Siciliaans reisbureau biedt toeristen ‘mafiaroute’ aan

© iStockphoto

Een reisagentschap op Sicilië, Easy Trapani, is met het idee op de proppen gekomen om toeristen geleide bezoeken van de ‘mafiaroute’ aan te bieden.

De plaatselijke overheden zijn not amused. Zij zien in het mogelijk wel lucratieve idee vooral een verheerlijking van de georganiseerde misdaad. Om de kritiek te pareren tweette de eigenaar van het in West-Sicilië gevestigde agentschap, Gianni Grillo: “Mafia Tour = Antimafiatour”.

Vergeefs. “Dit is waanzin, een belediging voor de hele stad”, zei burgemeester Vito (zonder Don) Damiano van Trapani. Volgens de krant La Repubblica wil Damiano dat de website van Easy Trapani wordt afgebroken.

Wie de mafiatour toch wil doen, kan kiezen voor de korte (een halve dag) of de lange (de hele dag) trip. Beide uitstapjes houden verplicht halt in het mafiamuseum in Salemi, een twintigtal kilometer ten zuidoosten van Trapani. In dat museum worden alle aspecten van de Cosa Nostra blootgelegd, van politieke beïnvloeding over illegale openbare werken tot banden met de katholieke kerk.

Andere plaatsen die bezocht kunnen worden, zijn beroemd/berucht omdat beroemde/beruchte peetvaders er gewoond hebben. Zo is Corleone, bekend van de Godfatherfilms, de thuishaven geweest van ‘capi dei tutti capi’ Salvatore Toto Riina en Bernardo Provenzano. Ook een bezoek aan Castelvetrano kan moeilijk geweigerd worden: daar woonde Matteo Messina Denaro, naar verluidt de huidige baas van de Siciliaanse mafia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content