T-shirt met universele iconen doorbreekt iedere taalbarrière

© IconSpeak

Communiceren door simpelweg te wijzen; je moeder zou het afkeuren, maar in landen waar je absoluut de taal niet spreekt en zij je ook niet tegemoet kunnen komen is het vaak de enige communicatiemogelijkheid.

Hola supermercado, telebancos por aquí: je hebt het vast al wel meegemaakt dat je in een land komt waar je dénkt het te kunnen redden met je kennis van het Frans en het Engels, maar je uiteindelijk toch aangewezen bent om met handen en voeten uit te leggen dat je liever geen melproducten bij je maaltijd nuttigt, of dat je dringend, heel erg dringend een toilet nodig hebt. De ene boodschap is al wat makkelijker uit te beelden dan de andere.

Om deze taalkundige barrière op te heffen is er IconSpeak: een t-shirt met 40 universele icoontjes zoals water, een bed of openbaar vervoer waar de drager gewoon naar moet wijzen om zijn wensen duidelijk te maken. Beleefd erbij glimlachen en “dankuwel” en “alstublieft” leren zeggen in de lokale tongval zijn een must.

Het idee is bedacht door drie Zwitsers die er wat graag met hun rugzak op uit trokken. “We moesten heel vaak symbolen in het zand of op een bierviltje tekenen om duidelijk te maken wat we nu eigenlijk bedoelde” aldus George, Steven en Florian van IconSpeak op hun website.

Ze werkten samen een duidelijke, universeel herkenbare set icoontjes uit die je uit de meest hachelijke reissituaties zou moeten kunnen redden en drukten ze op t-shirts. “Mensen vragen wel eens waarom we geen app maken, maar de batterij van een t-shirt moet je niet opladen en kan je zorgeloos dragen in ietwat ongure buurten waar ze het misschien wel gemunt hebben op die slimme telefoon van je”, Toch hebben de Zwitsers nog heel wat ideeën voor reizigers het leven gemakkelijk te maken. “De t-shirts zijn voor ons nog maar het begin.” (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content