Weekendtrip: levendig Luxemburg

© iStock

Een zomer lang reist Knack Weekend naar steden op maximaal driehonderd kilometer van Brussel. Daar gidst een local ons langs zijn of haar favoriete plekken. Deze week: Luxemburg.

DE LOCALS: Laure-Anne en Emilie Louis

Zussen Emilie (30) en Laure-Anne (24) komen oorspronkelijk uit België, maar hebben nu een fris boetiekje in het centrum van Luxemburg: Cheer-up Store. Ze verkopen er schoenen, handtassen en juwelen, onder meer van Belgische labels als Komono en Clio Goldbrenner. “Luxemburg is tegelijk kindvriendelijk en kosmopolitisch. Je kunt net zo goed ontspannen in de parken als op ontdekking gaan in een van de vele nieuwe bars. De stad is volop in transformatie.”

Cheer-up Store, Rue Beaumont 20, cheer-upstore.com

VOOR DE DESIGNLIEFHEBBER: LÉIF

Werk van kleinere Europese designstudio's bij Léif.
Werk van kleinere Europese designstudio’s bij Léif.

Winkelen bij Léif, dat is dubbel plezier: in de conceptstore met eikenhouten vloer huizen namelijk twee winkels. Bij Beetles & Bugs, een designshop voor kinderen tot zes jaar, vind je schattige sokken, coole kleertjes en fairtradespeelgoed om eerlijk te spelen. Ze hebben overigens ook een leuke webshop. Léif heeft dan weer alles om het thuis gezellig te maken. “Ik wil hier altijd alles kopen”, lacht Laure-Anne. Van behangpapier tot meubels: alles is afkomstig van kleinere Euro-pese designstudio’s zoals Hübsch, Madam Stoltz en Osborne & Little. De Perletta- tapijten zijn prachtig, maar gelukkig verkoopt Léif ook interieuritems die iets gemakkelijker in de auto passen.

Léif Lifestyle Essentials, Avenue de la Liberté 31, leif.lu en beetlesandbugs.com

VOOR DE MODERNEKUNSTMINNAAR: Mudam

Midden in het park, tussen stadscentrum en Europese wijk, ligt het Mudam. De exposities in het museum voor moderne kunst zijn zeer de moeite, maar de zussen zien nog een andere reden om het te bezoeken. Emilie: “De brunch in het museumcafé is overheerlijk, en dankzij de enorme ramen heb je niet het gevoel dat je binnen zit. Er hangt een gemoedelijke sfeer in de bar. In het museum trouwens ook.” Naast de vaste collectie bewonder je er deze zomer de illustraties van de Amerikaanse kunstschilder Ad Reinhardt en het werk van de Britse beeldenkunstenaar Tony Cragg.

Mudam, Park Dräi Eechelen 3, mudam.lu

VOOR DE STREETSTYLEFAN: Stitch en Extrabold

Streetwear bij Stitch.
Streetwear bij Stitch.

Lange tijd had je in Luxemburg enkel keuze tussen dure designerboetieks en commerciële shoppingcenters. Maar tegenwoordig zien de zusjes Louis ook hippe streetwearshops opduiken. Pal op een belangrijke winkelas zit bijvoorbeeld Stitch, waar beide dames hun sneakers kopen. “We gaan zelden samen winkelen, maar hebben wel dezelfde stijl.” Op de benedenverdieping liggen kleding en accessoires uitgestald onder de oorspronkelijke gewelven van het historische pand. Een andere favoriete boetiek van Laure-Anne en Emilie is Extrabold: urban fashion wordt er afgewisseld met boeken, muziek en designgadgets.

Stitch, Grand Rue 4, stitch.lu

Extrabold, Avenue de la Liberté 24, extrabold.eu

VOOR DE FOODIE: Strogoff

Eerst was er Strogoff in Parijs, nu is er ook Strogoff op de Place de Paris in Luxemburg. Het hippe restaurant is een lievelingsplek van de zussen. Het decor heeft een postkoloniale cool en alles is er vers, de chef bakt zijn broden waar je bij staat. “Laure-Anne is een echte vleesliefhebber, maar ik eet hier het liefst de risotto met asperges”, zegt Emilie. Vooraf aperitieven of hernieuwde honger in de late uurtjes? “Bij Bellamy Bar & Cookery in de bovenstad hebben ze fabuleus fingerfood.” Het gezellige barretje staat ook bekend om zijn mule-cocktails.

Strogoff, Place de Paris 1, strogoff-tartares.com

Bellamy Bar & Cookery, Rue de la Boucherie 16, @bellamylux

VOOR DE FILMFANAAT: City Open Air Cinema

Tijdens de zomer kun je een filmpje meepikken in de jaarlijkse openluchtbioscoop. “Met mooi weer is dat heerlijk”, zeggen de zussen. Tot en met zeventien augustus zijn er dagelijks vertoningen op verschillende locaties , onder meer op de verborgen Cour des Capucins. “Er zit ook een leuk zaakje, Café des Capucins. Het terras op de binnenplaats van een voormalig klooster geeft de zaak een zekere charme, alsof je in een Parijse bistro zit.” Het inte- rieur is kleurrijk eigentijds, je kunt er lekker lunchen en uitgebreid aperitieven.

City Open Air Cinema, originele versie met Franse ondertitels, cinematheque.lu, en Café des Capucins, Cour des Capucins, @capucinsluxembourg

Openluchtbioscoop op de Cour des Capucins.
Openluchtbioscoop op de Cour des Capucins.

Partner Content