Unesco: nergens is de situatie zo erg als in Syrië

© Reuters

De verwoesting van het Syrisch cultureel erfgoed door de burgeroorlog overtreft volgens Unesco-vertegenwoordigers de stoutste verwachtingen.

“Niets, maar dan ook letterlijk niets, kan vergelijken met wat in Syriê gebeurt”, luidde het commentaar van plaatsvervangend algemeen directeur voor Cultuur, Francesco Bandarin, na een meerdaagse zitting van experten in Parijs.

In Irak noch Afghanistan, Libië of Mali was de situatie zo ernstig. Als voorbeeld van de verwoestingen noemde hij de tot het Werelderggoed behorende bazaar in het historische centrum van de Syrische grootstad Aleppo.

Sprankeltje hoop

Na het overleg in Parijs bestaat er volgens Bandrin toch een sprankeltje hoop. Volgens hem was het de eerste dergelijke bijeenkomst, waarbij vertegenwoordigers van het Syrische regime en experten van ngo’s met toegang tot de rebellengebieden aan tafel zaten.

“Ik denk dat we er in geslaagd zijn een echte gemeenschap op te richten die wat bereiken wil”, zei Bandarin. Er zal onder andere geprobeerd worden de communicatie te verbeteren om verdere verwoestingen te voorkomen.

Naast de vertegenwoordigers van de conflictpartijen namen volgens Bandarin ook vele cultuurexperten uit het buitenland deel aan de door de VN-cultuurorganisatie georganiseerde gesprekken in Parijs. Naast de bescherming van architectuurmonumenten en opgravingssites stond ook de illegale handel in cultuurgoederen op de agenda. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content