1995 Een testjaar voor Barolo
Na vier kwade jaren betekent 1995 voor de Italiaanse Barolo een keerpunt. Zij die dan goede wijn maakten, staan voor schitterende tijden.
Barolo, sinds 1980 een DOCG, moet drie jaar rijpen vooraleer hij op de markt mag komen, drie jaar waarvan minstens twee volle jaren op houten vaten (grote of kleine), het derde jaar mag ook op fles in de kelders van de wijnboer zelf. Drie jaar verplichte lagering brengt mee dat nu pas de 1995 op de markt begint te komen. Voor Barbaresco is de opgelegde lageringsduur twee jaar, waarvan één op hout, nu komt dus de 1996 op de markt.
Barolo 1995 is het laatste mindere jaar in een reeks van vijf: 1991 tot en met 1994 waren ronduit oninteressant en zijn om te vergeten. Maar 1995 is de aanzet voor een schitterende reeks: 1996, 1997 en 1998. Er komen voor Barolo nog grote tijden. Het jaar 1995 is eigenlijk een filter waar de mindere wijnmakers niet overheen komen.
De koele aanloop van april tot juli bracht een zekere bezorgdheid in de streek: het zoveelste kwade jaar was op komst. Daarenboven bracht begin augustus twee geweldige hagelstormen over de beste gemeenten van de Barolo-appellation: La Morra, Serralunga en Monforte. De schade was enorm. Daniele Drocco, oenoloog van het beroemde huis Prunotto dat nu in handen is van Antinori: “We stuurden onmiddellijk alle beschikbare manschappen naar onze wijngaarden Bussia en Cannubi om de beschadigde trossen weg te knippen: een oogstverlies van minstens 50 procent. Maar tevens een ingrijpende vendange verte: de wijnstok kon verder werken met een halve lading en kon zodoende betere en rijpere vruchten leveren. Wie toen drastisch knipte, maakt kans op grote wijn. En dan nog op voorwaarde dat er verstandig met hout werd gewerkt.”
Pio Boffa van het rising star-wijnhuis Pio Cesare: “Op onze cru Ornato (18 ha) oogsten we gemiddeld 420 hectoliter, in 1995 nauwelijks 200: al de rest was door hagel beschadigd en hebben we uitgedund.” Bij Angelo Gaja hetzelfde verhaal: “In 1995 hebben we de helft van de nebbiolo-wijn verloren: 16.000 flessen. Door drastisch uit te dunnen, hebben we de wijnstok opnieuw gevitaliseerd: hagelschade is altijd traumatiserend en zet het rijpingsproces minstens twee weken achteruit. Gelukkig was oktober echt zomerachtig met temperaturen rond 25 graden. We oogstten twee weken na de anderen, want onrijpheid gluurde om de hoek.”
Volgens Daniele Drocco bevindt de Barolo zich op een keerpunt: “De periode is moeilijk want alles verkoopt té goed, en het gemakkelijk commercieel succes heeft veel initiatief voor meer kwaliteit in de kiem gesmoord. De 1995 is een strenge test. De tannines zijn redelijk zwak, niet echt rijp en er is ook te weinig van: 2,5 gram per liter (tegen 3 gram per liter in ’96 en ’97). De 1998 is te vergelijken met de 1995: er was een groeistop door een te warme zomer en dat gaat altijd ten koste van kwaliteit. 1996 is een rasecht Barolojaar. 1997 is modern charmerend.”
Het jaar 1995 is dus een echt testjaar: zij die goede wijn maakten – echt groot is er geeneen – zullen in de komende jaren kans maken op grote Barolo’s. De anderen, ongeveer 80 procent van de groep, mag men vergeten.
in het glas
De Unione Produttore Vini Albese organiseerde onlangs voor een 30-tal wijnjournalisten (waarvan de helft uit Italië zelf) een proef-tweedaagse gewijd aan Barolo 1995. Een honderdtal wijnen, verdeeld over vier sessies, kwam blind in de glazen. Vijftien wijnbouwers kwamen met ronduit positieve wijnen bovendrijven, 12 waren wel positief maar met enig voorbehoud, 27 waren negatief. De rest was van het mossel-noch-vlees-type. De meest voorkomende fouten waren: verbrokkeling door te veel hout, groene onrijpe tannines, ongedekte tannines door te weinig fruit en verschraling van het smaakeinde in de mond. De betere wijnen vertonen ook de betere kleurconcentratie en een frissere kleurnuance. De opvatting als zou Barolo geen kleur moeten hebben, is definitief passé. Alleen de betere wijnen krijgen wat commentaar.
Een positieve beoordeling kregen:
– Cogno Elvio met zijn cru Ravera in de gemeente Novello (14.000 flessen): goede frisse kleurconcentratie, neus met iets onderbouw, goede moderne omhullende tannines. (Invoer: Brand Wijnimport in Leiden, Ndl. Tel. 00-31/715.13.37.20).
– Bel Colle met de cru Montevigliero in de gemeente Verduno (6000 flessen): jonge kleur, maar wat licht van concentratie; neus met goed gezond hout; evenwichtige smaak met goede balans. (Invoer: Incontro in Keimegem, Ndl. Tel. 00-31/243.22.56.32).
– Vajra Az. Agr. met de cru Bricco del Viole in de gemeente Barolo (8600 flessen): goede kleur met een nuance van jong, mooie gevanilleerde neus van gezonde eik en vooral goed omhuld bitter. (Invoer: Civilità del Bere in Antwerpen, Tel. 03/226.95.19).
