Leen Creve Interieur- en designjournalist 

Deze vijf interieurobjecten met gezegende leeftijd krijgen deze herfst een verjongingskuur : in de vorm van een facelift of een ere-expo.

1. Bestlite lampen, ontworpen door Robert Dudley Best.

Leeftijd 80 jaar. Robert was de zoon van een fabrikant van decoratieve lampen uit Birmingham en ging industriële vormgeving studeren in Düsseldorf en Parijs, waar hij kennismaakte met de Bauhaus. De inspiratie voor een strakke, eenvoudige lamp.

Fans Sir Winston Churchill, eerste minister in Groot-Brittannië van 1940 tot 1945 en van 1951 tot 1955.

Opnieuw populair Sinds het Deense meubelmerk Gubi het Britse Bestlite overnam in 2004, zijn de lampen weer goed verkrijgbaar. Gubi stoft ook oude modellen af : dit najaar komt een grote hang-lamp uit en een limited edition ten voordele van het Rode Kruis : 300 lampen in gematteerd witte afwerking.

Info: bestlite Rode Kruis Limited Edition (vanaf 576 euro) te bestellen via bestlite@gubi.com, www.bestlite.com

2. Reflets d’Amitié, door Gio Ponti.

Leeftijd 80 tot 30 jaar.

Opnieuw populair Tussen 1928 en ’78 heeft de Italiaanse architect Gio Ponti voor het Franse zilvermerk Christofle gewerkt. Vijfentwintig stukken (sommige nooit uitgebracht) worden nu in één collectie, de Reflets d’Amitié, samengebracht.

Info: www.christofle.com

3. Pretzel Chair, ontworpen door George Nelson.

Leeftijd 56 jaar. In 1952 bedacht de Amerikaan George Nelson de Laminated Chair, waarvan zowel de rugleuning, de zitting als de poten zijn gefabriceerd met gelamineerd hout. Er zijn toen amper een paar honderd stoelen effectief op de markt gebracht.

Opnieuw populair Omdat George Nelson dit jaar honderd geworden zou zijn, brengt meubelfabrikant Vitra 1000 exemplaren van de Pretzel Chair in FSC-gelabeld palissanderhoutfineer uit.

Info: Een Pretzel Chair in verjaardagseditie kost 1850 euro, www.vitra.com

4. Sacco, ontworpen door Piero Gatti, Cesare Paolini en Franco Teodoro.

Leeftijd 40 jaar.

Opnieuw populair Om het jubileum van de zitzak te vieren, vroeg meubelmerk Zanotta de Zwitserse textielfabrikant Jakob Schlaepfer om de zak op 40 manieren te bekleden. De bonte bende is te zien op Interieur 08 in de tentoonstelling La Commedia del Sacco. Maar of neerploffen toegestaan is ?

Info: la Commedia del Sacco is te zien op Interieur 08, van 18 tot 26 oktober (17 oktober is de beurs geopend voor professionelen), expohallen Kortrijk, www.interieur.be

5. Bull, ontworpen door Mario Bellini.

Leeftijd Ruim 30 jaar.

Opnieuw populair Een herinterpretatie van de Cab, een lederen stoel uit 1977 van de Italiaan Mario Bellini voor de Italiaanse meubelmaker Cassina. De briefing anno 2008 luidde zo : “Maak een stoel die hedendaagser is dan de Cab, maar met dezelfde troefkaarten en gebruik-makend van de nieuwe productiemethoden van ons bedrijf.” Dus is Bull een stalen frame dat bekleed wordt met kussens en een lederen omhulsel. De ritsen opzij maken de stoel expressiever dan zijn voorganger.

Info: www.cassina.it

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content