederboom. Een ander fijn adres op dit groene plein is Esplanada, een verandacafé onder de bomen. Loop aan de overkant van de straat Embaixada binnen, een Arabisch paleis uit de negentiende eeuw. De interieurs bleven intact, maar vandaag huist er een modern shoppingcenter in het gebouw, met enkel Portugese mode, kunst, design en gastronomie.

13.30 UUR PERUVIAANSE LUNCH

Wie graag vlees eet, blijft voor de lunch hangen in Embaixada, waar op de ondergrondse verdieping Atalho Real zit, een relaxed restaurant met gezellig terras. Voor de visliefhebbers is A Cevicheria, op Rua D Pedro V, een absolute aanrader. Een sponzen octopus aan het plafond maakt voorbijgangers meteen duidelijk wat hier de specialiteit is : ceviche. Het traditionele Peruviaanse gerecht van rauwe vis gemarineerd in limoen- of citroensap, krijgt hier een moderne, Portugese toets.

15 UUR ZOENEN OP HET PLEIN

Zak af naar de Jardim de São Pedro de Alcântara. Alle uitkijkposten in Lissabon zijn romantisch, maar geen enkele plek is dat meer dan deze. Het plein is omgeven met bankjes, een fontein en standbeelden van historische figuren. Het panorama gaat verschillende richtingen uit, je kijkt (zoals overal in Lissabon) over de daken van de stad, naar het kasteel en de rivier.

16 UUR CREATIEVE HOTSPOT

Tijd voor de befaamde pastéis de Belém. De taartjes met custardvulling lokken massa’s toeristen naar de wijk Belém. Maar passeer onderweg zeker ook langs de LX Factory, verzamelnaam voor een aantal leegstaande pakhuizen die werden omgetoverd tot creatieve hotspot met kleine shops, eettenten, jonge bedrijfjes en op zondag een markt. Een van de blikvangers is Ler Devagar, een boekwinkel met een gigantische drukpers op de eerste verdieping en lange rekken volgestouwd met nieuwe een tweedehandsboeken in allerlei talen. Voor magazinefreaks : Mag Kiosk, een gele container omgetoverd tot magazinekiosk, verkoopt een goeie selectie internationale en nichebladen.

18.30 UUR JARDIM DA ESTRELLA

Lissabon telt een aantal parken waarvan Parque Eduardo VII, niet ver van museum Calouste Gulbenkian, het grootste is. Kleinschaliger is Jardim da Estrela, een gezellig en weelderig begroeid park met hoge bomen die schaduw bieden tegen de hitte van de stad. Elegante wandelpaden, kleine vijvers en een openluchtcafé met wifi maken dit een aangename plek voor een avondwandeling.

20 UUR DINEREN OP DE MARKT

Wandel het park uit, richting Mercado de Campo de Ourique in Rua Coelho da Rocha. Deze overdekte markt werd geopend in 1934 en vernieuwd in 1991 en 2013. Elke dag vind je er dagverse vis, fruit en groenten, maar bij de laatste vernieuwing werden ook tafels in het midden van de markt geïnstalleerd, waardoor je er nu ook kunt lunchen of dineren. Je vindt er pizza, sushi, vlees- en viskraampjes, een ginbar, wijnstand en patisserie. Alles is open tot ’s avonds laat. Deze levendige markt is een favoriet adres onder locals, jong en oud.

Met dank aan www.visitlisboa.com en www.visitportugal.com

DOOR ELKE LAHOUSSE & FOTO’S LIEVEN BULCKENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content