– Prunotto met de cru Cannubi in de gemeente Barolo (13.000 flessen): goede kleur met een nuance van jong; neus met veel elegant fruit, ook in de onderbouw; heel smakelijke moderne wijn, goed geknoopt, geen geweldenaar maar wel evenwichtig.
Dezelfde producent pakt ook uit met de cru Bussia in de gemeente Monforte (20.000 flessen): goede donkere gespannen kleur; neus van rijp met grote diepte en toch finesse; grote evenwichtige wijn met perfecte structuur en heel smakelijk. (Invoer: Italbere in Brussel. Tel. 02/410.18.93).
– Altare Elio met zijn Barolo in de gemeente La Morra (5600 flessen): goede kleur met een lichte evolutietoets; ruime neus met veel eenheid; een wat strenge geknoopte smaak. (Invoer: Licata Vino in Hasselt. Tel. 011/22.20.37).
– Grasso Silvio Az. Agr. met de cru Bricco Luciani in de gemeente La Morra (6000 flessen): goed geconcentreerde kleur, haast zonder evolutie; ruime neus met finesse en diepte samen; goede smaak met goed hout en wat geprononceerde tannines, evenwichtig. (Geen invoer).
– Chiarlo Michele met de cru Cerequio in La Morra (16.000 flessen): prachtige, volkomen frisse kleur; neus met fijn discreet hout en een rijpe toets; goed geknoopte strenge smaak met opvallende tannines maar wel evenwichtig. Wijn die kan liggen. (Invoer: La Ferrarese in Brussel. Tel. 02/245.21.21).
– Voerzio Gianni met zijn cru La Serra in de gemeente La Morra (5800 flessen): goede kleur met wat zachtaardige evolutie; ruime neus met een goede mix van hout en veel finesse; goede evenwichtige smaak met wat opvallende tannines. Wijn die kan liggen. (Geen invoer).
– Cavalotto F.lli met de cru Bricco Boschis in de gemeente Castiglione Falletto (13.000 flessen): normale kleur met lichte evolutie; statige neus met iets onderbouw; goed wijnevenwicht met goed geknoopte smaak en zonder spoor van uitschietend bitter. (Geen invoer).
– Giacosa F.lli met de cru La Mandorla in Castiglione Falletto (12.000 flessen): goede kleur met spanning; statige neus met juist hout en veel onderliggend fruit; wat geprononceerde structurele bitterheid in de smaak, maar evenwichtig. Wijn die kan liggen. (Invoer: Abano in Antwerpen. Tel. 03/238.30.04).
– Mascarello Guiseppe met de cru Monprivato in Castiglione Falletto (14.000 flessen): goede kleur met nauwelijks evolutie; aangename wijnneus met juist hout en onderbouw van rijpheid; aangename smaak met opvallende tannines en goed evenwicht. Wijn die kan liggen. (Geen invoer).
– Fontana Ettore e Livia met de cru Villero in Castiglione Falletto (3000 flessen): goede kleur met een frisse nuance; statige volkomen zuivere neus; goed geknoopte smaak, tegelijk lekker en streng. (Geen invoer).
– Anjelo Gaja met de cru Sperss in Serralunga d’Alba: grote kleur met de sombere diepte van rijpheid; neus met veel eik maar goed getemd; lange geknoopte smaak met grote edele structuurtannines. Onbetwistbaar grote wijn. (Invoer: Selezione Vini Italiani in Hasselt. Tel. 011/24.22.80).
– Monfalletto Az. Agr. Cordero di Montezemelo met de cru Villero Enrico VI op Castiglione Falletto (9500 flessen): goede kleur met een zachtaardige evolutietoets; ontwikkelde neus met uitgesproken finesse; smakelijke, structurele tannines, volkomen toegedekt en grote geknoopte lengte. (Invoer: Abano in Antwerpen Tel. 03/216.95.80).
– Fenocchio Giacomo met de cru Bussia in Monforte d’Alba: goede kleur met een frisse nuance; statige neus met goede eenheid na opschudden; smaak met smakelijke structurele tannines en mooie lengte. (Invoer: Oud Wijnkopers en Hustinx in Haarlem, Ndl. Tel. 00-31/235.31.91.11).
– Pio Cesare met de cru Ornato op Serralunga d’Alba (9000 flessen): goede kleur met een sombere diepte van rijpheid en een frisse nuance; goede neus met dezelfde rijpe diepte en finesse in de bovenbouw; mooie structuurtannines, volkomen toegedekt door fruit en grote lengte. (Invoer: Saveurs du Terroir in Brussel. Tel. 02/779.34.67).
Net niet positief waren: Bel Colle met de gewone Barolo, Barale F.lli, Borgognot, Cabutto, Oberto Andrea, Terre del Barolo, Terre da Vino, Alessandria Gianfranco, Pio Cesare met zijn gewone Barolo, Gagliardo Gianni, Principiano Fernando en Vigna Ronda.
Ter informatie nog even de ronduit slechte: Marenco Carlo, Piazzo Armando, Cantina della Porta Rossa, Damilano Dott., Marchesi di Barolo, Mascarello Bartolo, Scarzello Giorgio, Viberti Giovanni, Rinaldi Guiseppe, Borgogno F.lli, Borgogno Giacomo, Cagliero, Settimo Aurelio, Monchiero F.lli. Grimaldi, Rocche Costamagna, Revello F.lli, Stroppiana Oreste, Veglio Mauro, Poderi Colla Cascina Drago, Poderi Aldo Conterno, Conterno Paolo, Grasso Elio, Manzone Giovanni, Cantina Gigi Rosso, Giacosa Bruno, Palladino en Oddero Fratelli.
Herwig Van Hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier