Frankrijk scoort, net zoals België, uitmuntend wat de veiligheid op de autowegen betreft, maar de meeste nationale en regionale wegen zijn onveilig op het vlak van inrichting en infrastructuur, terwijl net deze routes vaak door vakantiegangers worden gebruikt.

Dit blijkt volgens Touring uit een evaluatie die de mobiliteitsorganisatie samen met de Nederlandse en Franse zusterorganisaties heeft gemaakt.

Elk jaar trekken één miljoen Belgen met de wagen op vakantie naar Frankrijk, dat de populairste bestemming blijft. Bij de evaluatie werden 4.400 kilometer Franse wegen, gaande van autowegen tot bergwegen, in populaire toeristische gebieden onderzocht. Telkens werd een dertigtal kenmerken getest, zoals kruispunten, wegmarkeringen, vangrails en fietspaden.

De meeste nationale en regionale wegen haalden slechts één tot twee sterren op een maximum van vijf. De meest gevaarlijke wegen bleken de eenbaanswegen buiten de bebouwde kom zonder middenberm, met slechte kruispunten en een hoog risico op frontale botsingen bij inhalen, op botsingen tegen bomen, rotsblokken en palen langs de weg. Vaak ontbreekt ook een vangrail aan ravijnen langs de weg.

Hoewel Frankrijk al inspanningen heeft gedaan op het vlak van preventie en controle, is er nog heel wat werk aan de winkel om de weginfrastructuur veiliger te maken, zegt Touring.

"Aangepaste snelheid en regelmatig pauzeren" is, naast aandachtig zijn, de boodschap voor vakantiegangers, die het dossier met aanduiding van de routes en hun risicoscore vanaf woensdag kunnen raadplegen op www.touring.be.

Frankrijk scoort, net zoals België, uitmuntend wat de veiligheid op de autowegen betreft, maar de meeste nationale en regionale wegen zijn onveilig op het vlak van inrichting en infrastructuur, terwijl net deze routes vaak door vakantiegangers worden gebruikt. Dit blijkt volgens Touring uit een evaluatie die de mobiliteitsorganisatie samen met de Nederlandse en Franse zusterorganisaties heeft gemaakt. Elk jaar trekken één miljoen Belgen met de wagen op vakantie naar Frankrijk, dat de populairste bestemming blijft. Bij de evaluatie werden 4.400 kilometer Franse wegen, gaande van autowegen tot bergwegen, in populaire toeristische gebieden onderzocht. Telkens werd een dertigtal kenmerken getest, zoals kruispunten, wegmarkeringen, vangrails en fietspaden. De meeste nationale en regionale wegen haalden slechts één tot twee sterren op een maximum van vijf. De meest gevaarlijke wegen bleken de eenbaanswegen buiten de bebouwde kom zonder middenberm, met slechte kruispunten en een hoog risico op frontale botsingen bij inhalen, op botsingen tegen bomen, rotsblokken en palen langs de weg. Vaak ontbreekt ook een vangrail aan ravijnen langs de weg. Hoewel Frankrijk al inspanningen heeft gedaan op het vlak van preventie en controle, is er nog heel wat werk aan de winkel om de weginfrastructuur veiliger te maken, zegt Touring. "Aangepaste snelheid en regelmatig pauzeren" is, naast aandachtig zijn, de boodschap voor vakantiegangers, die het dossier met aanduiding van de routes en hun risicoscore vanaf woensdag kunnen raadplegen op www.touring.be.