Vijf legendarische griezelplekken

Heb je deze Halloween geen zin in slappe spookverhalen, maar wil je liever eens écht griezelen, lees dan de verhalen achter deze legendarische griezelplekken.

Heb je deze Halloween geen zin in slappe spookverhalen, maar wil je liever eens écht griezelen, lees dan de verhalen achter deze legendarische griezelplekken.

De hotelzoekmachine Trivago ging op zoek naar vijf historische griezelplekken: van het monster van de Zeedij tot een boze trol in Noorwegen. Griezel mee bij de legendes.

1. Het spook van de Zeedijk in Amsterdam

Dit verhaal speelt zich af in het 18e-eeuwse Amsterdam. Op de Zeedijk stond de leerlooierij van leerlooier Gerhards, die de trotse vader was van twee dochters. De twee meisjess waren heel verschillend. Dina was blond, zachtaardig en vriendelijk. Helena was donker, temperamentvol en hoogmoedig.

Een jonge zeeman genaamd Wouter was tot over zijn oren verliefd op de goedaardige Dina en veroverde haar met zijn liefdesbetuigingen. Maar ook Helena was verliefd op de zeeman en zag paars van jaloezie. Vanaf zee stuurder zijn geliefde Dina de ene brief na de andere. Maar Helena onderschepte deze brieven en gooide ze in het vuur. Toen Dina haar betrapte, gaf Helena Dina – die voor het luik naar de looikelder stond – een krachtige duw, zodat zij de kelder in viel en bewusteloos bleef liggen. Vlak voordat Dina het bewustzijn verloor, wenste ze dat Helena nooit meer rust zou vinden. Vervolgens sloeg Helena haar zuster op het hoofd met een pook waarna Dina het leven liet.

Toen Wouter thuis kwam en ontdekte dat zijn geliefde ‘verongelukt’ was, week Helena niet van zijn zijde en troostte ze hem. Een aantal maanden later trouwden ze. Helena kreeg haar zin, maar gelukkig werd ze nooit. Op 24 juli 1753 stierf ze eenzaam en alleen.

Diezelfde nacht werd de Zeedijk opgeschrikt door ijselijk gekerm en gierend gehuil. Tot op heden gaat het gerucht dat Helena regelmatig te zien en te horen is. Mocht je op 31 oktober laat op de avond op de Zeedijk wandelen en je voelt een koude rilling dan is Helena waarschijnlijk in de buurt.

2. Offerritueel in Ogulin, Kroatië

De volgende legende brengt ons naar Ogulin, in Kroatië. Het verhaal gaat dat, als het stormachtig is op Halloweennacht, alle heksen, tovenaars en feeën uit de hele wereld zich op de berg Klek bij Ogulin verzamelen en samen dansen, zingen en een offerritueel ten uitvoer brengen.

Hun gedans en geschreeuw zijn tijdens deze nacht te horen in heel Ogulin. Er wordt gezegd dat alle nieuwsgierige toeschouwers die ooit waagden om op 31 oktober naar het heksenritueel te gaan kijken, nooit meer zijn teruggekeerd.

3. De duivel ontmoeten in Praag

De Praagse wijk Vy¨ehrad is het toneel van tal van verhalen, sagen en legendes. Sommigen vergezocht, sommigen lijken zeer waarheidsgetrouw.

Eén van deze verhalen gaat over de ‘Duivel van Vy¨ehrad’. Om zijn ziel te redden moest de priester van Vy¨ehrad een heilige mis afronden voordat de duivel een pilaar vanuit Rome naar Praag had gebracht. De duivel probeerde de priester te bedriegen met een pilaar van een kerk uit de omgeving.

De beschermheer St. Petrus kwam de priester te hulp en gooide de duivel in de zee. Hij brak de pilaar in drie stukken en vertraagde zo de reis. De priester kon daardoor heilige mis op tijd afsluiten en zijn ziel redden. Op een grasveld ten zuiden van de kerk van St. Peter en Paulus staan de drie delen van de pilaar van de duivel nog steeds.

4. Vluchten voor de woeste ‘Highlander van Culloden’

In de zompige moerassen bij het Schotse plaatsje Culloden vond op 16 april 1746 een slagveld plaats tussen de Schotten en de Engelsen. De Schotten verloren.

Op het veld staan verschillende herdenkingsstenen, één voor de Engelsen en één voor elke Schotse clan. Bij de gedenktekens dwaalt, zo zegt de legende, nog altijd een moegestreden highlander (Schotse soldaat) rond, zoals William Wallace als ‘Braveheart’ uit de gelijknamige film. Hij heeft donkerrood haar, draagt een kilt met de Schotse Stewart-ruit en hij is zo sterk als een paard.

5. Trollen in Noorwegen

Iets buiten het plaatsje Brønnøysund ligt de mysterieuze berg Torghatten. De berg staat bekend om het raadselachtige gat dat er dwars doorheen loopt. Er gaan de wildste verhalen rond over het ontstaan van dit gat.

Eén van deze verhalen gaat als volgt: de trol Hestmannen zat achter de beeldschone Lekamøya aan, totdat hij zich realiseerde dat hij haar nooit zou krijgen. Om zichzelf uit zijn lijden te verlossen, besloot hij haar met pijl en boog te vermoorden. De trollenkoning stak hier echter een stokje voor. Hij wierp zijn hoed op en ving de pijl op. De hoed stortte vervolgens met een luid gedonder op de berg en veroorzaakte het grote gat.

Hoewel de trol sindsdien nooit meer door een (levend) mens is gezien, zeggen ze dat Hestmannen er nog altijd ronddwaalt. Wanneer je door het gat wandelt, krijg je onmiddellijk het gevoel dat je niet alleen bent. Er hangt een soort ijskoude mist, waardoor je nekharen overeind gaan staan, en af en toe trilt de grond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content