Top 10 mooiste duiklocaties

Great Blue Hole, in Belize. Van bovenaf ziet deze onderwatergrot eruit als het pupil van een oog. Het ‘grote blauwe gat’ heeft een diameter van driehonderd meter en een diepte van honderd meter. Vroeger was het een kalksteengrot, maar tijdens de laatste ijstijd heeft het dak het begeven. Er is geen enkele vis te bespeuren, maar eens u tussen de druipstenen van deze grot zwemt, vergeet u dat al gauw.

Chuuk Lagoon, Micronesië. Het Chuuk Lagoon gebied is zowat zeventig kilometer breed. Hier zwemmen kleurrijke tropische vissen tussen wrakken van vliegtuigen die hier neerstortten tijdens Amerikaanse aanvallen in 1944. De Fujikawa Maru is de onderwater site waar intacte gevechtsvliegtuigen op de bodem rusten. Op de Shinkoku Maru site vindt u gezonken schepen, bedekt met een laagje koralen en sponzen. Enkel gecertificeerde duikers mogen hier een duik wagen.

Manta Ray Village, Hawaii. De duiksite voor de kust van Kona op Hawaii is vooral ’s nachts populair: dan schijnen duikoperaturen met krachtige lichten in het water om plankton aan te trekken, waardoor Manta Rays – de bekendste soort van roggen- tevoorschijn komen. Hun verschijning is hoogst onvoorspelbaar. De ene keer kunt u ze volledig zien, de andere keer niet. Maar volle maan schijnt het ideale moment te zijn om op Manta Rays te ‘jagen’.

Samarai Island, Papua New Guinea. Hier moet u niet zijn als u op zoek bent naar manta rays, haaien, murenen of andere spectaculaire grote vondsten. Kleine mysterieuze zeecreaturen, zoals de naaktslak, zwaaien de scepter in het zoute water van Papua New Guinea. Ook prachtige koraalriffen, tropische vissoorten en zelfs overblijfselen van de geschiedenis van Samarai zijn er te vinden. Dankzij het ondiepe water is dit de ideale plek voor beginners om het duiken onder de knie te krijgen.

Pulau Sipadan, Maleisië. Op dit Maleisische eiland, dat in haast alle lijsten voorkomt als topbestemming voor duikers, kunt u de talrijk aanwezige schildpadden bewonderen. Op 22 meter diepte ontdekt u de ‘schildpaddengraftombe’ waarin skeletten van schildpadden huizen. Iets anders is Barracuda Point. Daar ondervindt u niet langer de rust van schildpadden, maar de kracht van kolkend water. De beroemde ‘Drop off’, op slechts een kleine afstand van de kustlijn, is de plaats waar de oceaanbodem 600 meter de dieperik in gaat.

Cocos Island, Costa Rica. Op Cocos Island, 600 kilometer van Costa Rica’s kustlijn, werd niet voor niets de film ‘Jurassic Park’ opgenomen. Maar het is pas onder water dat er actie is: enorme scholen hamerhaaien cirkelen hier nerveus in het rond. De grootste scholen zijn te vinden rond de ondergestroomde berg Alcyone. Duikers zullen het eiland moeten bezoeken per liveaboard boten want overnachten is er niet toegestaan.

Gansbaai, Zuid-Afrika. Kruip in een metalen kooi en dien als lokaas voor de hamerhaaien van Zuid-Afrika. Ondertussen kunt u dit meest bedreigende roofdier grondig van dichterbij bekijken, terwijl u neus aan neus kennismaakt. Duikoperatoren doen al het nodige om de dieren naar de kooi te lokken, wat zorgt voor veel controverse op de West-Kaap. Dergelijke operatoren vindt u in Hermanus, maar de boten zelf vertrekken vanaf de Gansbaai, 35 kilometer verderop.

Ras Mohammed National Park, Egypte. In het meest zuidelijke stukje van het Sinai schiereiland vinden we het Ras Mohammed National Park, dat aan de Rode Zee uitmondt. Het park zelf biedt twintig duiklocaties. De voornaamste zijn Yolanda Reef en Shark Reef. Op de eerste kunt u duiken naar het wrak van de gezonken Yolanda, inclusief de lading van honderden toiletten en één BMW.

Cocklebiddy Cave, Australië. De Nullarbor vlakte in Australië mag dan al droog lijken, eronder bevinden zich verschillende overspoelde grotten, waaronder Cocklebiddy Cave. Deze vier meter lange, pijlrechte tunnel is haast volledig onder water gelopen. Om hier te duiken moet u wel ervaren zijn en een toestemming krijgen van het departement ‘Western Australia’s Conservation and Land Management’.

Rainbow Warrior, Nieuw Zeeland. Het schip van Greenpeace, ‘Rainbow Warrior’ genaamd, werd in juli 1985 gebombardeerd in de haven van Auckland door saboteurs van de Franse regering. Overblijfselen ervan kunt u al duikend ontdekken in de Matauri Bay in het noorden van Nieuw Zeeland. Het schip is nu de thuis van vele vissen, murenen, sponzen en algen in alle soorten en kleuren, waardoor het zijn naam in elk geval alle eer aan doet.

Aïsa Knockaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content