Zoniënwoud is erkend als UNESCO-werelderfgoed

© Belga

Het nieuws werd bevestigd door Vlaams minsiter-president Geert Bourgeois en minister van Natuur Joke Schauvliege. “Het Werelderfgoedcomité heeft deze wouden erkend omdat ze gezamenlijk getuigen van de uitzonderlijke evolutie en impact van het beuken-ecosysteem in Europa sinds de laatste IJstijd”.

Ongerepte beukenwouden

In 2007 had Unesco al een aantal ongerepte beukenwouden erkend in Oekraïne en Slovakije. Deze beperkte serie werd in 2011 uitgebreid met vijf Duitse beukenwouden. Het Werelderfgoedcomité dat van 2 tot 12 juli vergadert in Krakau (Polen) heeft de reeks nu verder vervolledigd met beukenwouden in Albanië, België, Bulgarije, Italië, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië en Spanje.

De drie gewesten hadden samen een kandidatuur ingediend voor het Zoniënwoud. Het Zoniënwoud is ook het enige bos dat zowel in Brussel, Vlaanderen en Wallonië is gelegen. Het is niet het volledige Zoniënwoud dat erkend wordt als werelderfgoed. Het gaat specifiek om de delen die als integraal bosreservaat zijn aangeduid en waarin ook geen enkel beheer meer gebeurt. Ook in de andere landen zijn de best beschermde delen geselecteerd.

Integratie tussen natuur en cultuur

Vlaams minister-president Geert Bourgeois: “Wij zijn bijzonder vereerd dat het Zoniënwoud als natuurlijk Werelderfgoed is erkend. Het is een uniek gegeven, omdat alle werelderfgoed dat ons land tot nog toe rijk is, door de mens is gemaakt, en dus gecatalogeerd wordt als ‘cultureel’ erfgoed. Het Zoniënwoud is een van de laatste ongeschonden stukken grondgebied, en wordt daarom ingeschreven als ‘natuurlijk’ werelderfgoed.”

Ook Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege is tevreden: “Het Zoniënwoud is een toonbeeld van integratie tussen natuur en cultuur. Ecologische ontwikkeling en menselijk ingrijpen hebben met de ‘beukenkathedralen’ gezorgd voor een prachtig stuk erfgoed dat voortaan ook wereldwijd erkenning geniet.”

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault reageert eveneens verheugd op het nieuws uit Krakau dat het Zoniënwoud erkend is als UNESCO-werelderfgoed: “Dat is een prachtige en verdiende erkenning voor dit uitzonderlijk bos!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content