Wetenschappers ontwikkelen nieuwe theorie over Stonehenge

© Reuters

De mysterieuze prehistorische site Stonehenge in het zuiden van Engeland zou in oorsprong wel eens een begraafplaats voor de elite onder de Stenen Tijdperkers geweest kunnen zijn.

Tot die nieuwe -de zoveelste- theorie over de site komt een team archeologen onder leiding van professor Mike Parker Pearson van het University College in Londen. De bevinding is gebaseerd op tientallen jaren van opgravingen op de site en nabijgelegen monumenten.

Van begraafsplaats naar feestruimte

Van begraafplaats evolueerde Stonehenge tot een plaats waar vergaderd en gefeest werd.

Stonehenge, dat deel uitmaakt van het Unesco-werelderfgoed, heeft haast meer theorieën dan stenen. Het is een astronomische kalender, volgens de enen, een observatorium of, nog, een tempel gewijd aan de zonnecultus.

Volgens Pearson en co was Stonehenge zo ongeveer omstreeks 3.000 v.Chr. een plaats waar de overledenen uit de rijke families naartoe gebracht werden om er begraven te worden. Zo’n 500 jaar later kreeg de plaats een wat gezelligere functie.

Met de teloorgang van de gemeenschapscultuur en de opkomst van meer individualistische bevolkingen was het meteen ook gedaan met Stonehenge als feest- en vergaderplaats, aldus de archeologen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content