Vijf alternatieven voor skiën in Oostenrijk

Vijf alternatieven voor skiën in Oostenrijk
© Karnten Werbung / Michael Stabentheiner

IJsklimmen in Oost-Tirol © TVB Osttirol/EXPA

IJsklimmen is fascinerend. Het lijkt op rotsklimmen maar het is toch helemaal anders. Je beklimt met stijgijzers en 2 ijsbijlen een bevroren waterval. Naast het Eispark Oost-Tirol zijn er verschillende ijswanden die niet enkel voor de gevorderde ijsklimmer toegangkelijk zijn, maar ook voor de beginner. Deelnemen aan een testdag kan iedereen. De uitrusting, ijspikkel, helm, klimgerij en stijgijzers worden gratis door de Kalser berggidsen ter beschikking gesteld.

IJsklimmen © TVB Osttirol/EXPA

Rodelbaanschool in de Regio Wilder Kaiser © Daniel Reiter / Peter von Felberg

De regio Wilder Kaiser-Brixental is niet alleen een van de grootste skigebieden van Oostenrijk, maar ook een heerlijk gebied voor rodeltochten. De eerste rodelbaanschool van Oostenrijk te Söll zorgt ervoor dat alles veilig verloopt.

Rodelbaanschool in de Regio Wilder Kaiser © Daniel Reiter / Peter von Felberg

Tips voor een gecontrolleerde rodelafdaling krijg je gratis van Marianne Treichl, een voormalige kampioene rodelen: "remmen voor de bocht, in de bocht met de buitenste hand het touw aantrekken en met de andere hand de sneeuw aanraken". Voordat je je op iets veeleisendere rodelbanen begeeft, kunnen leerlingen de techniek onder de knie krijgen op de drie kilometer lange Hexenritt.

Lama-Trekking in het Montafon © Montafon Tourismus GmbH / Schruns - Andreas Haller

Een lamawandeling in de sneeuw is een bijzondere belevenis. Na het eerste contact met de lama's in het Lamahof worden je alle weetjes over houding, voeding en omgang met de dieren verklaard. Gasten kunnen ook een wandeling maken met de lama aan de leiband. Daarna gaat het met de dieren naar de zonsondergang op de Kristberg.

Kunst op de berg in Zell am See © Schmittenhohebahn AG / Johannes Felsch

Landschappen en kunst met elkaar verenigen doen ze op de Schmittenhöhe met de "Galerie auf der Piste". Dit project, gelanceerd in 1995, is een uniek en een vast onderdeel rond de Zeller bergen. Intussen staan er al meer dan 30 objecten en sculpturen. Deze staan verdeeld over de gehele ski- en wandelberg en zorgen voor interessante discussies over kunstwerken en natuur. Het gebruik van inheemse materiaalsoorten versterkt het idee van natuur en cultuur. Door de samenwerking en ondersteuning van partners uit Zell am See is "Kunst am Berg" ondertussen uitgegroeid tot Oostenrijks grootste verzameling kunst in openlucht.

Naturpark Dobratsch unplugged in het besneeuwde Karinthië © Karnten Werbung / Michael Stabentheiner

Zorgeloos is de tijd tijdens een gegidste nachtwandeling met historische, oude lampen met aansluitend een knetterend kampvuur in een winters landschap. De tocht start in Heiligengeist en brengt je door het besneeuwde woud naar het Hundsmarhof, een Almgasthaus waar het oorspronkelijk karakter nog bewaard is gebleven. Daar aangekomen krijg je een hapje en wat te drinken bij een warm kampvuur.