Toeristen beklimmen Uluru voordat deze permanent gesloten wordt

.

Honderden toeristen hebben de Uluru, de bekende rotsformatie in de Australische woestijn, een laatste keer beklommen. Daarna geldt een permanent klimverbod.

Vanaf zaterdag 26 oktober geldt een permanent klimverbod op de berg die door Aboriginals als heilig beschouwd wordt.

De laatste klimmers zijn de berg weer aan het afdalen. ‘Vanaf nu mag niemand nog klimmen. Tientallen mensen op Uluru komen nog naar beneden. Ze zullen dat op hun eigen tempo doen, maar we verwachten dat iedereen voor het donker terug is’, aldus een parkverantwoordelijke tegenover het Duitse persbureau DPA.

.
.© AFP

Het klimverbod komt er na een vraag van Anangu-Aboriginals. Zij aanbidden de berg, die ook wel Ayers Rock genoemd wordt, al tienduizenden jaren. Daarom beslisten ze de beklimming ervan te verbieden, omdat het ‘een zeer belangrijke plaats is, en geen speelplaats of themapark’.

Toeristen kunnen na het verbod het nationaal park Uluru-Kata Tjuta nog steeds bezoeken. De laatste maanden werd de trekpleister overspoeld door toeristen die de plaats wilden bezoeken voor de inwerkingtreding van het verbod. Minister voor Inheemse Australiërs Ken Wyatt vergeleek de toestroom met een ‘stormloop van mensen die het Australische oorlogsmonument wilden beklimmen’. De heilige objecten zijn van absoluut belang in de geschiedenis van de natie, heeft hij verklaard aan de nationale openbare omroep ABC.

.
.© AFP

Er werden extra parkopzichters en ook politieagenten ingezet, die er vrijdag en dit weekend patrouilleren. Mensen die de berg nog beklimmen, zullen zwaar beboet worden.

Zaterdag is het 34 jaar geleden dat het park werd teruggegeven aan zijn traditionele eigenaars.

.
.© Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content