Sneak peek van indrukwekkende locaties om te bezoeken tijdens de Dag van de Architectuur

17 oktober is een hoogdag voor nieuwsgierige aagjes en architectuurlovers. Tijdens de Dag van de architectuur mag je immers binnenkijken en rondneuzen bij bijzondere projecten en ontwerpbureaus in Vlaanderen en Brussel.

Sneak peek van indrukwekkende locaties om te bezoeken tijdens de Dag van de Architectuur
DMOA (Leuven) © DMOA

Als afsluiter van het Festival van de architectuur, dat dit jaar plaatsvindt van 14 tot 17 oktober, kan je op de Dag van de architectuur zo'n 100 gebouwen en 40 bureaus bezoeken. De deuren van deze projecten zwaaien op zondag 17 oktober open voor architectuurliefhebbers.

Van privéwoningen langs architectenkantoren tot scholen: heel wat inspirerende gebouwen doen mee aan de Dag van de architectuur. Bij een groot deel van de publieke gebouwen zijn er rondleidingen voorzien die je een blik achter de schermen gunnen. Het thema dit jaar is 'In transit' en staat voor verandering en de bijhorende uitdagingen, zoals volgebouwde steden, klimaatverandering, hoe om te gaan met het koloniale verleden en de veranderende bevolkingssamenstelling. De geselecteerde gebouwen bieden op hun eigen manier een antwoord op deze actuele vraagstukken. De selectie voor deze editie werd gemaakt door een team van elf master- en doctoraatsstudenten met een hart voor architectuur.

Op zoek naar interessante projecten in jouw buurt? Raadpleeg de lijst met locaties per provincie en schrijf je in op de website van het festival.

Carwash - RAAMWERK (Gent) © Stijn Bollaert

Less is more: Gents architectenbureau RAAMWERK toverde hier een voormalige carwash om tot een verborgen parel in het midden van Gent. De aftandse look van de carwash vormde de basis voor de materiaalkeuze bij de nieuwe elementen.

1718 Verbiest - AgwA (Brussel) © S. Malaud

Geen nieuwbouw, wel een nieuwe laag: In het midden van een bouwblok aan de rand van Sint-Jans-Molenbeek bevindt zich de eigen woning van architecten Evelia Macal en Harold Fallon. In plaats van het gebruikelijke pad van afbraak en nieuwbouw te bewandelen, kozen de architecten ervoor om een nieuwe laag toe te voegen.

Begijnhoflaan - Eagles of Architecture (Dendermonde) © Filip Dujardin

Stap binnen in deze woning in Dendermonde en laat je verrassen door de radicale omvorming door Eagles of Architecture. Binnenmuren en vloerplaten gingen eraan, wat overbleef waren drie gevels en de vraag van de opdrachtgevers naar een open leefomgeving.

Ontwerpbureau BUROBILL Architecten (Sint-Jans-Molenbeek) © Burobill

Kijk binnen bij het Brussels architectenbureau Burobill

Ontwerpbureau Architectuuratelier Dertien12 (Brugge) © Jason Slabbynck

Dertien12 verbouwden de leegstaande, eeuwenoude zolders van het stadspaleis in Brugge tot tijdelijke werkplek. Ze werken hier de komende jaren vol goesting verder aan hun (architectuur-)projecten, hun omgeving en hun stad.

Ontwerpbureau DMOA architecten (Leuven) © DMOA

KRUUL: De façade in stampbeton bestaat uit een mengsel van nabij gewonnen, chocoladekleurig zand en witte cement. Het team van DMOA heeft dit eigenhandig aangestampt

Room in the City (Leuven) © Dorien Broekaert

51N4E toverde dit Leuvense rijhuis om tot een verzameling onderling verbonden ruimtes met een zeer divers karakter.