Vier redenen om naar de Republika Srpska te reizen

Beautiful river in the Trebinje City © Getty Images/iStockphoto

1. De natuur

Republika Srpska heeft een ongerept landschap met bergen, canyons, rivieren en een van de laatste oerbossen in Europa – het Perucica bos. In de twee nationale parken – Kozara in het noordwesten en Sutjeska in het zuiden – kan je prachtige wandel- en fietstochten maken. Ook Sipovo, vlakbij Banja Luka, is een aanrader voor natuurliefhebbers. Behalve wandelen kan je er ook vliegvissen op de Pliva rivier. Sinds kort worden er vanuit Banja Luka fietstochten onder leiding van een gids georganiseerd. Je fietst door schitterende landschappen en maakt kennis met de lokale bevolking.

Wil je een vakantie met wat meer pit? Ga dan raften of kajakken op de Vrbas rivier, net ten zuiden van Banja Luka, of op de Tara en Drina rivier in het oosten van het land. Er zijn niet veel campings te vinden in de Republika, maar kamperen middenin de natuur is misschien nog wel leuker.

2.Wellness

Srpska is rijk aan wellnesscentra en spa’s dankzij de talrijke natuurlijke waterbronnen. In Banja Vrucica ligt bijvoorbeeld het grootste wellness- en gezondheidscentrum van Bosnië en Hercegovina. Het resort telt meerdere hotels en heeft een groot aanbod aan wellnessvoorzieningen: zwembaden, sauna’s, sportvelden en medische voorzieningen. Kleinere spa’s zijn onder andere te vinden in Banja Kulasi – gelegen in de natuur en onlangs gerenoveerd – en Banja Laktasi vlakbij Banja Luka.

3. Cultuurrijke steden

Steden als Banja Luka, Trebinje en Visegrad hebben een rijke cultuurgeschiedenis. Banja Luka is met 200.000 inwoners de grootste stad en het culturele en administratieve centrum.

4.Gastronomie en wijn

In Bosnië en Herzegovina kan je proeven van traditionele gerechten die bestaan uit een mix van westerse en oriëntaalse invloeden en worden bereid met lokale en organische ingrediënten. Ook kan je er heerlijke, regionale wijnen drinken. In het zonnige zuidelijke deel van het land zijn de omstandigheden perfect voor de wijnbouw. Je vindt er overal wijngaarden en wijnkelders. Het hart van de wijnindustrie is de historische stad Trebinj. Je kan er deelnemen aan kookworkshops en wijnproeverijen.

Over Republika Srpska

Republika Srpska maakte tot 1991 deel uit van Joegoslavië. In het eerste Dayton-akkoord uit 1995 werd het internationaal erkend als een van de twee entiteiten van Bosnië en Hercegovina. Het gebied ligt in het hart van de Balkan en grenst aan Servië, Kroatië en Montenegro en heeft een oppervlakte van 25.052 vierkante kilometer, iets meer dan de helft van Nederland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content