Tieners met een missie
“Idealisme is een mooie drijfveer.” De tieners maken deel uit van Generatie Y – de opvolgers van Generatie X en ook wel de Echo Boomers of Millennials genoemd. Deze YouTube- en Facebookgeneratie heeft meer dan ooit zicht op wat er in de wereld gebeurt. Maar zijn ze er daarom ook mee begaan? Maken ze zich zorgen over de planeet die naar adem snakt, het bevolkingscijfer dat aantikt en het welig tierende individualisme? Of willen ze gewoon lekker puberen?
Uit een studie van Steunpunt Jeugd van vorig jaar blijkt dat Vlaamse jongeren alleszins nog het hart op de juiste plaats hebben. Ze liggen wakker van de milieuproblematiek en de armoede in de wereld en velen doen daar ook iets aan, al is het meestal op kleine schaal. Generatie Y beseft dat ze de wereld niet zal veranderen, maar voor lokale acties met zichtbare resultaten zet ze zich graag in.
De betrokkenheid van jongeren lijkt zich te bewegen tussen kliktivisme – ze liken een actie of organisatie, of voegen een geëngageerde badge toe aan hun profiel – en rabiaat activisme – getuige de straatprotesten en indignado’s. Dat daartussen nog tal van vormen zijn, bewijzen deze acht jongeren.
Katrien SteyaertLees de volledige portretten van de jongeren in de Knack Weekend van 21 december.
“Tijdens een inleefreis van de Damiaanactie naar Nicaragua volgden we dokters op hun ronde langs de lepra- en tbc-patiënten. Als je de hand van die mensen vasthoudt, krijgen ze een verhaal. Soms kreeg ik tranen in de ogen. “Het kriebelt nu al om na het zesde op bouwkamp te gaan. In afwachting zamel ik op school geld in. Elke veertig euro redt een mensenleven, en dat is ons nu al dertig keer gelukt. Bij een truitje van twintig euro in de H&M denk ik nu meteen aan wat ik met het dubbele kan doen.”
“Ik ben in JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) gerold en ben nu ook voorzitter van de afdeling Leuven met 96 leden.” “Ik volg nu de klimaatforums, of verdiep me in duurzame visserij. Winkelen doe ik ecologisch of tweedehands, en zoals veel JNM’ers ben ik vegetariër. Want één lap vlees heeft een tien keer zo grote voetafdruk als dezelfde hoeveelheid groenten. In mijn ideale wereld zou de economie niet ten koste van het milieu of de mensen draaien.”
“Ik heb een diploma van animator en werk graag met kinderen omdat ze meestal grappig zijn. Maar ik wil ze ook verantwoordelijkheid bijbrengen. Je doet je werk beter als je een rol speelt in de maatschappij. “
“Als je jong bent, neemt niemand je iets kwalijk, maar op een bepaald moment moet je je verantwoordelijkheid nemen. En dus begin ik in mijn volgende toneelstuk – All that is Wrong met Ontroerend Goed – bij mezelf. Ik kijk in mijn eigen buurt wat er mis is en zoek naar oplossingen.” “Het probleem is dat we zoveel negeren: de klimaatproblemen, de honger, de vleesindustrie. We willen liever niet weten dat het onze schuld is. We blijven ons rijk, gezond en gelukkig leventje leiden. Met theater verbeteren we niet meteen iets, maar we brengen een boodschap. Ik hoop dat All that is Wrong het publiek een beetje wakker schudt. “
“Samen met mijn vriend Mozes van 15 vorm ik het techno-dj-duo Ego Troopers. Het begon onschuldig, maar al snel stonden we in Parijs of Paradiso voor meer dan duizend man te spelen.” “Als dj wil ik mensen gelukkig maken. Geen beter gevoel dan het publiek uit zijn dak laten gaan. “
“Goede doelen spreken vaak niet aan omdat je er niemand van kent of het alleen moet doen. Maar als wij ons met de Chiro inzetten is dat teamwerk, en ook nog eens heel plezant.”
“Drie jaar geleden ben ik met mijn vader uit Libanon naar hier verhuisd. Onlangs hielp ik een meisje dat hier net is aangekomen. Ik weet hoe het voelt. Bij Jeugd en Vrede ben ik animator voor een multiculturele mix van kinderen tussen drie en vijftien. Ook hen kan ik beter helpen dan een oudere of gespecialiseerde persoon omdat ik zelf een tiener ben.”
“Change the world, dat is de slogan van Comac, de jongerenvleugel van de PvdA. Laatst trokken we op de Meir de aandacht met een spandoek over Dexia. Dat is ons doel: mensen laten nadenken en mobiliseren.” “Ik weet niet of het direct realiseerbaar is, maar we moeten werken aan een toekomst waarin de dingen beter verdeeld zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier