Spectaculair nieuw panoramisch uitzichtpunt ‘Utsikten’ geopend in Noorwegen

© Jiri Havran

In Noorwegen is een nieuw spectaculair uitzichtspunt geopend. ‘Utsikten’ biedt vanaf een hoogte van 700 meter een wijds uitzicht op het berglandschap van Gaularfjellet en de waterval Likeholefossen tussen de hoge bergen en diepe ravijnen.

Utsikten ligt 400 kilometer ten noordwesten van Oslo en is onderdeel van de Nationaal-Toeristische Routes. Deze liggen verspreid over het hele land met als doel om toeristen onderweg naar hun bestemming een extra natuurbeleving te bieden.

Langs de toeristische route van Gaularfjellet ligt de rivier Gaularvassdraget die per auto goed te volgen is. Ook is de rivier, met zowel watervallen als kalmere delen, goed wandelend te volgen langs het 25 kilometer lange wandelpad. Of je nu wandelt of met de auto reist, het is hoe dan ook zeker de moeite waard om even te stoppen bij de brug over Likholefossen en de geweldige kracht van het water te zien dat onder de brug doorraast.

Technologisch hoogstandje

Uitzichtpunt ‘Utsikten’, dat letterlijk ‘Uitzicht’ betekent, is ontworpen door het Noorse architectenbureau Code en was sinds 2008 in aanbouw. De ligging, massieve constructie en de behoefte aan parkeergelegenheid en toiletvoorzieningen zorgden voor de nodige uitdaging in de planning en coördinatie.

Spectaculair nieuw panoramisch uitzichtpunt 'Utsikten' geopend in Noorwegen
© Jiri Havran

Er was geen elektriciteit aanwezig, dus er was een diesel generator nodig om alle werkzaamheden van stroom te voorzien. Tegelijkertijd is er nauwelijks mobiel bereik en geen internet beschikbaar, dus alles moest tot in de puntjes van tevoren worden voorbereid en gecoördineerd. Ook de weersomstandigheden zaten niet altijd mee, waardoor er niet het hele jaar door gewerkt kon worden.

Spectaculair nieuw panoramisch uitzichtpunt 'Utsikten' geopend in Noorwegen
© Per Berntsen

“Na jarenlange ontwikkeling is Utsikten een van de mooiste uitzichtpunten langs de Nationaal-Toeristische Routes,” zegt Van Hilten. “Het project is vanwege de bijzondere bouwconstructie zelfs tentoongesteld bij La Galerie d’Architecture in Parijs. En er komt nog meer aan, want in september opent het uitzichtpunt Allmannajuvet in het zuidelijke fjordengebied haar deuren.” zegt Nicholas van Hilten, woordvoerder Innovation Norway Benelux.

Op 8 september 2016 opent het uitzichtpunt Allmannajuvet haar deuren met een museumgebouw, cafégebouw, toilet en parkeergelegenheid, paden en trappen. De ravijn is met haar karakteristieke landschap en rijke mijngeschiedenis een van de meest spectaculaire attracties langs de toeristische route. Architect Peter Zumthor liet zich bij het ontwerpen van dit uitzichtpunt inspireren door de oude mijnen en de noeste arbeid die de mijnwerkers eind 19de eeuw dagelijks verrichtten.

Spectaculair nieuw panoramisch uitzichtpunt 'Utsikten' geopend in Noorwegen
© Jan Andresen

De Nationaal-Toeristische Routes

De Nationaal-Toeristische Routes in Noorwegen omvatten 18 geselecteerde wegen door het prachtige Noorse landschap. De routes lopen langs indrukwekkende natuur, langs de kusten, fjorden, gebergten en watervallen. Sinds 2005 wordt er voortdurend gewerkt aan nieuwe faciliteiten langs de weg om het landschap dichterbij de reizende toerist te brengen. Het is de bedoeling dat de ontwikkeling van alle uitzichtpunten, picknick gebieden en culturele bezienswaardigheden in 2023 zijn afgerond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content