Schaarbeek lanceert campagne tegen intimidatie op straat

© iStock

Het Schaarbeekse Huis van de Vrouw zette een campagne op poten tegen straatintimidatie. Dit doen ze met affiches met de slogan ‘Straatintimidatie? Nee, dat is niet normaal.’ Hiermee willen ze de mannen aanspreken die vrouwen lastigvallen op straat.

Iedereen herinnert zich vast de documentaire ‘Femme de la rue’, waarin het seksisme in de straten van Brussel aan de kaak werd gesteld. De documentaire, die dateert van 2012, legde een probleem bloot dat ook drie jaar later nog erg actueel is. het Huis van de Vrouw in Schaarbeek lanceert daarom een sensibiliseringscampagne samen met het Schaarbeekse gemeentebestuur en de politie, meldt Brusselnieuws.be.

Op die manier vestigen ze de aandacht vragen op het recht op veiligheid van de vrouw in de openbare ruimte. Adelheid Byttebier (Groen), schepen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen, vindt dat er nog veel verbetering mogelijk is.

Ongelijkheid is reëel

‘Vrouwen passen hun gedrag aan, vermijden bepaalde straten, of gaan bijvoorbeeld niet alleen naar de sportclub uit angst om lastig gevallen te worden’, vertelt schepen Byttebier aan brusselnieuws.be. ‘Mannen hoeven dat niet te doen. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is zeer reëel. En niet alleen in Schaarbeek.’

Lange termijn

Affiches kunnen sensibiliseren, maar lossen het probleem niet meteen op. De schepen noemt het dan ook ‘een werk van lange adem om de mentaliteit te veranderen.’ Een campagne als deze mag dan wel een druppel op een hete plaat zijn, men moet ergens beginnen en ervoor zorgen dat het probleem erkend wordt is al een flinke stap in de juiste richting.

Ook hoopt men op een groter bewustzijn bij overheden en politie. Schepen Byttebier ligt toe: ‘Dat je een administratieve sanctie kan opleggen als een persoon een vrouwen lastigvalt op straat, is nog veel te weinig bekend. Bij mijn weten is er nog door geen enkele gemeente gebruik van gemaakt.’

Mannenmars

Op 25 november staat de ‘Internationale Dag ter uitbanning van geweld tegen vrouwen’ op de agenda. De sensibiliseringscampagne rond straatintimidatie kadert in deze dag. Het Huis van de Vrouw plant die dag ook een ‘mannenmars’ door de straten van Schaarbeek. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content