Wat moet u doen wanneer u in het buitenland bestolen wordt?

© iStockphoto

Alsof het al niet naar is genoeg is om op reis uw spullen kwijt te raken, is het helemaal vervelend als u niet precies weet wat u dan moet doen.

Het is niet te hopen dat het gebeurt, maar erop voorbereid zijn scheelt alvast een hoop gedoe. Zorg er daarom voor dat u deze documenten en papieren altijd bij u heeft wanneer u naar het buitenland vertrekt.

1. Neem enkele kleurenkopieën van uw paspoort, laat er eentje achter bij familie of vrienden en bewaar er eentje in uw bagage of in een kluisje op uw hotelkamer.

2. Neem een extra setje pasfoto’s mee die geschikt zijn voor een paspoort.

3. Maak een lijstje met telefoonnummers die u kan bellen in geval van nood. Sla ze niet alleen op op uw telefoon. Die kan immers ook gestolen worden.

4. Maak ook een lijst met de telefoonnummers van uw bank om kredietkaarten te blokkeren en het nummer van Doc Stop (0032-2-5182123) dat u kunt bellen om uw paspoort nietig te laten verklaren wanneer het gestolen is.

5. Maak ten slotte ook een lijstje met de nummers van Belgische ambassades en consulaten in de landen waar u heen reist. Is er geen Belgische vertegenwoordiging dan kunt u terecht bij de ambassade of consulaat van een ander land van de Europese Unie.

6. Neem een tweede portemonnee mee of zorg voor een verborgen zakje in uw kleding en verdeel de uw kredietkaarten en identiteitsbewijzen tussen twee plaatsen, Laat eventueel een van de twee achter in het kluisje in uw hotelkamer.

7. Neem wat extra contact geld mee en bewaar dat op een andere plaats dan uw portemonnee.

8. Maak ook een kopie van uw reisroute of reisplannen.

Bestolen en nu?

Heeft u de pech bestolen te worden, onderneem dan deze stappen om de schade beperkt te houde.

1. Het lijkt logisch, maar in de paniek na een een beroving vergeten toeristen het nogal eens:laat onmiddellijk uw krediet- en bankkaarten blokkeren voordat de dief er zijn slag mee kan slaan.

2. Bel vervolgens Doc Stop (0032-2-5182123) om uw paspoort nietig te laten verklaren en ervoor te zorgen dat niemand het op een illegale manier kan gebruiken.

3. Meld de diefstal altijd bij het politiebureau, ook al heeft u geen hoop uw spulletjes terug te krijgen. De lokale politie zal een attest opmaken waarin de diefstal bevestigd wordt. Zo’n document kan later altijd handig zijn bijvoorbeeld bij het aanvragen van een nieuw paspoort.

4. Om een nieuw paspoort te krijgen moet u een bezoek brengen aan de Belgische ambassade of het consulaat in het land waar u verblijft. Is er geen Belgische vertegenwoordiging, dan kunt u terecht in een ambassade van een ander land dat behoort tot de Europese Unie. U heeft dan wel een document nodig waarmee u uw identiteit kan bewijzen. (Thrillist/Diplomatie.Belgium.be/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content