SeaWorld stopt met kweekprogramma orka’s

© iStockphoto

De twaalf Amerikaanse SeaWorld parken in de VS stoppen met de controversiële kweekprogramma van orka’s. Dat heeft het bedrijf laten weten.

De orka’s die momenteel rondzwemmen in de twaalf Amerikaanse parken van SeaWorld, zijn dus de laatste generatie in gevangenschap. Enkele maanden geleden besliste het park al om de omstreden orkashows stop te zetten.

De beslissing is een belangrijke overwinning voor de dierenrechtenorganisaties, die de leefomstandigheden van de “killer whales” in de aquariums al jarenlang aanklagen. “De maatschappij verandert en wij dus ook. SeaWorld luistert en verandert”, zo staat te lezen in een persbericht.

SeaWorld gaat de orka’s nu inzetten voor voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. De orka’s die nu nog in de parken rondzwemmen, zullen niet uitgezet worden in de zee: “Onze dieren zouden daar niet overleven”, klinkt het.

SeaWorld stopte veertig jaar geleden al met het vangen van orka’s in zee. De meeste van de ongeveer dertig zoogdieren die nog in de parken leven, werden allemaal in gevangenschap geboren.

De laatste jaren kwam SeaWorld verschillende keren negatief in het nieuws in verband met de orka’s. Zo was er in 2013 de documentaire “Blackfish”, die enkele gewelddadige incidenten aan het licht bracht met orka Tilikum. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content