Video: Kan de focus op de Olympische prestatie komen in plaats van op de vrouw?

Gabrielle Douglas kreeg het tijdens de Olympische Spelen in 2012 zwaar te veruren. Niet op basis van haar prestaties, wel door de manier hoe ze eruit zag. © REUTERS

“Kan je eens ronddraaien en iets vertellen over je outfit?” De vraag wekt al de nodige irritatie op wanneer hij op een rode loper wordt gesteld aan een vrouwelijke actrice, maar op de atletiekpiste is hij zo mogelijk nog irrelevanter. Wordt het niet eens tijd dat vrouwelijke atleten evenveel respect krijgen voor hun sportprestaties als hun mannelijke collega’s?

Gouden medailles winnen: allemaal goed en wel, maar zolang het haar van Olympische atletes niet goed zit, is dat een reden om kritiek te vangen op de sociale media. En wanneer ze worden beschreven in de media, worden mannen veel vaker als moedig en sterk omschreven dan vrouwen, waarbij emotionaliteit een interessanter aspect blijkt.

Dit jaar zijn maar liefst 45 % van de deelnemende Olympische atleten vrouw. Dat record is de aanleiding van de beleefde, maar dringende vraag die ATTN: zich stelt: kunnen we de Olympische mannen en vrouwen op dezelfde manier behandelen tijdens deze Spelen?

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content