Vooruitblik op de pistepret: wat hebben wintersportbestemmingen in petto?

Op sneeuwschoenen door het maagdelijke wit. © GF
Sebastiaan Bedaux
Sebastiaan Bedaux Sebastiaan Bedaux is freelance televisie- en reisjournalist.

Na een zomer vol hitterecords kijken veel skiërs en snowboarders ongeduldig uit naar de wintermaanden. Maar wat hebben Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en andere wintersportlanden voor hen in petto?

Trend Diep in het meer

Al jaren proberen skistations toeristen te lokken met meer dan perfect onderhouden pistes alleen. Zo zijn sneeuwschoenen, ijsfietsen en pisteyoga haast overal ingeburgerd. Een duidelijke nieuwe trend is het ijsduiken. In Tignes ontdekt de wintersporter de unieke wereld onder de dikke laag ijs van het lokale meer. Aan de oevers van het Meer van Annecy opent komende winter duikschool Apnea & Swim de deuren. En in Montriond, in het bekende skigebied Portes du Soleil, kun je een van de bergmeren ontdekken tijdens een frisse duik.

Vooruitblik op de pistepret: wat hebben wintersportbestemmingen in petto?
© Oreli

Trend Op skisafari

Een snelgroeiend nieuw concept in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse skioorden is de skisafari, ideaal voor wie tijdens één reis meerdere skigebieden wil ontdekken. De Oostenrijkse Kitzbüheler Alpen bieden de grootste safari ter wereld, met toegang tot maar liefst 23 aangesloten skiregio’s en 2750 km pistes, inclusief gletsjerskigebieden. In het Zwitserse kanton Wallis wordt komende winter voor het eerst zo’n formule aangeboden: 5 nachten, met op 4 dagen verschillende skigebieden naar keuze. Ook in het Franse Portes du Soleil genieten skisafarigangers van haast ongelimiteerde mogelijkheden, met telkens een overnachting in een ander dorp (en bagage die steeds in de juiste chalet afgeleverd wordt).

Aime 2000, een heel dorp onder één dak.
Aime 2000, een heel dorp onder één dak.© GF

Verjaardag ‘Cruiseschip in de sneeuw’ viert feest

In het uiterst populaire Franse skigebied La Plagne steelt één gebouw de show, al vijftig jaar lang. Het immense gebouwencomplex Aime 2000 – ook wel het ‘cruiseschip in de sneeuw’ genoemd – mag deze winter vijftig kaarsjes uitblazen. Het ontwerp van architect Michel Bezançon laat niemand onbewogen. Het modernistische bakbeest, volgestouwd met appartementen, winkels en gemeenschappelijke voorzieningen, is een heus dorp op zich. Een dorp met toekomst overigens, want het wordt vanaf januari 2020 architecturaal opgefrist.

la-plagne.com

Overnachten: 4 bijzondere hotels in Frankrijk

hotel-basecamplodge.com

Eind november opent in Val d’Isère het hoogstgelegen hotel van Frankrijk. Le Refuge de Solaise ligt op 2551 meter hoogte en heeft 16 kamers, 4 appartementen en een slaapzaal met 14 bedden. Het wordt dé plek voor skiërs en snowboarders die elke ochtend als eerste hun sporen willen trekken op de maagdelijke piste.

lerefuge-valdisere.com

Haast even hoog als le Refuge de Solaise, maar dan in La Plagne, ligt de pistebully ‘Over the moon’, een afgedankte sneeuwschuiver die tegenwoordig dienstdoet als comfortabele suite met zicht op de Mont Blanc.

skipass-laplagne.com

Het 'vogelnest' van Entre Terre et Ciel in Val d'Arly.
Het ‘vogelnest’ van Entre Terre et Ciel in Val d’Arly.© GF

Organische latten

Skiërs die komende winter naar het Franse Saint-Gervais Mont-Blanc trekken, mogen niet vreemd opkijken van al die houten skilatten op de piste. De lokale ondernemer Cyril Cote nam in 2012 het merk Tardy over, dat gespecialiseerd was in houten ski’s. Ondertussen produceert Cyril in zijn atelier drie modellen: Monchu, Gnolu en Folleru. Zijn nieuwste reeks is milieuvriendelijker dan ooit: in plaats van glasvezel gebruikt hij organisch-linnenvezel en zijn lijm is plantaardig.

ski-bois-tardy.fr

Vooruitblik op de pistepret: wat hebben wintersportbestemmingen in petto?
© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content