West-Vlaanderen krijgt vernieuwd en uitgebreider fietsnetwerk

© iStockphoto

Het toeristische provinciebedrijf Westtoer trekt dit jaar volop de kaart van het fietstoerisme en pakt daarvoor uit met een volledig vernieuwd fietsnetwerk.

Dat werd voorgesteld op de beurs Velofollies in Kortrijk. “Het West-Vlaamse fietsnetwerk bestaat tien jaar. Om de belangrijkste fietsprovincie te blijven, was het nodig om vernieuwingen door te voeren”, aldus Franky De Block, gedeputeerde van Toerisme en Mobiliteit.

Het nieuwe netwerk is ruim 270 kilometer langer, tot 2.853 kilometer, en het aantal fietsknooppunten stijgt van 620 naar 1.030. De borden werden aangepast en vervangen. Er zijn 3.000 palen en 20.000 nieuwe borden, met een QR-code, voorzien. Daarnaast is er ook geïnvesteerd in 90 extra palen met wegwijzers en het netwerk voorziet 75 fietsstartpunten.

Opening op Paasmaandag

De voorbije jaren is er fors geïnvesteerd in fietssnelwegen, autovrije fietspaden en bruggen en tunnels. “Die nieuwe infrastructuur was een van de belangrijkste redenen om het fietsnetwerk te vernieuwen”, aldus algemeen bestuurder van Westtoer Stefaan Gheysen. Er is ook gezorgd voor een goede aansluiting met netwerken in Henegouwen, Oost-Vlaanderen, Zeeland en Frankrijk. Er komen ook vier regionalen fietskaarten en West-Vlamingen krijgen een algemene fietskaart in de bus.

De werkzaamheden zijn nog volop bezig. Op 28 maart, paasmaandag, opent het netwerk. Doorheen het jaar zullen verscheidene activiteiten plaatsvinden om de fietstoerist het netwerk te laten ontdekken. Jaarlijks maken ruim vier miljoen fietsers gebruik van de fietsknooppunten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content