Liefhebbers van oude kunst zullen wel even schrikken, want in de kunstgeschiedenis hebben ze het bijvoorbeeld over de 'Meester van de Ursulalegenda' of de 'Meester van de Heilige Maagd', maar van de 'Maestro della tela jeans' had tot nu toe nog niemand gehoord.

Wij ook niet, wees gerust. De Parijs kunstgalerij Canesso, gespecialiseerd in oude schilderkunst, brengt nu, in samenwerking met het Kunsthistorische Museum van Wenen, een tentoonstelling met schilderijen uit de 17de en 18de eeuw die mensen in jeans uitbeelden.

Dat kan, want vergeet niet dat jeans stokoud zijn. Al in de 16de eeuw werd jeansstof geweven in het Zuid-Franse Nîmes, waarvan dan de benaming "denim" is afgeleid (de Nîmes) en onafhankelijk daarvan ook in Turijn.

Deze blauwe stof werd dan en masse verscheept via Genua, vandaar de benaming "jeans". In die tijd werden jeans gedragen door armelui, soldaten en matrozen. Deze stof verbleekte ook destijds onder de zon en het zoute zeewater, zoals je op de schilderijen kunt zien.

Voor deze uitzonderlijke expo werkt galerist Canesso ook samen met de befaamde ontwerpers Marithé en François Girbaud.

Piet Swimberghe

De expo loopt van 15 september tot 6 november (tijdens de Biënnales des Antiquaires) in Galerie Canesso, 26 rue Lafitte, 75009 Parijs.

Liefhebbers van oude kunst zullen wel even schrikken, want in de kunstgeschiedenis hebben ze het bijvoorbeeld over de 'Meester van de Ursulalegenda' of de 'Meester van de Heilige Maagd', maar van de 'Maestro della tela jeans' had tot nu toe nog niemand gehoord. Wij ook niet, wees gerust. De Parijs kunstgalerij Canesso, gespecialiseerd in oude schilderkunst, brengt nu, in samenwerking met het Kunsthistorische Museum van Wenen, een tentoonstelling met schilderijen uit de 17de en 18de eeuw die mensen in jeans uitbeelden. Dat kan, want vergeet niet dat jeans stokoud zijn. Al in de 16de eeuw werd jeansstof geweven in het Zuid-Franse Nîmes, waarvan dan de benaming "denim" is afgeleid (de Nîmes) en onafhankelijk daarvan ook in Turijn. Deze blauwe stof werd dan en masse verscheept via Genua, vandaar de benaming "jeans". In die tijd werden jeans gedragen door armelui, soldaten en matrozen. Deze stof verbleekte ook destijds onder de zon en het zoute zeewater, zoals je op de schilderijen kunt zien. Voor deze uitzonderlijke expo werkt galerist Canesso ook samen met de befaamde ontwerpers Marithé en François Girbaud. Piet SwimbergheDe expo loopt van 15 september tot 6 november (tijdens de Biënnales des Antiquaires) in Galerie Canesso, 26 rue Lafitte, 75009 Parijs.