In 1986 verwierf de in 1927 in Palazzolo dello Stella geboren architecte naam en faam met de herinrichting van het oude Parijse station Gare d'Orsay, sindsdien het aan de 19de eeuwse kunst gewijde Musée d'Orsay.

Aulenti was al lange tijd ziek, maar weigerde aan het ziekbed gekluisterd te blijven. "Gae" was de verkorte vorm van haar echte voornaam, Gaetana.

Aulenti werkte als styliste, designer, architecte en binnenhuisarchitecte en doceerde in de VS, Canada, Spanje en Duitsland. Ze ontwierp meubilair, interieurs en verlichting in modernistische stijl.

Haar bekendste ontwerpen zijn de vouwstoel April van Zanotta en de lamp Pipistrello van Martinelli Luce. Behalve het Orsay superviseerde zij grote museumprojecten in het Centre Pompidou in Parijs, het Palazzo Grassi in Venetië en het Asian Art Museum in San Francisco.

In haar carrière ontving Aulenti talrijke prijzen, waaronder de Ubu-prijs voor de beste Italiaanse scenografie, het Franse Légion d'Honneur, de Honorary Fellow van het American Institute of Architects, een Keizerlijke onderscheiding in Tokio en in eigen land het Cavaliere di Gran Croce. (Belga/MS)

In 1986 verwierf de in 1927 in Palazzolo dello Stella geboren architecte naam en faam met de herinrichting van het oude Parijse station Gare d'Orsay, sindsdien het aan de 19de eeuwse kunst gewijde Musée d'Orsay. Aulenti was al lange tijd ziek, maar weigerde aan het ziekbed gekluisterd te blijven. "Gae" was de verkorte vorm van haar echte voornaam, Gaetana. Aulenti werkte als styliste, designer, architecte en binnenhuisarchitecte en doceerde in de VS, Canada, Spanje en Duitsland. Ze ontwierp meubilair, interieurs en verlichting in modernistische stijl. Haar bekendste ontwerpen zijn de vouwstoel April van Zanotta en de lamp Pipistrello van Martinelli Luce. Behalve het Orsay superviseerde zij grote museumprojecten in het Centre Pompidou in Parijs, het Palazzo Grassi in Venetië en het Asian Art Museum in San Francisco. In haar carrière ontving Aulenti talrijke prijzen, waaronder de Ubu-prijs voor de beste Italiaanse scenografie, het Franse Légion d'Honneur, de Honorary Fellow van het American Institute of Architects, een Keizerlijke onderscheiding in Tokio en in eigen land het Cavaliere di Gran Croce. (Belga/MS)