Quirky Australië

Quirky Australië

Het vreemdste festival is ongetwijfeld het wereldkampioenschap kakkerlakracen, dat jaarlijks wordt gehouden in het Story Bridge Hotel in Brisbane op Australia Day (26 januari).

Een paar andere vreemde racewedstrijden: krabraces in de op zijn zachtst gezegd even bijzondere Friend in Hand Pub in Sydney, varkensraces en -duiken tijdens de Royal Melbourne Show in september, de Boulia Camel Races in Queensland en het Australische kampioenschap geitenraces in Lightning Ridge.

Bootraces

Ook ongebruikelijke bootraces zijn populair Down Under. De bekendste is de Henley-on-Todd Regatta in Alice Springs. De bedoeling is om met een boot te hollen door een droge rivierbedding. Er zijn maar twee spelregels: het "vaartuig" moet lijken op een boot en het moet een vierkoppige bemanning hebben. Het overige wordt aan de fantasie overgelaten.

Een andere populaire bootrace is de Darwin Beer Can Regatta. De deelnemers bouwen grote vlotten van bierblikjes en proberen er op weg te peddelen.

Een heel ander eigenaardig evenement is het Chinchilla Melon Festival in Queensland. Chinchilla produceert een kwart van de meloenen in Australië en staat bekend als de "meloenen-hoofdstad" van Australië. Dat wordt gevierd met meloenskiën, meloen-bungeejumpen, pitten zo ver mogelijk uitspugen en meloenen gooien.

Groter, groter, grootst

Texanen mogen er dan prat op van alles het grootste te hebben, maar de Australiërs kunnen er ook wat van.

Onder de grappigste 'grote' dingen in Australië is The Big Banana bij Coffs Harbour op de Mid North Coast van New South Wales. De oorspronkelijke bedoeling van de 13 meter lange banaan was om het voorbij rijdende verkeer naar een kraampje met etenswaren te lokken. En dat is in ieder geval gelukt. Nu trekken toeristen speciaal naar Coffs Harbour voor de grote gele banaan.

New South Wales heeft zijn eigen 'grote' gevaarte, het reusachtige ram The Big Merino in het historische plaatsje Goulburn. In de maag van het ram is een wolmuseum gevestigd.

In juli 2009 verrees in Moree een enorme 14 meter hoge raket om de Apollo-missie in 1969 te herdenken.

Ook Queensland telt de nodige reusachtige objecten zoals de Grote Koe, de Grote Pelikaan en vooral The Big Pineapple iets ten zuiden van het tropische Nambour. Hier worden tochten in een miniatuurtreintje door ananas- en maccadamiavelden georganiseerd. Ook kunt u er een dierencrèche bezoeken.

Golfen op het zand

Golfen in de Outback is heel anders dan u gewend bent. Hier geen groene glooiende banen waarover u gemoedelijk kan kuieren. Op de golfbaan in het mijnstadje White Cliffs bijvoorbeeld treft u geen gras, maar een kale stoffige vlakte met hier dan een bosje struikgewas. Na het golfen wordt u geacht de baan bij te harken. Overnachten kan hier trouwens onder de grond in het Underground Motel.

In het zuiden van Australië hebben ze op de Coober Pedy golfclub een manier gevonden om zandverstuivingen op de golfbaan tegen te gaan. De greens worden ingeolied. Let hier trouwens op dat u geen kangoeroe raakt met de golfbal.

Maar de opmerkelijkste golfbaan is de spiksplinternieuwe Nullarbor Links in Western Australia's Golden Outback. Deze unieke 18-holes golfbaan loopt over 1365 kilometer van Kalgoorlie in Western Australia naar Ceduna in Zuid-Australië. De afzonderlijke holes zijn aangelegd in de deelnemende steden of wegrestaurants langs de Eyre Highway.

Tinnen paardjes

In Western Australia bevindt zich ook de Tin Horse Highway, het toneel van de jaarlijkse Kulin Bush paardenraces in oktober. In de aanloop naar het grootste evenement in de zogenaamde Wheatbelt zetten bewoners zelfgemaakte tinnen paardjes langs de weg.

In het noorden van Tasmanië, in het dorpje Evandale, gaan ze in februari ieder jaar terug naar het jaar 1880. Het hoogtepunt van de Evandale Village Fair is de National Penny Farthing Championships, een race op ouderwetse fietsen, die met een groot wiel vooraan en een klein wieltje achteraan.

Maaike Schwering

De Boulia Camel Races in Queensland.

Kakkerlakracen in het Story Bridge Hotel.

Henley-on-Todd Regatta in Alice Springs. © Epa

Darwin Beer Can Regatta.

Het Chinchilla Melon Festival in Queensland.

The Big Banana bij Coffs Harbour.

Het reusachtige ram The Big Merino met in zijn maag een wolmuseum. © Sol Bot, Wikimedia Commons

The Big Pineapple iets ten zuiden van Nambour in Queensland.

Nullarbor Links, de langste golfbaan ter wereld. © Epa

De National Penny Farthing Championships in Evandale, Tasmanië.